Уимбълдън 2015 - може ли Мъри да засенчи обичайните заподозрени?


Уимбълдън 2015 - може ли Мъри да засенчи обичайните заподозрени?
Снимка: Getty Images/Guliver

2882 0

Картите са свалени на масата, жребият е хвърлен – на 29-ти юни започва третият турнир от „Големия шлем” за годината, „Уимбълдън”. Свещената трева отново ще стане арена на битките между най-добрите в тениса. Целта е ясна – тронът, окупиран от Новак Джокович и Петра Квитова. Кой ще спечели, какви са шансовете да изгреят нови звезди, кой ще се провали – вижте мнението на Sportline.bg

Българското участие

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров влиза на „Уимбълдън” под голямо напрежение. Дотук сезонът на Григор спокойно може да бъде определен като невзрачен. След трите титли на три различни настилки през миналата година се очакваше, че през този сезон Димитров вече ще е конкуренция на топ 4 в света и ще успее да се изяви на най-високо ниво – ATP1000 и Големия шлем. Резултатите на българина точно на тази сцена обаче се влошиха – само четвъртфинал в Монте Карло и осминафинал на Australian Open.

Преди „Уимбълдън” Григор трябваше да защитава титлата си в Куинс, но падна още във втория си мач – от бомбардира Жил Мюлер. Сега пред Димитров на дневен ред е защитата на 720 точки, завоювани с полуфинала от миналата година на All England Lawn Tennis and Croquet Club. Поне откъм жребий този път Григор не може да се оплаче – той започва с аржентинеца Федерико Делбонис, който е далеч от нещо впечатляващо на трева, а във втори кръг може да играе с някой измежду Стив Джонсън и Лукаш Лацко. Димитров игра с Лацко на Australian Open през тази година и го победи с 3:1 сета, а нашето момче има и една победа срещу същия съперник на турнира в Орлеанс през 2010 година. Чак в трети кръг вече Григор би се изправил срещу наистина сериозен противник – Ришар Гаске. Срещу Гаске Димитров има четири загуби в четири мача, но в подгряващия демонстративен турнир „Хърлингам Клъб” нашето момче би в два сета французина и макар този резултат да не се брои за официалната статистика, все пак е окуражителен знак. Друг хубав знак е, че Гаске не е играч с мощен сервис, тъй като точно в момента Григор стои неособено уверено на ретур – само 36% спечелени точки на посрещане за годината. Ако мине през Гаске, българинът ще се изправи най-вероятно срещу Милош Раонич – вече играч с изключително мощен сервис, срещу когото обаче Димитров води в преките двубои с 2:1 победи, последната на Australian Open миналата година в четири сета. Хубавата новина за Григор при такъв мач е, че канадецът не влиза в турнира в оптимална форма заради проблеми с контузия на стъпалото, които го извадиха от „Ролан Гарос”.  Лошата е, че Раонич би трябвало да е влязал във форма до мача с българина, ако няма още болежки. Вече ако мине през Раонич, Григор най-вероятно ще се изправи срещу Стан Вавринка, като такъв мач би бил много интересен с оглед на факта, че стилът на швейцареца като цяло е удобен за нашето момче – то има три поредни победи срещу актуалния шампион от „Ролан Гарос”.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Фаворитите

Анди Мъри


Определено шотландецът изглежда като играчът в най-добра форма за тревната настилка – с убедителна игра и титла в Куинс, негова четвърта в кариерата му. И сякаш именно заради това Фортуна му отреди най-тежкия възможен жребий. Световният номер три се намира в третата четвъртина на схемата, като за начало ще играе с хазартния и много атакуващ Михаил Кукушкин. Трудното за Мъри идва във втората седмица – за да стигне до финал, потенциално той трябва да мине през осминафинал с Жо-Вилфред Цонга, четвъртфинал с Рафаел Надал и полуфинал с Роджър Федерер! И срещу Надал, и срещу Федерер шотландецът има отрицателен баланс, като особено испанецът през годините е истински немезис за Мъри на полуфинали от Големия шлем – 5:1 на победи, включително 2 на „Уимбълдън”. Сега обаче ситуацията чисто игрово е различна – Мъри изглежда като играч, преодолял психологическите си задръжки, докато при Надал се наблюдават такива бариери. При евентуален мач срещу Федерер пък би било много интересно кое ще се окаже по-силно – стабилността на Мъри от основна линия или вездесъщата способност на Роджър да намира най-добрия си сервис в най-критичните моменти плюс факта, че шейцарецът си остава най-вариативният играч, който тенисът е виждал.

Прогноза: Шампион/Полуфинал

Новак Джокович


Сърбинът трябва да почерпи за жребия, след като в неговата половина ги няма нито Анди Мъри, нито Рафаел Надал. При Джокович обаче е парижкият му кошмар – Стан Вавринка, с когото могат да играят евентуално на полуфинал. Преди това Ноле започва с Филип Колшрайбер – опасен противник за първи кръг, още повече, че световният номер едно не изигра подготвителен турнир на трева. Германецът има победа срещу Джокович във формат 3 от 5 сета - на „Ролан Гарос” през вече далечната 2009 година, при това с 3:0 сета. Във втори кръг Ноле евентуално може да излезе срещу бившия номер едно Лейтън Хюит, който играе последния си „Уимбълдън”. Нататък най-вероятно сърбинът ще има мач с Бърнард Томич, в трети кръг, а на осминафинал най-сериозен кандидат за мач с Ноле ще е мощният Кевин Андерсън. Вече на четвъртфинал възможни противници са Кеи Нишикори, Марин Чилич, защо не и Джон Иснър.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини

Роджър Федерер


Световният номер две тръгва в поход за осмата си титла от „Уимбълдън” след осмия си трофей в Хале – традиционната му подготовка за свещената трева в Лондон. На почти 34 години обаче Федерер със сигурност не може да се счита за основен фаворит, макар че жребият му дава нелоша пролука. Швейцарецът е в най-долната част на схемата, като започва с познат противник – Дамир Джумкур, с когото игра и на „Ролан Гарос”. Интересен мач може да има между Федерер и Джак Сок в трети кръг, а след това сериозно име по пътя към полуфинал изглежда Томаш Бердих – на четвъртфинал, евентуално. Вече при полуфинал Федерер най-вероятно ще се изправи срещу Анди Мъри или Рафаел Надал – истинска класика, независимо кой от двамата би играл с швейцареца.

Добрите новини преди турнира за Федерер са нивото му на сервис – в Хале началният удар винаги идваше на помощ в трудни моменти. Лошите новини са определеното отстъпление на швейцареца от основна линия, а във втората седмица на „Уимбълдън” тревата ще е по-изтъркана, условията ще са по-бавни и няма как да има успех без стабилност от основна линия. Но швейцарецът няма как да бъде отписван на трева – той е човекът с най-много успехи на тази настилка и с най-висок процент на успехи. Дали сервисът и вариативността могат да компенсират отново за Федерер – ще разберем съвсем скоро.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Рафаел Надал


Под номер 10 – така Надал стъпва на свещената трева в Лондон, където има две титли и още три финала. Сезонът на Рафа дотук е катастрофален за неговите стандарти, със само 2 титли – в Буенос Айрес на клей и в Щутгарт на трева. Точно трофеят в германския град вдъхва повече увереност на феновете на испанеца, тъй като той показа високо ниво сервис. Рафа игра и в Куинс, но падна още в първия си мач от Александър Долгополов, след като водеше с пробив в решителния трети сет. Точно този мач подсказа, че Надал вече не може да се опира с абсолютна сигурност на стабилност от основна линия и че не се знае кога просто може да свали гарда, при това в момент, в който изглежда контролира нещата.

Надал започва с Томас Белучи, като до четвъртфинала няма противник, който да му се опре, ако сам не се вкара в неприятности. Интересен мач за Рафа би могъл да се получи с Виктор Троицки, с когото игра на финала в Щутгарт. А на четвъртфинал – най-вероятно с Анди Мъри

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Приятните изненади

Жил Симон


Поставеният под номер 12 в схемата на турнира французин показа добра форма в подготовката за „Уимбълдън” – полуфинал в Куинс и четвъртфинал в Нотингам, като и в двата случая загуби след оспорвани трисетови битки срещу бомбардерите Кевин Андерсън и Сам Куери съответно.

Симон се намира в потока на Федерер, като обаче не може да се оплаче от жребия си – тръгва срещу Николас Алмагро, който на трева е като риба на сухо и чак в трети кръг французинът може да срещне по-сериозен съперник – сънародника си Гаел Монфис, който обаче също не е нещо особено на трева. И вече на осминафинал ще дойде големият тест – вероятно Томаш Бердих, но по пътя на чеха има коварни подводни камъни и нищо чудно чехът да се препъне някъде. Ако има такъв мач, французинът съвсем не трябва да бъде подценяван, най-малкото защото води в съперничеството между двамата с 6:4 победи. Ако мине през Бердих, то на четвъртфинал 99% Симон би играл с Федерер.

Прогноза: Четвъртфинал/Осминафинал

Стан Вавринка


С изричното уточнение, че говорим за двукратен шампион от турнири на Големия шлем, Вавринка най-после има шанс да докаже, че може да направи два поредни силни турнира. Тревата въобще не е сред любимите настилки на швейцареца, който по принцип се нуждае от малко повече време за замах със страховития си бекхенд, но пък с годините Стан все по-често показва добрите си умения на мрежа и това може да му помогне много на „Уимбълдън”.

Преди най-големия турнир на трева Вавринка изигра два мача в Куинс, където загуби в два тайбрека от бомбардира Кевин Андресън. Сега обаче жребият отпусна на Вавринка съперници, които далеч не могат да се похвалят с такъв начален удар и в първите кръгове швейцарецът няма да срещне играч с мощен сервис, който ще е най-опасен докато тревата не е поизтъркана. Той тръгва с португалеца Жоао Соуса, а във втори кръг може да срещне далеч по-атакуващия ветеран Бенямин Бекер – мач, в който можем да станем свидетели на куп печеливши удари. Интересна среща за Вавринка може да има и в трети кръг- или с Фернандо Вердаско, или с Доминик Тием.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Потенциалните разочарования

Жо-Вилфред Цонга


Традиционно Цонга е много силен на трева и предвид жребия би трябвало да играе поне осминафинал, срещу Анди Мъри. С мощния си сервис и стил, в който постоянно търси печелившите удари, Жо е истинска атракция за любителите на атакуващия тенис. Французинът обаче предпочете да не играе подготвителен турнир преди „Уимбълдън”. Жо трябваше да се появи в Нотингам, но пропусна заради коремно разтежение. Това беше поредната контузия от края на миналата година насам за Цонга и то в момент, в който той беше напипал форма – с полуфинал на „Ролан Гарос”. Сегашният проблем не изглежда да е сериозен и оттеглянето от Нотингам е по-скоро превантивна мярка, но жребият постави много трудно препятствие срещу французина още в първи кръг – Жил Мюлер. Ветеранът от Люксембург е точно това, което никой не би си пожелал за първи мач на все още неутъпканата трева на „Уимбълдън” – силен сервис, кратки разигравания, много излизания на мрежата, невъзможност да се напипа ритъм от основната линия, решаване на изхода в няколко важни точки. И ако ръката трепне, ако не е съвсем във форма, то дори майстор като Цонга може да се изправи пред неприятна изненада.

Прогноза: Първи кръг/Осминафинал

Томаш Бердих


Дотук през сезона чехът показа много добро ниво. Откакто Дани Валверду му стана треньор, Бердих е малко по-търпелив, малко по-стабилен в ключови моменти, с малко повече сервис тогава, когато му трябва.

Преди „Уимбълдън” Бердих игра в Хале, където падна на четвъртфинал от Иво Карлович с 1:2 сета, след като хърватинът направи 45 аса и нов рекорд за мач в два от три сета. На „Уимбълдън” Бердих изтегли много коварен жребий и има защо да е по-разтревожен и внимателен – почва с Жереми Шарди, след това най-вероятно ще играе с Никола Маю, който е всеизвестен специалист на трева, а в трети кръг ще се изправи или срещу сънародника си Лукаш Росол, който би през 2012 година Рафаел Надал в паметен петсетов мач, или срещу Гилермо Гарсия-Лопес, който е побеждавал Бердих в 3 от 5 срещи. На осминафинал пък дебне Жил Симон – също много неудобен съперник за чеха.

Прогноза: Втори кръг/Осминафинал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички