Жалко! Григор Димитров "отряза крилете си" с наивни грешки: Медведев го изхвърли от Индиън Уелс (ВИДЕО)


Жалко! Григор Димитров "отряза крилете си" с наивни грешки: Медведев го изхвърли от Индиън Уелс (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

16011 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на осминафиналите на първия за годината турнир от сериите "Мастърс 1000". 13-ият в света бе отстранен от четвъртия в световната ранглиста Даниил Медведев с 0:2 (4:6, 4:6 в отделните части за 77 минути игра).

В следващата фаза руснакът ще се изправи срещу победителя от двойката Холгер Руне - Тейлър Фриц. За съжаление, Медведев спечели без особено напрежение мача с Григор и резултатът може да бъде подвеждащ, че срещата е била оспорвана.

Даниил бе много солиден и рядко бъркаше, като с това печелеше почти всяко по-дълго разиграване. Григор пък не намери най-добрия си тенис, рядко печелеше ключовите точки, а на всичкото отгоре допусна много неприятни двойни грешки, с които подари пробиви на съперника (Гришо завърши с повече двойни грешки, отколкото асове и повече непредизвикани грешки, отколкото уинъри - повече за това надолу в текста).

32-годишният българин записа цели пет двойни грешки, но само в какви моменти. Първата дойде при дебютната точка за пробив в мача - в петия гейм. Други цели две накуп пък бяха записани при 3:3 във втория сет - тогава Григор водеше с 30:15 в седмия, но дойдоха две двойни грешки, а след това и непредизвикана грешка от форхенд, за да подари пробива на опонента.

И това се случи, малко след като бе записал първи пробив срещу Медведев. Той дойде като рибрейк в четвъртия гейм, но така и не успя да постави повече напрежение върху руснака, който впоследствие затвърди втория си пробив в сета с подаване, спечелено на 0.

Самият той записа две двойни грешки (в първия сет), а асовете бяха 5 на 4 в негова полза. Както бе досега на турнира - Медведев не намираше много добре първия си сервис, особено в началото на мача. Той вкара 61% от него, но спечели цели 84% от точките там (69% вкаран първи сервис от Гришо и 73% спечелени точки там).

На втори сервис четвъртият в света завоюва 65% от точките си, докато за Димитров показателят бе твърде нисък - 33%. При точките за пробив Гришо отрази 3 от 6, след като в първия гейм изостана с 0:40 при 3:5, но успя да отрази три сетбола и да накара съперника да сервира за победата. Медведев пък отрази 1 от двете точки за пробив, срещу които се изправи.

Интересното е, че Димитров имаше повече уинъри в срещата, и то с разлика - 13 срещу 7. При двойните грешки обаче разликата бе още по-голяма - отново в полза на българина: 14 срещу 5.

Григор Димитров напусна Индиън Уелс

Първи сет

1:0 - Григор бе първият подаващ: мачът започна с много остър ретур по диагонала от Медведев, спечелил му преимущество в разиграването и оказал се ключов. Последва обаче ретур в мрежата за 15:15, а след това и грешка от бекхенда на руснака за 30:15. Непредизвикана грешка от форхенд на Григор, но след това и убедителен сервис, подсигурил му следващата точка - 40:30. Подаването бе спечелено след неуспешен ретур от руснака след нов чудесен сервис.

1:1 - стигна се до разиграване на втори сервис на руснака, приключило с пресилен форхенд от българина в аут (15:0). Равенството бе възстановено след прехвърлящ удар в аут, а след това отново се стигна до разиграване на втори сервис - то приключи със сечен бекхенд в мрежата от Гришо. Първата двойна грешка в срещата бе за руснака - 30:30. При 40:30 Медведев вкара първи сервис и след плитък ретур записа безпроблемен форхенд уинър по правата. Той обаче вкара само 2 първи сервиса от 6 опита.

2:1 - геймът започна с ретур в аут, а след това Димитров вкара и ас за 30:0. Последва нов ретур в аут, но след това и двойна грешка - 40:15. Гришо бе затруднен от дълбок удар и прати форхенда си в аут, но при следващата точка след по-плитък ретур бе агресивен и принуди съперника да сбърка в мрежата.

2:2 - Гришо заложи на къса, която бе стигната, а след това прехвърлящият удар от българина бе несполучлив и след смач Медведев поведе, а след това последва и сервис, който не бе върнат - 30:0. Първи ас за руснака за 40:0, а след това с агресивна игра отбраната на Димитров бе пречупена и подаването бе спечелено на 0.

2:3 (пробив) - агресивен дълбок ретур, който доведе до грешка на Григор от форхенд по правата. При 15:15 последва и непредизвикана грешка от форхенда му след опит да бъде по-агресивен, но пък взе следващата точки след отлично разнообразие от удари, принудило съперника да сбърка форхенда си (30:30). Изключителен минаващ удар от Медведев от много трудна ситуация му осигури първа точка за пробив, а тя бе реализирана след двойна грешка.

2:4 - Гришо не успя да върне първия сервис на Медведев за 15:0, но след това последва и двойна грешка. Филето на мрежата помогна на руснака и оформи къса, която Димитров прати в аут (30:15). Следващото разиграване приключи с рисков бекхенд по диагонала от българина, излязъл в аут. Димитров опита да атакува опасно съперника с агресивен форхенд по правата, но топката се спря в най-високата част от мрежата.

3:4 - Григор потегли със сервис, който съперникът на успя да върне. Последва контра-пие, което принуди Медведев да сбърка в аут за 30:0. Хубав бекхенд смач за 40:0, а след това подаването бе спечелено на 0 след прекрасна контраатака от форхенд по острия диагонал.

3:5 - Григор натисна добре Медведев и го принуди да сбърка, но след това допусна непредизвикана грешка от форхенд и впоследствие прати ретура си в аут за 30:15. При 40:15 последва силен сервис в тялото, а Димитров отново не успя да върне топката в корта.

4:5 - Григор проведе добра методична атака, но накрая сбърка форхенда си в аут за 0:15. Последва и непредизвикана грешка от бекхенд за 0:30, а след това рискува с още един бекхенд, попаднал в мрежата - 0:40 и три точки за нов пробив и спечелване на първия сет. Първата бе неутрализирана след ретур в мрежата, втората след излизане на мрежата и стоп-воле (закачило филето на мрежата), а третата след нов ретур в мрежата. Последва ас, а след това и мощен форхенд уинър след ретур, който повдигна топката твърде много.

4:6 - геймът започна с ретур на втори сервис в мрежата, а след това и ас - 30:0. След два ретура на втори сервис в аут Медведев спечели подаването си на 0, а с това и първия сет.

Втори сет

1:0 - Григор започна подаването си с чудесен сервис, плитък ретур и безпроблемен уинър в близост до мрежата. Последва и ретур в аут на втори сервис, а след това и ретур в мрежата - 40:0. При 40:15 дойде и нова бърза точка след ретур в мрежата и подаването бе спечелено.

1:1 - грешка от форхенд по правата за 0:15, но след това сбъркан форхенд и от Димитров за равенство. Непредизвикана грешка от Медведев за 30:30, но след това филето на мрежата повдигна топка от българина при оспорвано разиграване - 40:30. Подаването бе спечелено след неуспешен ретур от Григор.

1:2 (пробив) - хубаво разиграване, а Григор излезе на мрежата в отлична позиция, но сбърка трудно дроп-воле. Последва непредизвикана грешка от форхенда на Димитров за 0:30. Убедителен сервис и успешно излизане на мрежата за 15:30, а след това дълбок удар от Димитров принуди Медведев да прати топката в аут - 30:30. Непредизвикана грешка от форхнед даде първа точка за пробив в сета. Тя бе грабната след агресивен ретур на втори сервис и последвала грешка от Гришо.

2:2 (пробив) - оспорвано разиграване между двамата приключи с грешка в мрежата от Медведев. Руснакът постепенно пречупи Димитров с атаки по цялата широчина на корта, а след това Григор сбърка и ретура си в мрежата - 30:15. Агресивен ретур на втори сервис принуди подаващия да сбърка, а след това Димитров стигна до първата си точка за пробив, но там Медведев не му остави шанс - дюс. Агресивен ретур на втори сервис осигури на Григор още един шанс за пробив, който този път бе грабнат след бекхенд по правата от руснака, завършил в мрежата.

3:2 - воле от трудна позиция в опразнената част от корта за 15:0, но след това лош контакт на ракетата на българина с топката и бекхенд в аут - 15:15. Нов хубав сервис и безпощаден форхенд уинър, а след това и ретур в мрежата - 40:15. Прекрасен втори сервис, който опонентът не върна, а пробивът бе затвърден.

3:3 - Медведев поведе с 30:0 след ас и след непредизвикана грешка от бекхенд на Гришо. Последва двойна грешка, но и ас - 40:15. След ретур в мрежата подаването бе набързо спечелено.

3:4 (пробив) - Гришо потегли с ас, но след това допусна неприятна грешка - 15:15. При 30:15 Григор допусна две поредни двойни грешки и подари точка за пробив на опонента. Тя бе грабната след непредизвикана грешка от форхенд.

3:5 - хубаво продължително разиграване приключи след непредизвикана грешка от бекхенд на Григор в мрежата. Последва и ретур в аут за 30:0. Димитров рискува с агресивен ретур на втори сервис, но отново изкара топката в аут. Подаването бе спечелено на 0 след пореден ретур в аут.

4:5 - при 15:0 Григор вкара ас, а след това отигра зрелищно стоп-воле на мрежата за 40:0. При 40:15 Димитров записа поредна двойна грешка в мача. Все пак Медведев бе агресивен на втори сервис и прати ретура си в аут при следващата точка.

4:6 - Медведев потегли с ас, а след това Димитров опита агресивен бекхенд, но го прати в мрежата за 30:0. След ретур в аут се стигна до три поредни мачбола, като още първият бе грабнат след размяна на удари на мрежата, при която Гришо сбърка.

Преди Григор Димитров срещу Даниил Медведев

Програмата на корта започва в 20:00 часа българско време с дуела между Арина Сабаленка и Ема Наваро, като след това идва ред и на Коко Гоф срещу Елиз Мертенс. Когато приключат и двете срещи, ще започне тази между Димитров и Медведев. Програмата на корта завършва с още два мача: Тейлър Фриц - Холгер Руне и Кравиц/Пюц срещу Колхоф/Мектич.

До момента Димитров се справи с Александър Мюлер и с Адриан Манарино - без да загуби сет. Медведев пък отстрани Роберто Кабайес Баена и Себастиан Корда, като срещу американеца дори загуби сет. Руснакът е абсолютен фаворит срещу българина, но се появиха и нестандартни прогнози: как може да стане грозно за Медведев срещу брилянтния Григор Димитров - къде руснакът е уязвим?

До този момент през 2024-та година руснакът може да се похвали с цели 11 победа и само 2 поражения. Едното идва във финала на Australian Open от Яник Синер, а другото на полуфинаиите в Дубай от Юго Умбер. От всички успехи обаче едва 4 идват без съперникът му да вземе и сет.

Григор Димитров пък е с 15 победи и 3 загуби - от Нуно Боржеш (3-ти кръг Australian Open), от Юго Умбер (финал Марсилия) и от Алекс де Минор (1/2-финал Ротердам). 10 от победите на Димитров идват без съперника да е взел и сет.

Както вече споменахме, двамата са се срещали девет пъти до този момент. Първият е през лятото на 2017 година, когато Димитров побеждава. Любопитното е, че той е единственият сблъсък помежду им на настилка, различна от хард (тогава се срещат на трева). Вижте и как са се развили всички мачове между Григор Димитров и Даниил Медведев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички