Григор Димитров допусна тежък обрат на "Уимбълдън", след като водеше със сет и пробив


Григор Димитров допусна тежък обрат на "Уимбълдън", след като водеше със сет и пробив
Снимка: Getty Images

18017 0

Първата ракета на България Григор Димитров допусна пълен обрат в осминафиналите на "Уимбълдън". Въпреки че водеше със сет и пробив във втория, родният тенисист беше пречупен след 3 часа и половина игра, два тайбрека и общо 4 сета от световния №6 Холгер Руне. 

Изглеждаше, че понеделник ще е вечерта на Гришо, след като изигра прекрасен първи сет, защити се в ключовите моменти и стигна до късен пробив, за да вземе първата част. 

Още по-убедителен беше стартът на сет №2, като хасковлията стигна до ранен пробив. Оттам нататък обаче Руне успя да изравни играта, достигна до тайбрек и го спечели. Без пробиви премина сет №3, който отново влезе в тайбрек. В него българинът беше надигран в ключовите моменти и изгуби отново. 

Това изигра своята роля - загубите и в двата тайбрека позволиха на Руне да влезе по-уверен в сет №4, а в гейм №6 той стигна до мечтания пробив, благодарение на серия от грешки на Димитров. Въпреки че до края Гришо показа воля за обрат, до такъв не се стигна, след като Димитров "затвори" мача с 3 поредни непредизвикани грешки от бекхенд - 6:3, 6:7 (6:8), 6:7 (4:7), 3:6 в полза на световния №6. 

Голямата разлика между двамата тенисисти дойде от непредизвиканите грешки - 48 от ракетата на Гришо спрямо 27 от тази на Руне. Останалите показатели на двамата бяха сравнително изравнени, с леко предимство на Димитров при печелившите удар (49:46), но и леко изоставане при ефективността на първия сервис (55 срещу 61%). 

За втори пореден турнир от Големия шлем Димитров отпада на осминафиналите, като този път дори беше в ролята на фаворит да продължи към топ 8. За Руне това ще е първи четвъртфинал на "Уимбълдън". 

Очаквайте подробности!!! 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ 

1:1 - Макар и с леки колебания, Руне спечели първото си подаване на 30. Димитров отговори със светкавичен гейм на 15. 

1:2 - Трети пореден бърз гейм в сета. Руне не даде никакви шансове на Димитров и спечели на 0. 

2:2 - Отличен отговор на Григор, който спечели на 15, позволявайки на Руне да се "отчете" в гейма, благодарение на непредизвикана грешка. 

2:3 - За разлика от предишните сетове, Руне продължи да е изключително убедителен, печелейки отново на 0 - 3-ти такъв случай в последните му 4 подавания. 

2:4 (пробив) - Две непредизвикани грешки изложиха Димитров на опасност при 15:30. Той реагира с отличен сервис за 30:30, но след това допусна двойна грешка от сервис - брейк точка за датчанина. Нова грешка даде на Руне категорично предимство в сета. 

2:5 - Геймът започна с безпрецедентно разиграване при мрежата, като двамата се спасиха от волета и прехвърлящи удари, за да се стигне до минаващ удар от бекхенд на българина. В следващата точка Руне се озова на земята, а Димитров допусна непредизвикана грешка, пращайки своя удар в аут - изпуснат шанс. 

Датчанинът набързо натрупа аванс (40:15), а след това затвори гейма на 30 след ново неуспешно оспорване от Гришо. 

3:5 - Димитров остана в мача след гейм на 0 в своето подаване. 

3:6 - Гришо демонстрира воля да остане в мача, като след две много тежки разигравания стигна до 15:30. Последва ново дълго разиграване, но за съжаление грешка на Димитров от бекхенд - 30:30. Отново бекхендът предаде Гришо - топка в мрежата и мач-пойнт за Руне. 3-ти пореден пропуск от бекхенд означаваше и край на мача. 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров сервира първи и още при първите няколко точки излезе два пъти на мрежата след по-къси удари от съперника. Хасковлията поведе набързо с 40:0, но след това последва майсторско отиграване контра пие за 40:15. Стигна се и до 40:30 след натиск от Руне, който принуди Гришо да сбърка, играейки на втори сервис. При последвалата точка се стигна и до най-дългото разиграване до момента, което, за съжаление, приключи с бекхенд в аут от Димитров - дюс. Стигна се и до първи брейкпойнт, след като Григор вкара по-къс сечен бекхенд, който бе атакуван от датчанина, който завърши с неспасяем форхенд по диагонала, превърнал се в уинър. Опасността все пак бе неутрализирана след плосък първи сервис към форхенда на Руне, превърнал се в директна точка от сервис - нов дюс. Още една директна точка от сервис му осигури и нова точка за спечелване на първия гейм. В последната точка двамата се събраха на мрежата, след като българинът имаше късмет и филето обърка Руне, който впоследствие опита къса топка. И двамата блеснаха с хубави технични отигравания, но точката бе за Димитров.

1:1 - първото подаване в мача за Руне започна с мощен първи сервис и директна точка. Григор се оказа в добра позиция при 15:30, след като опонентът му излезе на мрежата и отигра със сечен бекхенд, който обаче отиде в аут. При следващата точка Димитров излезе на мрежата, но Руне го преодоля с класен минаващ удар. Директна точка от сервис, а след това и удар в мрежата от Григор и повече точки в гейма за българина нямаше.

2:1 - Григор поведе бързо-бързо с 40:0, като отново първият му сервис бе голямото му оръжие - директна точка от сервис и комбинация сервис-мрежа с драйв воле. Геймът приключи на 0 след отличен форхенд-уинър по диагонала.

2:2 - Руне също използва първия си сервис по чудесен начин - разиграванията приключваха с по няколко удара, след като си осигуряваше много значимо предимство. При точката за 40:0 Григор игра добре в защита от бекхенд, но Холгер го очакваше и със стоп воле взе точката. Димитров взе първа точка след много красив ретур от бекхенд, но тя остана и единствена след поредната директна точка от сервис.

3:2 - двамата продължиха да демонстрират тенис на много високо ниво, като Руне майсторски си заслужи точка за 15:15 с топка по острия диагонал. Последваха директни точки от сервис за 40:15, като във втория случай тя бе след втори сервис. Българинът вкара силно въртеливо движение, с което Руне не се справи - след удар с рамката на ракетата топката отиде с много в аут. В следващото разиграване хасковлията бе принуден да отиграва от клекнало положение, след като съперникът бе агресивен на втория му сервис - точката бе за Руне за 40:30. Геймът завърши с ас.

3:3 - и този сервис-гейм започна с ретур в мрежата, а при следващата точка Руне смело излезе на мрежата и отигра умело опитите за минаващи удари от Григор, печелейки 4-та точка в мача от общо 5 излизания на мрежата. Бекхенд ретур в аут след втори сервис и резултатът бе 40:0 за подаващия. Димитров обаче отново вкара плосък бекхенд ретур, за който Руне не намери отговор. В следващото разиграване българинът бе близо до много красива точка с бекхенд по правата, но топката излезе с много малко в аут по дължината на корта.

4:3 - след първата си двойна грешка в мача Григор се постави в много трудна ситуация и изостана с 0:30. Последва ас с 200 км/ч за 15:30, а след това и ретур в мрежата на втори сервис, който изравни резултата. Сервис по правата и още един ас му осигуриха и геймпойнт. При следващата точка игра на втори сервис, като топката бе дадена като добра. Руне поиска "ястребово око" и се оказа, че топката е с милиметри в аут - нова двойна грешка и дюс. При следващото разиграване Димитров бе принуден да излезе на мрежата и сгреши топка, за да се открие нова точка за пробив през датчанина. Наглед тя бе неутрализирана след ас, но отново последва "ястребово око" и топка с милиметри в аут и така Григор игра на втори сервис, стигна се до дълго разиграване, при което Димитров заложи на сечени бекхенди, излезе на мрежата и точно тогава Руне сбърка в мрежата - дюс. Гришо допусна трета двойна грешка при това си подаване и се стигна до трета точка за пробив в срещата - отново на сметката на Руне. Следващото разиграване бе изключително драматично, като Димитров показа изумителна защита и спечели след майсторско спасяване с форхенд. Последва сервис-мрежа и безпроблемна точка за "предимство" на сметката на българина. Агресивна игра на втори сервис от датчанина го постави във водеща позиция, като впоследствие това доведе до топка в аут от Григор. Отново агресивен ретур на втори сервис - с бекхенд, но този път в аут - ново "предимство" за Гришо. За пореден път българинът игра на втори сервис, а след страхотна къса топка Руне стигна до нов дюс, въпреки че българинът стигна до топката - датчанинът завърши от лесна позиция след това. След сбъркан смач, при който Григор избра да играе по диагонала, а не по опразнената права - нова точка за пробив се откри през опонента. Огледална позиция, но този път смачът по диагонала влезе, а Руне тръгна в другата посока - нов дюс. Ретур в мрежата на втори сервис подари точка на Гришо. Първият сервис обаче отново не влезе, което го принуди да се отбранява и се стигна до пореден дюс след бекхенд в най-високата част от мрежата. Откри се нова възможност за спечелване на седмия гейм пред българина след разиграване, което контролираше с хубавия си първи сервис. В крайна сметка геймът приключи с ас. Геймът продължи близо 15 минути!

5:3 (пробив) - страхотен Григор отново показа впечатляваща игра в защита, с която си заслужи точката за 15:15 след удар в краката на Руне, с който опонентът не се справи. При следващото разиграване Руне отново не вкара добър сервис и бе затруднен след сечени бекхенди от българина, като накрая сбърка в мрежата за 15:30. Много красив бекхенд по правата от трудна позиция му подари и първи две точки за пробив при 15:40. За съжаление, при следващото разиграване Григор направи непредизвикана грешка в аут от форхенд. Втората точка за пробив бе оползотворена, въпреки че Димитров се озова на земята след подхлъзване. Останаха притеснения дали не е разтежение травма, но всичко изглеждаше наред.

6:3 - по абсурден начин Григор загуби първата точка, която изглеждаше сигурна - кортът бе опразнен, а Димитров излезе на мрежата, но сбърка наглед елементарно воле. Стигна се до неприятен момент за 0:30, след като Руне качи топка на аутлинията, която българинът сякаш вярваше, че ще излезе в аут, като впоследствие я прати в мрежата. Последва важна директна точка от сервис след изпълнение по диагонала за 15:30. При следващото разиграване Григор бе във водеща позиция, но направи нетипична грешка от сечен бекхенд в аут и датчанинът получи две точки за връщане на пробива. Първата бе неутрализирана по инфарктен начин, а Григор пак се подхлъзна и падна, но въпреки това стана и отигра волето с бекхенд, което му донесе и точката. И втората бе неутрализирана след отличен сервис по диагонала, превърнал се в директна точка - дюс. След това стигна и до сетпойнт след нова директна точка от сервис. Руне обаче се справи след майсторска къса. Димитров върна няколко много трудни топки, но при тази къса, която достигна трудно, запрати топката в мрежата за нов дюс. Отличен първи сервис и лесна точка за нов сетпойнт, но той отново бе спасен от опонента след майсторски удари. Директна точка от сервис с 214 км/ч осигури трета точка за спечелване на сета, която този път бе грабната след топка в мрежата.

ВТОРИ СЕТ 

0:1 - Руне откри подобаващо втората част, печелейки подаването си на 0 за около 2 минути игра. 

1:1 - И Димитров успя да сервира успешно, който най-накрая спечели по-уверено своя начален удар (на 15), изравнявайки набързо резултата. 

2:1 (пробив) - Два страхотни сервиса, но и две непредизвикани грешки от Руне доведоха до първия по-завързан момент в сета при 30:30. С добре построена атака към мрежата и бекхенд воле датчанинът поведе, но в следващото разиграване Гришо пусна брилянтен минаващ удар от трудна позиция и успя да си осигури лесна атака при върнатата топка - 40 равни, а след това и първа брейк точка след двойна грешка на Руне. Шокиращо, последва още една грешка на Руне и пробив за Димитров! 

3:1 - Почти безгрешен сервис-гейм за Димитров, който влезе в няколко разигравания, но беше по-безгрешният тенисист, печелейки на 15. 

3:2 - Бърз гейм на 0 за Руне, който не позволи Димитров да се откъсне допълнително и във втория сет. 

4:2 - Димитров продължи отлично да пласира началните си удари, за да принуждава Руне да играе към неговата форхенд страна. С мощни удари Гришо си осигури предимство от 40:15, което материализира с тежък форхенд по диагонала, принудил Руне да прати топката в аут. 

4:3 - Втори пореден сервис гейм на 0 в полза на Руне. 

4:4 (пробив) - Проблеми за Димитров. След бързи две точки и 30:0, той допусна няколко неточности за 30:30, а мощен форхенд на Руне доведе до първа точка за пробив в негова полза. След леко закачане на топката за мрежата Димитров не успя да се прицели добре от форхенд и прати топката в аут - пробивът беше върнат. 

4:5 - При 0:15 Димитров изгради страхотна атака към мрежата, която изненада Руне, но в решаващия момент Гришо не се ориентира добре и прати топката в аут. Последва страхотна комбинация от сервис и форхенд по двата диагонала за Руне (30:15) и нова бомба от сервис и лесна атака при мрежата за 40:15. Геймът беше затворен след бекхенд ретур в мрежата. 

5:5 - Грешките на Димитров продължиха и в следващия гейм - сбъркан смач и аут от форхенд доведоха до 15:30, но с ас българинът успя да изравни. Руне стигна до точка за пробив, но отлична акция на Гришо от фохенд го спаси от край на сет. Последваха две грешки на Руне и гейм в полза на играча от Хасково. 

5:6 - С брилянтен бекхенд с външен фалц, кацнал на линията, Димитров не позволи на Руне да се откъсне (30:15), а това беше последвано от грешка на Руне за 30:30. За съжаление, в следващото разиграване българинът се подхлъзна и не успя да се защити. Последва атака при мрежата и успешно реализиран гейм-пойнт. 

6:6 - Втори по-лесен сервис гейм за българина изобщо в сета и се стигна до тайбрек в сета. 

Тайбрек - Димитров изпусна златен шанс да стигне до ранен мини-пробив, лсед като стигна до стоп воле на своя опонент, но топката кацна на сантиметри от линията. Последва добро драйв воле на Димитров за 1:1, а след това и чудесно стоп воле за 2:1 в негова полза. 

Две лесни точки последваха при сервисите на Руне, а за 3:3 Димитров трябваше да направи малко чудо, спасявайки 3 тежки атаки на своя опонент. След кратка почивка датският състезател прати ретур в аут за 4:3 в полза на Гришо. 

При този резултат Димитров изпусна страхотна възможност, след като Руне върна бекхенд удар с малко по-висок отскок и Гришо атакува, но прати топката в мрежата - 4:4. Последва още една непредизвикана грешка от него - 4:5 за опонента. Това бяха и първите две грешки от бекхенд за Гришо в сета, дошли в най-неподходящия момент. 

Първият мини-пробив дойде след брилянтен защитен бекхенд по правата, след като Димитров се изнесе прекалено встрани от корта, за да атакува със своя форхенд - 4:6 и два сет-пойнта за Руне. Първият беше отразен с мощен начален удар, а при втория пресили форхенд в аут - 6:6! 

Димитров не стигна до нов мини-пробив и за 4-ти път трябваше да отразява сет-пойнт, този път на свой начален удар. С грешка от бекхенд обаче Гришо предаде тайбрека, а с него и сета. 

ТРЕТИ СЕТ 

1:1 - Димитров започна неубедително, но завърши отлично, за да вземе първия си сервис гейм в сета (на 30). Още по-лесно беше за Руне, чието първо подаване бе спечелено на 15. 

2:1 - Рядко убедителен сервис гейм за Димитров, който с добре насочени начални удари си осигури няколко лесни и печеливши атаки, печелейки гейма на 0. 

2:2 - Проблеми за Руне в гейм №4. С няколко слаби решения и грешки се стигна до 15:30, но датчанинът контрира с добре построена акция, завършила с уинър от форхенд. Мощен сервис даде предимство, но той беше последван от двойна грешка. От добра позиция Димитров прати форхенд в мрежата за предимство в полза на датския тенисист, а след нов добър сервис успя да си спечели и гейма. 

3:3 - Двамата тенисисти си размениха по един бърз гейм на 0 - 6 гейма без пробив в сет №3. 

4:3 - Серията от геймове на 0 продължи и в гейм №7 - Димитров беше безапелационен, като това беше трето поредно подаване за българина, което печели на 0. 

4:4 - Руне също продължи убедително на свой начален удар. За 4-5 път в мача "прати" Димитров на земята с изненадващо решение, от което българинът губи баланс (къса топка за 30:15) и в крайна сметка затвори гейма на 30 след лоб в аут на Гришо. 

5:4 - Отново убедителен Димитров на сервис, като предаде само 1 точка на Руне. 

5:5 - Руне поведе с 40:15 в своето подаване, но последваха две брилянтни отигравания на българина, с които успя да изравни. Руне обаче спря "полета" с фантастичен форхенд по правата, за да си осигури предимство в гейма. Димитров пресили форхенд и го прати в аут, за да се стигне до поредното равенство в геймовете. 

6:5 - Този път Руне взе две точки (за пръв път от първия гейм в сета насам), но в нито един момент Григор не беше поставен под напрежение (гейм на 30). 

6:6 - С гейм на 0 Руне прати и сет №3 в тайбрек. 

Тайбрек (4:7) - Още първото разиграване беше изключително тежко с над 15 разменени удара. Димитров пръв сбърка и предаде първи мини пробив в полза на своя опонент - 0:1. Последва нова непредизвикана грешка за 0:2, този път от бекхенд. С ас датчанина стигна до 3:0 преди Димитров да спре серията със страхотен смач при мрежата. За съжаление на българина обаче, 3-тата му непредизвикана грешка в тайбрека донесе категоричен аванс за Руне - 4:1 и два сервиса за световния №6. 

Димитров успя да върне единия мини-пробив, а след това записа и ас. При 5:3 обаче той поиска "оспорване" на топка, която се оказа на линията и предаде точка без битка - 3 точки за спечелване на сета от Руне. Първата беше неутрализирана (6:4), но при втората ретурът на Димитров се оказа в аут - 7:4 и втори пореден тайбрек на сметката на Руне. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ХОЛГЕР РУНЕ ПО ТВ: КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ 1/8-ФИНАЛА ОТ УИМБЪЛДЪН?

Както вече споменахме, мачът е на корт номер 1 и програмата започва в 15:00 часа българско време. Първата среща на корта е между Даниил Медведев и Иржи Лехечка, а след тях една срещу друга излизат Екатерина Александрова и Арина Сабаленка.

Когато двата двубоя приключат, идва ред за сблъсъка между Гришо и Руне, който е и последен на корта. Прогнозата за времето е то да бъде облачно, но да няма валежи до късно вечерта.

Любопитен факт е, че Григор Димитров и Холгер Руне не са се изправяли нито веднъж един срещу друг до този момент и това ще бъде дебютният им дуел. За да стигне до тази фаза Григор преодоля с по 3:0 Шо Шимабукуро, Иля Ивашка и Франсис Тиафо. Руне пък се справи последователно с Лофхаген (3:0), Карбаес Баена (3:0) и Давидович Фокина (3:2).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички