Приказката на Григор Димитров в Женева продължава: След 5-годишна пауза българинът отново е на финал (ВИДЕО)


Приказката на Григор Димитров в Женева продължава: След 5-годишна пауза българинът отново е на финал (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7506 0

Гордостта на България в тениса – Григор Димитров успя да се класира за финала на турнира от ATP в Женева, побеждавайки американеца Тейлър Фриц в предпоследната фаза на турнира.

Българинът се наложи с 2:1 (3:6, 7:5, 7:6(2) в изключително драматичен сблъсък на Централния корт в Женева, продължил 2 часа и 55 минути. По този начин, след пауза дълга пет години, Григор Димитров отново е на финал на голям турнир.

Мачът започна много мудно за българина, който не спря да допуска двойни грешки. Фриц стигна до преднина от 4:0 в геймовете в първия сет, а колебливите изяви на Григор продължиха и по този начин младият американец затвори сета с 3:6.

Във втория сет обаче Григор се мотивира и сервисите му започнаха да затрудняват Фриц. Американецът поведе с 2:4 в геймовете, но два пробива на Гришо му осигуриха победата и направиха драмата пълна при 7:5.

Третият сет вървеше гейм за гейм, като двамата тенисисти си размениха по един пробив рано-рано. Стигна се до доста зрелищни отигравания, които вдигнаха публиката на крака. В крайна сметка, се стигна до тайбрек, в който Фриц поведе с 2-1. Оттам насетне обаче Гришо бе безпогрешен и се класира на финала, затваряйки тайбрека със 7-2.

Това ще е първи финал за Григор от 2018 година насам, след като тогава той загуби решаващата среща от Роджър Федерер на ATP 500 в Ротердам. Опонент на Григор на финала ще бъде или Николас Джари (Чили), или Александър Зверев (Германия).

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Фриц спечели първи подаването си. Американецът бе страхотен на уинърите си и остави само 1 точка на Григор в гейма.

0:2 (ПРОБИВ) - Силните сервиси на Григор успяха да затруднят максимално Фриц. Играта по правата на българина бе страхотна, като двамата професионалисти стигнаха и до чудесно разиграване. Двойна грешка на Димитров обаче направи резултата 30 равни. Фриц стигна до брейк пойнт, но Григор не допусна американеца д пробие.

След няколко "deuce" ситуации двамата продължиха да разиграват умело и да радват публиката. Димитров залагаше на форхенда си, а Фриц на своята енергия и добра работа с крака. На Григор му се наложи да спасява втори брейк пойнт, а мощните му удари продължаваха да затрудняват опонента му. Още една двойна грешка на българина обаче позволи на Фриц да пробие и вземе гейма.

0:3 - Гейм на 0 за Фриц.

0:4 (ПРОБИВ) - Двамата тенисисти сътвориха поредно страхотно разиграване при подаване на Димитров. Геймът бе завързан до самия му край. Григор се добра до "advantage", но третата му двойна грешка в мача му попречи да затвори гейма. Последва нов шанс пред Фриц да пробие и той не сгреши.

1:4 (ПРОБИВ) - Пореден гейм, който бе изпълнен с много добри отигравания и от двамата опоненти. Григор обаче показа малко повече енергия от Фриц и съумя да пробие за пръв път в мача.

2:4 - Отново Григор имаше проблеми с ретурите заради коварните топки на американеца. В крайна сметка българинът спаси 2 опита за пробив и по този начин те станаха цели 4 в мача за него към момента. В крайна сметка, родният тенисист показа постоянство и успешно затвори подаването си.

2:5 - Фриц не остави никакви шансове на Григор, реализирайки два аса (общо 6) и бързо затвори гейма на нула.

3:5 - Григор записа първия си ас и след още едно чудесно разиграване успя да остане в сета. Той се нуждае от задължителен пробив, ако иска Фриц да не го затвори.

3:6 - Българинът започна добре, повеждайки с 30:15 и увеличи шансовете си за пробив. Фриц обаче бързо навакса с чудесни удари по правата и успя да затвори сета в своя полза.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Подаванията на Григор продължиха да радват феновете на тениса. Двамата тенисисти направиха пореден зрелищен гейм. Добрите изяви на Григор на мрежата му донесоха успех и той успя да спечели първото разиграване за сета.

1:1 - За съжаление, колебливият в първия гейм Фриц не остави шансове на родния тенисист за ранен пробив в сета. Добрите ретури на американеца изравниха резултата отново.

2:1 - За пореден път Григор спаси брейк пойнт (негов 9-ти в мача). Веднага след това той се приближи до затварянето на гейма и успя да го направи в типичния си стил, залагайки на форхенда и играта на мрежата, за да измори максимално Фриц.

2:2 - Геймът започна с пълна доминация на Фриц. Американеца започна да влага много сила в сервисите, което затрудни Григор и бързо затвори гейма на 15.

2:3 (ПРОБИВ) - Пета двойна грешка на Григор наклони везните в полза на Фриц, който проби за пръв път в сета. Американецът изглеждаше като по-свежия през целия гейм и успя да се възползва от това и да поведе.

2:4 - Фриц затвърди пробива си с много силни удари по правата, използвайки своя бекхенд. Сервисите му продължиха да изтощават Гришо и американецът затвори на 15.

3:4 - Отново сервисите на Григор се оказаха решаващ фактор в гейма. Българинът изпълни няколко мощни такива, които затрудниха ретурите на Фриц.

4:4 (ПРОБИВ) - Димитров съумя да се добере до позиция, в която да пробие съперника, но Фриц спаси брейк пойнта. Веднага след това Гришо получи нов шанс и стигна до авантаж по-брилянтен начин успя да пробие, след като на няколко пъти Фриц се опита да го хване неподготвен на мрежата. 

5:4 - Пореден гейм, в който двамата тенисити създадоха зрелище. Битката в него бе ожесточена, но в крайна сметка, Григор успя да затвори гейма и се нуждае от още един пробив за да изравни в сетовете.

5:5 - Фриц продължи да залага на силните си сервиси и за пореден път това му донесе късмет. Американецът не позволи на Григор да сложи точка на спора в гейма.

6:5 - Седма двойна грешка за малко да обърка плановете на Григор, но българинът успя да се добере до гейм пойнт, а след грешка при ретура на Фриц Димитров спечели подаването си на 30.

7:5 (ПРОБИВ) - Брилянтен бекхенд даде два брейк пойнта за българина, но той се нуждаеше само от един, за да затвори сета в своя полза.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Изглежда напрежението си каза думата и мощните сервиси на Григор продължиха да затрудняват Фриц. Българинът стигна до цели 3 гейм пойнта, американецът върна два, но в крайна сметка Димитров успешно затвори първото подаване за третия сет. 

2:0 (ПРОБИВ) - Григор се добра до два брейк пойнта при авантаж, но не успя да ги материализира, тъй като Фриц продължи да бъде безкрайно концентриран в ключовите ситуации. Българинът обаче се добра до още един шанс за пробив и след грешка на Фриц проби.

2:1 (ПРОБИВ) - Нови добри включвания от мрежата и чудесен бекхенд не оставиха шанс на Григор. Фриц показа най-доброто от себе си в гейма и в ключов момент върна пробива.

2:2 - Колебливо начало на гейма за Фриц даде нов шанс за Григор. Българинът се добра до брейк пойнт, но сбърка да опозотвори шанса си, след като прати топката право в мрежата. Веднага последва авантаж за Фриц, който не сбърка и спечели подаването си.

3:2 - Грешка на Фриц позволи на Григор да стигне до 40-30 в гейма. Двамата си размениха здрави удари по правите, но българина сбърка, пращайки топката в аут, и геймът влезе в "deuce". Последва авантаж за Григор, но отново удар в мрежата осуети плановете му. След дълго разиграване обаче най-накрая Гришо затвори гейма и поведе в резултата.

3:3 - Фриц успешно спечели подаването си с добри отигравания по правите на 15.

4:3 - Брилянтните сервиси и чудесни удари с форхенд на Григор направиха разликата в гейма на 0. Последната точка на Гришо пък бе зрелищна и вдигна публиката на крака.

4:4 - Фриц бе близо до това да върне жеста и да приключи на 0, повеждайки с 40-0. Гришо обаче върна една точка и при следващото разиграване американецът затвори.

5:4 - Григор стартира чудесно с атаки по правите и се добра до преднина от 30-0. Впоследствие се стигна до 40-15, а Григор опита да затвори с коварна топка на мрежата, но опитът му не сполучи. В следващото разиграване обаче българинът бе безпогрешен и стигна до 40-30, за да затвори.

5:5 - Фриц показа изключителна мотивация и не позволи на Григор атаките по правите. Американецът записа своя 12-ти ас в мача и затвори подаването си на 15, без да позволи на Григор да сложи точка на спора.

6:5 - Геймът вървеше точка за точка, а при 40-30 Григор получи гейм пойнт, но не успя да се възползва от него, пращайки топката в аут и се стигна до "deuce". Последва авантаж за българина, а топка пратена в мрежата му осигури гейма. 

6:6 - Фриц вкара мача в тайбрек, след като спечели подаването си на 0.

ТАЙБРЕК - В него Фриц успя да поведе с 2-1, а Григор изглеждаше доста разконцентриран в началото. След това обаче той запази самообладание и не сгреши до края, печелейки мача със 7-2.

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров е под 33 в световната ранглиста. Гришо достигна до предпоследното стъпало в турнира, след като елиминира последователно Роберто Баена и Кристофър О'Конъл

Фриц е под №9 в света. Именно той е считан за фаворит в днешния им сблъсък.

Двамата ще се изправят един срещу друг за втори път. Преди четири години Димитров загуби от него в Мадрид след два тайбрека. Сега Гришо ще се опита да го върне на американеца.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички