Гришо срещу финландец на “Ролан Гарос” след мощен успех на старта


Гришо срещу финландец на “Ролан Гарос” след мощен успех на старта
Снимка: GettyImages

11563 0

Григор Димитров не допусна изненада и логично стигна до успех на старта на “Ролан Гарос” с 3:0 (6:0,6:3,6:2) при дебютния си сблъсък със 147-мия в света - Тимофей Скатов.

Така българинът се завърна уверено на победния път след загубения финал в Женева преди броени дни и очаква следващия си съперник в лицето на финландеца Емил Руусувуори, който днес се наложи драматично над домакинския представител Грегоар Барер с 3:2. 

Отличното представяне на ракета №1 на България във вторник доведе но негов трети "геврек" по време на надпреварата в последните пет години, след като през 2022-ра той елиминира Маркос Гирон в първия кръг с 6:1, 6:1, 6:1, а във втори при успеха си над Борна Чорич също върза “геврек” в откриващия сет.

През 2019-а Димитров спечели сет без загубен гейм срещу Янко Типсаревич и му поведе с 2-0 части, но после трябваше да затваря мача в пет сета.

Хасковлията завърши срещата с 10 срещу нито един асове за съперника, докато непредизвиканите грешки бяха по 3 за двамата.

Вижте до каква раздяла на Григор стана ясна при началото на срещата му със Скатов!

ПЪРВИ СЕТ

Българинът сервира за начало на двубоя, като 180 секунди му отнеха, за да спечели първия гейм. Той пречупи съперника си след 2 загубени точки. 1:0!

Казакстанецът разполагаше с добра преднина от 40:15 при първото си подаване, но българинът обърна и бе на точка от пробив още във втория гейм. До такава моментално се стигна след игра на мрежата, по време на която Гришо прехвърли съперника си и спечели втория гейм. 2:0!

До подобна убедителна преднина достигна и Димитров след първия ас по време на двубоя, но не успя да затвори сета след отговор от страна на съперника. Стори го обаче със следващото подаване за 3:0 гейма за 13 минути. 3:0! 

След още 5 минути се стигна до втори пореден пробив от страна на българина, който взе добра преднина от 30:0 след непредизвикани грешки, която бе стопена до 30:40, но само толкова успя да направи казакстанецът в четвъртия гейм. 4:0!

До този момент най-голямо противопоставяне от страна на 147-мия в света дойде по време на петия гейм. Тогава той успя да води в резултата до 40:30, но допусна болезнен обрат и до доближи до поражението в първия сет. 5:0!

Той приключи след общо 26 минути - Гришо не даде и точка по време на шестия гейм със страхотното си представяне. 6:0!

ВТОРИ СЕТ

Гришо сервира първоначално по време на втория сет, но допусна пробив. Той върна точка при 15:30, но тя не бе достатъчна да изравни след пасива си от две точки и след серия на казакстанеца се стигна до 0:1!

Изключително много бе драматичен вторият гейм, когато българинът с много усилия върна пробива от миналата част. Той губеше с 0:40 след първите три подавания, но запази самообладание.  

Така се стигна до ситуацията, по време на която казахстанецът отрази шанс за пробив за първи път в двубоя, докато ракета №1 на България сбърка форхенд. До края на гейма двойна грешка бе от полза на Гришо, а опити на Скатов по правата се оказаха недостатъчно добри и се стигна до равенство. 1:1!

Българинът взе превес в резултата от сета още в третия гейм, когато всичко започна с форхенд от двамата за 15:15, но Димитров пое инициативата и с контрол върху размените от основната линия и спечели своите следващи 2 подавания, а ас завърши окончателно гейма. 2:1! 

Димитров проби и по време на четвъртия гейм, когато даде само една точка на съперника, допуснал нови непредизвикани грешки. 

При 30:0 Григор го с прав удар и стигна до троен брейк-бол. Първият беше неутрализиран с неуспешен ретур, но при втория Скатов не издържа на слайса - 3:1!

По време на 5-тия сет се стигна до преднина от 40:15 след страхитен форхенд по обратния диагонал и по следвал ас. До следващата точка отново се стигна по същия начин с общо 4-тия ас от началото на срещата за българина - 4:1! 

Скатов най-сетне стабилизира форхенда и сервиса си и свърши достатъчно, за да намали изоставането си на 4:2. По време на гейма той даде само една точка на българина при 15:40!

Димитров обаче показа, че е решен да победи по най-добрия начин и без да даде и точка на казакстанеца спечели седмия сервис по време на втория сет с помощта на висок процент и ефективност на подаванията си, а с петия си ас достигна до 40:0, за да завърши с невърнат сервис.

Със страхотни точки успяха да стартират двамата тенисисти по време на следваща час, като Скатов заслужи аплодисментите на публиката с форхенд-уинър по правата. В течение на атаките Гришо отговори с отличен бекхенд-ретур, но не успя да отрази начален удар и се стигна до 3:5.

Окончателно втората част завърши след 10 минути повече от първата - 37 минути. По време на нея Димитров обърна развоя чрез стоп-воле от форхенд и атака по обратния диагонал, а с подсечен бекхенд Гришо си осигури два сетбола. Те обаче не влязоха в употреба заради чудесната комбинация, с която българинът затвори частта! 6:3!

ТРЕТИ СЕТ

Скатов започна убедително следващия сет с добри форхенди, но серията му приключи с двойна грешка. Късметът обаче този път се усмихна на сервиращия, тъй като българинът допусна непредизвикана грешка с предната част на ракетата, докато със следващия сервис Скатов завърши за 0:1!

По време на втория гейм от третия сет Димитров покри изоставането си за начало с къса топка от форхенд, а с "мълниеносен" удар по правата бе оформено 30:15.

В следващите подавания обаче се стигна до продължителна драма, от която в крайна сметка победител излезе българинът. 

За начало битка на мрежата и грешен бекхенд на българина осигуриха дюс на Скатов, но Гришо продължи с шести ас, на който бе отговорено със страхотен опит на казакстанецът. Българинът със здрави нерви прати неспасяеми топка на съперника и сложи край на спора при 1:1!

Българинът продължи чудесното си представяне и в следващия гейм, но не успя да пробие. Той спечели първата си точка след форхенд от дъното на корта, докато добра комбинация нанесе обрат, от който Гришо не се възполза и допусна след непредизвикана грешка и невърнат сервис поражение 1:2!

Ракета №1 на България бе напът да се вкара в сложна ситуация след серия от точки на съперника, но тя бе прекъсната още при 15:30, а с седмия ас на Гришо по време на срещата резултатът бе изравнен. 

С още един той дори поведе, а аут на Скатов след форхенд направи 2:2!

Страхотен обрат и пробив сътвори Гришо в петия гейм за сета, след като с добър къс бекхенд се отвори разлика от 0:40, но грешка върна напрежението за казакстанеца и логично бе пречупен. 

След дълго разиграване от основната линия Димитров се нуждаеше само точка до пробив, която спечели още при следващото разиграване! 3:2!

Втората двойна грешка в срещата на българина дойде при неговото подаване, но сбъркан бекхенд на Скатов доведе до 30:30, след което невърнат сервис беше достатъчен за 40:30. Провокирана неточност на казахстанеца сложи край на гейма! 4:2!

Скатов продължи с неточностите и се озова неприятна ситуация при 15-30, след което допълнително влоши положението си с двойна грешка за два брейк-бола. Поредица от бекхенди на българина накараха съперника да сгреши и Гришо се доближи на само гейм от крайния успех. 5:2!

По време на превърналия се в последен гейм за двубоя драмата бе пълна и се стигна до най-успорваните разигравания по време на цялата среща. И двамата тенисисти имаха своите шансове да спечелят частта, но Димитров направи всичко по силите си, за да спечели срещата след 1 час и 54 минути игра.  

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Скатов ще дебютира в основната схема на Ролан Гарос, а именно "клей" е любимата му настилка за игра. В квалификациите показа много добро представяне, а освен това в ранглистата при юношите е достигал до номер 1, което означава, че никак не е за подценяване. Григор пък от своя страна не е стигал по-далеч от 1/8-финалите в турнира, което е допълнителна мотивация.

Победителят от двубоя ще се изправи във втория кръг победителя от двубоя между финландеца Емил Руусувуори и представителя на домакините Грегоар Барер, който също се играе днес. В третия кръг евентуално Димитров може да играе срещу номер 8 Яник Синер (Италия).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички