Какво стои зад прераждането на Григор Димитров на Уимбълдън? Стриктна рутина и специален пакт


Какво стои зад прераждането на Григор Димитров на Уимбълдън? Стриктна рутина и специален пакт
Снимка: Getty Images/Guliver

2823 0

Григор Димитров със сигурност бе една от приятните изненади в първата седмица на Уимбълдън. Българинът изуми всички със своята концентрация и стил на игра, дотолкова, че отстъпи повече от три гейма сет на опонентите си само в два случая. Това се случи преди да отпадне от световния номер 6 Холгер Руне.

Даниел Валверду, който се завърна да го тренира през последните месеци, разкри какво стои зад това невероятно завръщане. Въпреки непрекъснатите паузи заради дъжд, изтощителните тренировъчни кръгове и съперниците, които започват да се засилват, Димитров намери своя баланс в изданието на Уимбълдън през 2023 г.

Българинът, който вече е полуфиналист на "All England Club" през 2014 г., е наел къща в лондонското село, наел е личен готвач и спазва строг режим от пристигането си. Алармата звъни в 7.30/8, веднага закуска и в 9.30/10 часа тренировка. След това мачът, душ и още тенис у дома. Тези разкрития идват директно от Валверду.

Рутинната, която се спазва стриктно

"Отиваме заедно на кино, гледаме тенис по телевизията и така се отпускаме. За щастие имаме готвач вкъщи и в 19.30 винаги имаме готова вечеря. След това в 21.30 всеки се прибира в стаята си. Всеки ден изглежда същият като предишния. Опитваме се да поддържаме нещата спокойни и колкото е възможно по-сходни", разказва Валверду.

"Имаме пакт в отбора за стила на игра, който той трябва да поддържа, независимо дали печели или губи, без значение дали се чувства добре или зле в този ден или ако противникът играе различно. Поставихме си цел как трябва да играе преди шест месеца. Хайме (бел. ред. - Делгадо - другият му треньор) и аз сме съгласни с това и със сигурност изглежда, че Григор също го прави.

С тази яснота, бавно, той преоткрива типа игра, който имаше през последните години. През последните сезони не беше толкова ясно, но сега ние се уверяваме, че той намира рутина, за да побеждава опонентите в обсега си и е конкурентен срещу най-силния".

Силните страни на Григор

"С Григор е важно да го накараме да разбере колко важно е да останеш концентриран от своята страна. Върнахме се към основите, за да си възвърне изгубената увереност", категоричен е той. "Той има две силни страни - сервис и форхенд. Трябва да ги използваме възможно най-много. Работим върху това от месеци и в последните дни можем да видим колко се е подобрил", завършва Дани Валверду. Въпреки отпадането на Григор всички се прехласнаха по едно негово отиграване.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички