Григор Димитров изстрада обрат срещу австралиец и е на полуфинал в Женева


Григор Димитров изстрада обрат срещу австралиец и е на полуфинал в Женева
Снимка: Getty Images

4463 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи австралиеца и световен номер 85 Кристофър О'Конъл с 6:7 5), 7:5, 6:4 на 1/4-финала в турнира в Женева. Успехът обаче не дойде никак лесно, като Григор претърпя много обрати в своята игра, но в крайна сметката класата му реши двубоя след 2 часа и 43 минути игра.

Първият сет вървеше равностойно, като в него така и не се стигна до пробиви. В тайбрека по-концентриран се оказа австралиеца, докато Григор сгреши в ключови моменти и допусна изоставане. Вторият сет бе далеч по-различен. Още във втория гейм Григор допусна пробив и последва голям спад в играта му. Все пак намери сили да обърне резултат от 1:4 и след два пробива да изравни резултата в сетовете.

Играта му страдаше най-много, когато първият му сервис не бе на ниво. Третият сет започна отлично за българина, който поведе с брейк още в първия гейм. Въпреки че бе върнат от О'Конъл - Димитров "се събра" и не остави повече шансове в края на сета, повеждайки с 4:3 след втори пробив.

На полуфинала българинът ще се изправи срещу световния номер 9 Тейлър Фриц. Американецът се справи повече от убедително на четвъртфиналите, където за по-малко от час игра (52 минути) отстрани Иля Ивашка. Фриц позволи на съперника да спечели едва три гейма в мача.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор стартира уверено двубоя и взе първото си подаване в двубоя на 15.

1:1 - След грешка от форхенд по правата резултатът стана 15:30 за австралиеца, а след това последва и нова точка за Григор за равни 30. С добър сервис обаче успя да затрудни Григор, а последвало воле в аут донесе гейм за О'Конъл.

2:1 - Гейм на 0 за Григор.

2:2 - Българинът продължи да демонстрира отлично придвижване по корта, което му бе голямо предимство. Той успя да отговори на геймовете на съперника си и да поведе с 30:0. Бекхенд по правата изненада О'Конъл, което осигури 3 поредни точки за пробив. Първата бе отразена с добър сервис. И при следващите две Григор не съумя да отговори на началните удари. Австралиецът стигна до пълен обрат, без да се влиза особено в разигравания, за да вземе подаването си.

3:2 - Григор загуби първата точка, но отново почти без разигравания взе гейма.

3:3 - Продължи размяната на сравнително бързи геймове, като отново хасковлията взе само една точка.

4:3 - Двойна грешка на Григор осигури водачество с 0:30 на съперника му. Това обаче не повлия на тенисиста ни, който с мощни сервиси изравни резултата. И след намеса на мрежата се стигна до неприятна ситуация за Димитров, но все пак се измъкна от първия по-напрегнат гейм.

4:4 - Австралиецът отново даде само точка на българина за ново равенство при геймовете.

5:4 - В този гейм О'Конъл дори успя да стигне до точка за пробив. При равни 30 Григор направи непредизвикана грешка и се стигна до възможността за пробив. Отново добрият сервис помогна на българина, а след това сгреши от ретур австралиеца. Страхотен бекхенд по правата осигури и трудния гейм за Димитров.

5:5 - Световният номер 85 започна перфектно и този гейм, но допусна изравняване от 0:40, като направи няколко грешки. Все пак не бяха фатални и дори не се стигна до шанс за пробив пред Григор.

6:5 - Гейм на 0 за Димитров.

6:6 - И в това си подаване австралиецът успя да се справи, за да докара двубоя до тайбрек.

Тайбрек: В него по-стабилната игра бе показана от О'Конъл. Точно той стигна и до първия мини пробив. Първо австралиецът стигна до сетбол, който бе отразен с атака от форхенд по правата. След това обаче сбърка и прати топката в мрежата, което позволи на О'Конъл да затвори сета след час игра.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Уверено начало за австралиеца, който взе гейма си на 0.

0:2 (пробив) - Играта на Гришо съвсем се "загуби". При равенство от 30 Григор направи двойна грешка, която бе поправена с добър форхенд. Последваха още два брейк бола, които бяха отразени от българина, но при четвъртия не успя. Форхенд в аут осигури предимство от пробив за австралиеца във втория сет.

0:3 - Австралиецът успя да затвърди пробива си и съвсем усложни задачата за Григор.

1:3 - Първият гейм, в който Григор показа по-добра игра и логично взе гейма на 0.

1:4 - Димитров показа, че се събужда за втория сет и опита да затрудни австралиеца, но взе само 2 точки.

2:4 - Още един гейм на 0 за българина.

3:4 (пробив) -  Григор поведе с 40:0, като на третата точка си създаде предимство с дълбоки форхенди и направи пробив след форхенд уинър по диагонала.

4:4 - Геймът бе доста оспорван, като се стигна до равни 40. Все пак Димитров се възползва от предимството си на сервиса и успя да вземе гейма.

4:5 - Бърз гейм на 15 за австралиеца.

5:5 - Същият и за Димитров, който този път нямаше драма около подаването си.

6:5 (пробив) - Григор се представи повече от добре на ретурите, с които затрудни съперника и стигна до точка за пробив. Тя веднага бе реализирана в много важен момент от двубоя.

7:5 - Гришо затвори сета с гейм на 15, като затвърди доброто си представяне и обръщане на сета от 1:4.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Григор бързо пренесе добрата си игра и в третия сет, като успя да стигне до ранен пробив, като отново ретурите затрудниха О'КОнъл.

2:0 - Два аса помогнаха на Димитров да затвърди пробива си.

2:1 - Австралиецът успя да вземе първия си гейм и показа, че няма да се предаде лесно.

2:2 (пробив) - След третия гейм О‘Конъл поиска медицински таймаут, а това разруши и ритъма на Димитров. В четвъртия гейм българинът изостана 30-40. На брейкбола игра на втори сервис и направи непредизвикана грешка от форхенд.

2:3 - О'Конъл взе гейма си на 15.

3:3 - Отново много тежък гейм за българина, в който трябваше да отразява две точки за пробив. Той допусна грешки от форхенд, както и сервисът му не бе добър, но успя да се справи. След много добра къса успя да изравни резултата и да сложи край на поредицата от три гейма за опонента.

4:3 (пробив) - За радост на Григор и при О'Конъл се стигна до спад в играта. Стигна до точка за пробив след минаващ удар и веднага се възползва от нея след грешка на съперника.

5:3 - Бърз гейм на 15 за Димитров.

5:4 -О'Конъл продължи да играе на мрежата, но допускаше грешки. Григор имаше още в този гейм мачбол, но не успя да затвори мача.

6:4 - На неговото подаване обаче не се провали и затвори двубоя след 2:43 минути игра.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В 12:30 ч. ще се изиграе първият полуфинал на двойки, след което Тейлър Фриц ще се изправи срещу Иля Ивашка. След това ще дойде време за сблъсъка между Димитров и О’Конъл.

Aвстралиецът ще се изправи срещу първата ракета на България за втори път. От първия мина доста вре,е, след като за последно О'Конъл и Димитров играха през януари 2017 година - на Откритото първенство на Австралия.

Въпреки че тогава Димитров не загуби нито един сет и надделя с 3:0, успехът не дойде никак лесно. Първият сет мина през тайбрек, а в целия мач имаше общо едва три пробива - всички те на сметката на Гришо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички