Григор Димитров допусна твърде много грешки и отпадна от французин на Australian Open след над 3 часа битка


Григор Димитров допусна твърде много грешки и отпадна от французин на Australian Open след над 3 часа битка
Снимка: Getty Images

29689 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи рано-рано с участието си на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. 28-ият в света преклони глава пред Беноа Пер (номер 56 в световната ранглиста) в четири сета - 1:3, в отделните части - 4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2) за близо три часа и половина игра.

За съжаление, българинът далеч не демонстрира най-добрата си форма и допусна твърде, твърде много непредизвикани грешки, а някои от тях дойдоха в ключови моменти. Пер бе сравнително стабилен (най-вече в първите сетове) и се възползва от шансовете си на противников сервис, като по този начин си гарантира място на 1/16-финалите, където ще срещне четвъртия в света Стефанос Циципас, който преодоля Себастиан Байз от Аржентина.

КАК И ЗАЩО ТЪЛПАТА ПОЛУДЯ ОТ КЕФ, КОГАТО ПЕР ПОБЕДИ ДИМИТРОВ (ВИДЕО)?

Димитров записа повече непредизвикани грешки, отколкото уинъри - 48 срещу 47, докато опонентът му имаше 42 непредизвикани грешки и 50 уинъра. Трябва да се отбележи обаче, че показателят за двамата при грешките се изравни в последните сетове, докато при първите разликата бе огромна и хасковлията твърде често се лишаваше от каквито и да е възможности заради неточностите си в играта.

Пер демонстрира и далеч по-голяма успеваемост на първи сервис, като спечели 82% от него и записа цели 14 аса, въпреки че вкарваше по-рядко първия си сервис в сравнение с Гришо (65%). Димитров обаче завоюва едва 67% от точките, които се разиграха при негово подаване на първи сервис, като записа и два пъти по-малко асове от опонента - 7.

КОГАТО БЕНОА ПЕР ИЗДИВЯ НА МРЕЖАТА СРЕЩУ ГРИГОР ДИМИТРОВ (ВИДЕО)

Първият сет бе решен от един пробив, който дойде в самото начало - при втория сервис гейм за българина. Французинът демонстрира по-добра успеваемост при точките за пробив в целия мач, като реализира 4 такива от 12 шанса (33%) срещу 2 от 7 за Димитров (29%).

Във втория сет българинът най-сетне успя да пробие, но опонентът му отговори с два пробива и от 2:3 до края на срещата всеки печелеше подаването си. Така се стигна до третата част и явният подем при Димитров. Това доведе до сет без пробиви и тайбрек, в който нервите на Пер не издържаха и две двойни грешки се оказаха ключови за неуспеха му.

В последната четвърта част изглеждаше сякаш представянето на Пер бележи значим спад, а Димитров все по-рядко допускаше онези досадни грешки. Двамата си размениха по един пробив, а при 5:5 Григор бе изключително близо до пробив, с който да си осигури сервиране за изравняване на сетовете. Григор пропиля точка за пробив, а нервите му не издържаха и счупи ракетата си в земята.

В крайна сметка и този сет бе решен след тайбрек. Той започна отлично - с минипробив за Димитров, но впоследствие всичко се обърка. Двойна грешка допълнително разколеба българина и в крайна сметка той преклони глава пред Беноа Пер.

Проследете и как се разви целият мач по-долу в този материал:

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - още в самото начало Димитров се постави в трудна ситуация след удар с рамката на ракетата и съсредоточено начало от опонента - 0:40 и три точки за пробив, които обаче бяха неутрализирани след подобряването на първия сервис. Последва ас и точка за спечелване на подаването, която бе пропиляна след непредизвикана грешка и удар в аут. Двамата си размениха по още една пропусната точка за спечелване на гейма, а Пер демонстрира отличен ретур в една от ситуациите, за да го стори. Впоследствие обаче Гришо стигна до нова точка за спечелване на подаването си и я спечели, въпреки че игра на втори сервис.

1:1 - Пер пък започна с двойна грешка и след чудесен ретур с бекхенд на Димитров българинът поведе с 30:0. След това обаче Беноа не даде повече точки на Гришо и след топка в аут на хасковлията спечели подаването си и изравни.

1:2 (пробив) - за съжаление, Пер отново стигна до две точки за пробив след непредизвикани грешки на Димитров. Този път още първата бе спечелена след топка в аут от Григор. Слаб сервис-гейм за българина.

1:3 - Гришо постави добри основи за пробив и водеше с 30:15, но отново се отличи с лошия контакт между ракетата му и топката, който я пращаше далеч в аут. При 30:30 бе прехвърлен и опита атрактивен хотдог, но не се получи. След това пък ретурът не му се получи и Пер затвърди пробива.

2:3 - и този гейм се очертаваше като проблемен за Димитров, но много важен удар по диагонала кацна точно на линията. Подаването на Григор завърши с непредизвикана грешка от опонента, който остана на 30.

2:4 - българинът започна с отличен ретур и точка, но последваха ключов бекхенд в аут и сечен бекхенд в мрежата. Ас на Пер обаче "бе отнет" заради докосване във филето, след което Гришо записа точка и изравни. Последва дюс, а след това и точка за пробив, но пропиляна заради пореден удар с рамката в аут. Последва шанс за спечелване на гейма за Пер и ретур в мрежата на Димитров.

3:4 - най-сетне напълно безпроблемен сервис-гейм за българина. Той даде само една точка на опонента си, която дойде след рисков ретур, когато той нямаше какво да губи при 0:40.

3:5 - геймът започна с топка, която едва-едва закачаше линията и даде точка на Пер, който се извини за това джентълменски. Няколко ретура в аут и безпроблемен гейм на 0 за французина.

4:5 - без никакви разигравания и със стабилен сервис от българина, дори и когато трябваше да играе на втори - подаване, спчелено на нула от Димитров. Пер ще сервира за спечелването на първата част.

4:6 - французинът натисна Димитров от самото начало и това доведе до два удара в аут на българина. Отличен бекхенд ретур върна надеждите, но си остана първата и единствена точка за Григор в гейма, който завърши отново с бекхенд ретур, но в аут. Пер спечели първия сет.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - двойна грешка и Димитров се постави в трудна ситуация и в началото на тази част - 0:30. За съжаление, това не бе единствената двойна грешка в гейма, а след това дойдоха още две, които доведоха до два дюса. Все пак Гришо неутрализира и точка за пробив, дошла след непредизвикана грешка и удар в мрежата. Последва нова непредизвикана грешка, а след това и поредна двойна грешка за гейма - пробив за Пер още в първия гейм.

0:2 - изглеждаше сякаш французинът лесно ще затвърди пробива си, но се стигна до дюс. Пер отново получи шанс да спечели гейма, но Димитров вкара зверски ретур на втори сервис, който му гарантира точката. Това бе и последният бляскав момент за българина в гейма, а след това всички точки отидоха на сметката на Беноа.

1:2 - първи гейм на сметката на Димитров в тази част. Той отново имаше колебания на собствен сервис, но всичко завърши добре - с ретур в мрежата на Пер, който остана с две точки в гейма.

2:2 (пробив) - по-твърда игра от Гришо и неточности от опонента му доведоха до поредни точки за връщане на пробива за българина. И двете бяха неутрализирани, като при втората Димитров бе надигран на мрежата. И впоследствие отново се затвърди тенденцията, когато Пер излиза на мрежата, Григор да праща топката в мрежата. При дюса Димитров сбърка лесен форхенд, след което клекна на земята, явно не можейки да повярва. След това обаче доведе развоя до нов дюс след агресивна игра и дори си осигури трета точка за пробив в гейма. Този път първият пробив за Димитров бе факт след двойна грешка.

2:3 (пробив) - за съжаление, пробивът не бе затвърден и Беноа го върна веднага. Той бе далеч по-агресивният тенисист и Гришо нямаше отговор. Геймът завърши с перфектна къса топка от французина, за която българинът дори не тръгна.

2:4 - пробивът бе затвърден без никакъв проблем от Беноа Пер. Димитров успя да запише само една точка на негов сервис в този гейм.

3:4 - двойна грешка беляза началото на товa подаване на Димитров, при което впоследствие се стигна и до дюс. Все пак българинът стабилизира играта си и не позволи нов пробив за опонента, като не му даде повече точки.

3:5 - Димитров имаше добри изгледи в този сервис гейм на опонента, но отново досадните непредизвикани грешки го лишиха от каквито и да е възможности. 15:40 и безупречен сервис за Пер, за да остане на един гейм от спечелването на частта.

4:5 - българинът стори точно това, което трябваше в този момент. Подаване без напрежение и сервис гейм на 0. Пер ще сервира за спечелването на втория сет.

4:6 - дълго разиграване и топка в аут на Пер за обнадеждаващ старт на гейма. Три отлични първи сервиса и слаби ретури от Димитров за 15:40, след което обаче последва двойна грешка. Игра на втори сервис, но въпреки това отчайващ ретур на Григор в мрежата и тази част също отиде на сметката на Пер.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - добро начало на третата част за българина, който даде само една точка на собствен сервис на опонента.

1:1 - и за пореден път през този двубой - Григор Димитров имаше отлични изгледи за нещо положително, но непредизвикана грешка, в случая в аут, ги пропилява. Това му попречи да стигне до дюс при подаването на опонента.

2:1 - французинът поведе с 30:15 след намиране на линията като със снайпер, но българинът не му даде повече точки и след грешки на Пер излезе от неприятната ситуация.

2:2 - след равенство от 15:15 последваха две грешки от ретур на Димитров. След втората очевидно обясняваше към своя екип, че не му се получават ударите. Двойна грешка му предостави нов шанс за нещо повече в този гейм, но веднага след нея дойде и нов ретур в аут на втори сервис на съперника.

3:2 - Димитров имаше две точки за спечелване на подаването си, но пак непредизвикана грешка + мощен бекхенд ретур на опонента доведоха до дюс. Все пак тогава Гришо показа нерви при по-дълго разиграване и добра атлетичност, а впоследствие и добър първи сервис, с който приключи гейма.

3:3 - за по-малко от минута (52 секунди) Пер спечели подаването си на 0, като записа и третия си ас до момента в срещата. Григор има 4 засега.

4:3 - Димитров пак се вкара в беля с две непредизвикани грешки и 30:30, но последва по-стабилно представяне. При последната точка красив и ефективен бекхенд по правата от Григор бе някак стигнат от Пер, който се върна в разиграването по този начин, но това не повлия на психиката на Димитров, който остана в разиграването, а малко след това французина направи непредизвикана грешка и изкара топка в аут.

4:4 - за пореден път къса се оказа ключът към точка на Беноа, въпреки че този път Гришо имаше цялото време на света да я стигне и отиграе по перфектен начин - той я прати с бекхенд в мрежата за 0:30. Последваха още две скоростни точки, едната от които ас.

5:4 - слайс бекхенд в мрежата - с това започна този гейм, след което Пер поведе с 30:0. Последваха обаче силни секунди за Димитров, който водеше при разиграванията и демонстрира добър сервис.

5:5 - Димитров отбеляза първата точка, след като се справи атлетично с прехвърлящ удар на опонента. Стигна се до ключово равенство 30:30 след два отлични сервиса на Пер. Дълбок ретур и удар в мрежата осигуриха на Гришо сетпойнт на противников сервис. Дълго разиграване и поредно успешно изизане на мрежата обаче спасиха французина. Игра сервис-мрежа и топка от външната част на линията осигуриха точка за спечелване на гейма за Беноа, която обаче бе пропиляна с двойна грешка. Гришо стигна до още един сетпойнт след нов удар в мрежата на Пер, но той бе неутрализиран с ас, който бе последван от нов такъв (8-и в мача), а след това и успешната игра сервис-мрежа, за да се сложи край на този маратонски гейм.

6:5 - убедителен гейм за Димитров, с който отново поставя до стената своя съперник, който ще сервира за оставането в частта и евентуален тайбрек.

6:6 - геймът започна с двойна грешка на Пер, след която обаче и доста солиден сервис, с който не остави никакви шансове на Димитров. Развръзката ще се реши след тайбрек.

ТАЙБРЕК - 7:4

Димитров започна със слаб сервис, който обаче бе компенсиран с впечатляващ минаващ бекхенд по диагонала, а веднага след него последва и двойна грешка за Пер - 2:0. Ас и агресивна игра обаче изравниха резултата в тайбрека - 2:2. Ас и от Григор, но и непредизвикана грешка и смяната на полетата дойде при 3:3.

Топка в аут доведе до нов минипробив за Гришо, който обаче бе моментално върнат след непредизвикана грешка и бекхенд в мрежата при опит за промяна на посоката в разиграването. Още една двойна грешка в тайбрека за Беноа и Гришо получи два сетбола при 6:4. Още първата бе използвана след удар в аут на французина.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Беноа пропиля аванс от 0:30 и резултатът бе изравнен, но впоследствие не остави шансове за нещо повече на Димитров.

0:2 (пробив) - Димитров потегли критично гейма и губеше с 0:30, а при последвалото разиграване топка от Гришо облиза филето, след което и друг негов удар се качи точно на линията, а в крайна сметка изравни след дозата късмет - 30:30. Пер все пак стигна до своята точка за пробив и я грабна.

0:3 - отново добре познатите непредизвикани грешки доведоха до това, че Пер затвърди пробива си без никакви проблеми и без да даде и точка на Димитров.

1:3 - слаба игра от Григор и окриленият Беноа стигна до две поредни точки за втори пробив и сериозна крачка към успеха в мача. Те обаче бяха неутрализирани, като при втората сбърка много рисков ретур. След това Димитров не му даде повече точки и след ретур в аут на Пер се спаси в гейма.

2:3 (пробив) - солиден Димитров при разиграванията постави под сериозно напрежение съперника си при подаването му. Той стигна до точка за пробив, след като този път се справи с къса топка на Пер, а впоследствие успя и да върне пробива, след като Беноа прати топка в аут.

3:3 - Пер натисна сериозно Гришо и това доведе до грешки на българина и шанс за нов пробив в полза на Пер, но французинът прати топката непредизвикано в мрежата, за да се стигне до дюс. Два мощни първи сервиса на Димитров му гарантираха спечелването на гейма и измъкването от тази трудна ситуация.

3:4 - французинът спечели подаването си на 0 със стабилен сервис, въпреки че при първата точка филето на мрежата спря удар на Димитров и го превърна в много опасна къса, която обаче Пер стигна, а впоследствие и надигра българина на мрежата.

4:4 - маратонско разиграване, отлична атлетичност от Гришо и много слаб опит за къса от Пер срещу летящия по целия корт Димитров - така започна геймът. В крайна сметка Димитров демонстрира добър сервис и спечели подаването си.

5:4 - Пер нямаше проблеми при сервирането си и спечели лесно. Григор записа само една точка, която бе изключително красива - къса, за която Беноа дори не тръгна. В крайна сметка Димитров е до стената и ще трябва да сервира за оставането в мача.

След спечеления гейм Пер поиска кратка медицинска консултация, но не взе таймаут.

5:5 - безупречен Григор не даде нито една точка на французина и срещата продължава!

5:6 - Димитров поведе с 30:15 след аут на Пер и впоследствие излизане на мрежата, което бе наказано с отличен минаващ удар с бекхенд по диагонала. Пер се справи с опит да прехвърлящ удар на българина, но след това загуби маратонско разиграване и се стигна до дюс при подаването му. При него прехвърлящ удар на Димитров излезе с малко в аут и нервите на българина не издържаха, като той счупи ракетата си в земята. Все пак се стигна до нов дюс след удар в аут на французина, но тогава Димитров направи много нелепа грешка и удар в мрежата от отлична позиция за стигане до точка за пробив. Последва мощен сервис и Пер се измъкна от критичната ситуация.

6:6 - подаването на Димитров започна с отличен сервис и директна точка, която бе последвана от сервис в тялото и нова лесна точка. Беноа се отчая при следващата точка и просто доигра разхождайки се гейма, като така и не спечели точка. И този сет ще се реши от ТАЙБРЕК!

ТАЙБРЕК - 2:7

Тайбрекът започна с минипробив за Димитров, който обаче бе веднага върнат - 1:1. Впоследствие двамата спечелиха подаванията си, но тогава дойде в най-неправилния момент двойна грешка за Григор и смяната на полетата се осъществи при 2:4 в полза на Беноа.

За съжаление последва и нова непредизвикана грешка и топка в аут, а след това и стабилен сервис - 6:2. Французинът спечели от първата си възможност.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът е фаворит на специалистите и на букмейкърите за този сблъсък. Димитров се е изправял срещу Пер и преди в своята кариера, като към момента изостава при общите им сблъсъци - има една победа срещу две загуби.

За първи път се срещат един срещу друг преди над 10 години - през 2012, когато на US Open 32-годишният французин печели с 3:1. Година по-късно на полуфиналите на турнира в Стокхолм Димитров пвечели с 2:1, а впоследствие грабва и трофея, докато последният им двубой е от 2015 година. Тогава в Токио отново французинът печели с 2:1.

Прави впечатление, че сблъсъците им винаги са били равностойни, като до този момент не се е случвало някой измежду Димитров и Пер да победи другия без да е загубил сет.

Техният двубой е трети на корт номер 3, което означава, че се очаква да започне около и след 06:30 часа българско време. Разбира се, всичко зависи от развоите на предишните две срещи на корта - първо Диего Шварцман срещу Кристофър О'Конъл, а след това и Магда Линтер срещу Дария Касаткина.

Победителят измежду Григор Димитров и Беноа Пер ще се изправи на 1/16-финал срещу този, който надделее в сблъсъка между 21-годишния аржентинец Себастиан Байз (номер 88 в световната ранглиста) и 4-ия в света Стефанос Циципас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички