Уимбълдън 2015 - родината на тениса очаква новата си кралица


Уимбълдън 2015 - родината на тениса очаква новата си кралица
Снимка: Getty Images/Guliver

4682 0

Картите са свалени на масата, жребият е хвърлен – на 29-ти юни започва третият турнир от „Големия шлем” за годината, „Уимбълдън”. Свещената трева отново ще стане арена на битките между най-добрите в тениса. Целта е ясна – тронът, окупиран от Новак Джокович и Петра Квитова. Кой ще спечели, какви са шансовете да изгреят нови звезди, кой ще се провали – вижте мнението на Sportline.bg.

Българското участие

Абсолютен хазарт е всяка прогноза, която може да се направи за жребия на Цвети Пиронкова и Сесил Каратанчева. Пиронкова изтегли доста неприятен жребий в лицето на 18-годишната изгряваща звезда на швейцарския женски тенис Белинда Бенчич, номер 31 в света в момента.

Бенчич демонстрира добра форма в подготовката за „Уимбълдън”, като игра финал в Хертогенбош и го загуби от Камила Джорджи. Бенчич се представя силно и в Ийстбърн, където достигна до финал. Същевременно Цвети също изигра силен турнир в Ийстбърн, където записа победи над Саманта Стоусър и Доминика Цибулкова. А както добре знаем, на трева Цвети се преобразява – с нестандартния сечен форхенд, който се плъзга ниско по тревната настилка, тя е способна да изнерви всеки съперник и да изтръгне победата.

Ако победи Бенчич, Пиронкова би имала по-лек съперник във втори кръг – или Виталия Дятченко, или Ана Лена Фрийдсман. Вече в трети кръг е възможна среща с Ана Иванович, но не трябва да се подценява и Бетани Матек-Сандс, която е много коварен играч. На осминафинал пък, Дай Боже, е възможна среща с бившата номер едно Виктория Азаренка.

Прогноза: Първи кръг/Осминафинал


При Сесил Каратанчева нещата са още по-трудни. Тя тръгва с испанката Силвия Солер-Еспиноса, която не може да се похвали с нещо невероятно на трева, но същото важи и за Сесил. Ако все пак Каратанчева надделее, ще трябва да играе с някоя измежду Тимеа Бачински и Юлия Гьоргес.

Прогноза: Първи кръг/Втори кръг

Фаворитите

Серина Уилямс


Няма как тенисистката с 20 титли от Големия шлем, световна номер едно и актуална шампионка от първите два турнира на Шлема за годината – Australian Open и „Ролан Гарос”, да не е топ фаворит. Когато Серина си науми нещо, тя го преследва с упоритостта на хиена, а изглежда за тази година Уилямс се е прицелила в Голям шлем – в една календарна година.

„Уимбълдън” е любима територия на Серина – тук тя има седем финала и пет титли, като е губила само от сестра си Винъс през 2002 година и от Мария Шарапова през 2004 година. Но дори и голяма шампионка като нея не е застрахована от провали, а трябва да се има предвид, че Уилямс не се появи на нито един от подготвителните турнири. Това определено е минус, защото на трева се иска специфичен подход към движението и в ранните фази на голям турнир най-често е възможна гръмка изненада при топфаворити като Уилямс. При нейният жребий обаче няма нищо, което да предполага дори малка степен на коварност. Американката почва срещу Маргарита Гаспарян, след това ще играе с някоя измежду Тимеа Бабош и Петра Цетковска. Чак на осминафинал може да има мач между Серина и Винъс, но той по-скоро би бил за атракцията на имената. Чак вече на четвъртфинал Серина би играла с Виктория Азаренка, а на полуфинал идва някоя измежду Мария Шарапова и Луцие Шафаржова

Прогноза: Шампион/Финал

Петра Квитова


Настоящата шампионка на „Уимбълдън” извади късмет с жребия, след като определено по-тежките и именити съпернички отидоха в половината на Серина Уилямс.

Безспорно за Квитова тревата е любима настилка – тя има вече две титли от „Уимбълдън”. Точно на All England Lawn Tennis and Croquet Club чехкинята е правила най-впечатляващите си мачове. А финал между нея и Серина и демонстрация на пълните възможности и на двете определено са мечтата на всеки тенис фен.

Както и Серина, Квитова не игра подготвителен турнир преди „Уимбълдън”. Номер 2 в схемата започва с Кики Бертенс, а в трети кръг идва първото по-коварно препятствие – Лора Робсън или Йелена Янкович. Ако е Робсън, Квитова би играла срещу публиката, но специално в Лондон това не е чак такъв фактор предвид доста аристократичната атмосфера. Вече във втората седмица на турнира, на осминафинал Квитова евентуално би се засякла с Агниешка Радванска, която показа добра форма в Ийстбърн и стигна финал. Това изглежда и най-коварното препятствие пред участие на Квитова поне на полуфинал, където ще е крайно интересно кого би срещнала предвид абсолютно равностойния трети поток в женската схема.

Прогноза: Финал/Шампион

Неизвестните величини

Мария Шарапова


Няма как рускинята да не бъде сред споменаваните като фаворитки имена, но този сезон определено не е добър за Маша и феновете се чудят какво лице ще покаже тя на свещената трева, още повече, че точно там трябват и умения на мрежата, а рускинята въобще не обича този елемент от играта.

Мария също не сметна за необходимо да се ангажира с подготвителен тревен турнир и започва директно с британката Йохана Конта в първи кръг. Рускинята е в половината на Серина Уилямс, но е във втория четвъртфинален поток. Това означава потенциален четвъртфинал с Луцие Шафаржова, която победи Шарапова на „Ролан Гарос” и после игра финал срещу Серина. Всъщност точно от четвъртфиналната фаза изглежда идва трудното за Шарапова – преди това само Андреа Петкович е името, което е по-известно и може да се срещне с рускинята, евентуално на осминафинал.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Луцие Шафаржова


Финалистката от „Ролан Гарос” също не игра подготвителен турнир преди „Уимбълдън”, но определено тревата най-много пасва на стила ѝ – бързо, мощно темпо и липса на страх при излизания на мрежата, което е голям плюс за тревата. Жребият ѝ обаче съвсем не е приятен – още в първи кръг чехкинята излиза срещу коварната американка Алисън Ришке, която има много подходящ за по-бързи настилки стил. Труден би бил и мач с Кая Канепи, във втори кръг, а в трети може да има тежък сблъсък и със Слоун Стивънс.

Евентуално на четвъртфинал Шафаржова би срещнала Мария Шарапова. С Шарапова чехкинята е играла шест пъти и има две победи, като последният успех е на „Ролан Гарос”, на осминафинал.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Приятните изненади

Сабине Лисицки


Германката игра финал в Лондон преди две години, като това е най-силният ѝ резултат в турнирите от Шлема. Тя изигра хубав турнир в Бирмингам, където стигна до полуфинал и загуби от Анджелик Кербер – чудесна подготовка, в която германката не хвърли много сили.

На „Уимбълдън” Лисицки започва с Ярмила Гайдосова и изглежда като фаворит за осминафинал, особено при колебливата форма на номер 3 в схемата Симона Халеп, с която може да играят точно на осминафинал. Ако преодолее тази фаза, на четвъртфинал може да се получи свиреп сблъсък с Каролине Вожняцки.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Камила Джорджи


Симпатичната италианка впечатли с титла в Хертогенбош преди „Уимбълдън”, а жребият ѝ позволява да мечтае. Тя започва с Телиана Перейра и чак в трети кръг идва първият сериозен тест – Каролине Вожнячки. Това ще е Рубикон-ът за Джорджи, която има всички данни да е много успешна на трева, включително добра игра на мрежата и точно с нея може да пречупи играещата много солидно в защита от основна линия датчанка. Големият минус за Джорджи е липсата на търпение, но огненият ѝ характер поне гарантира, че тя никога не би била безразлична на корта.

Прогноза: Четвъртфинал/Трети кръг

Потенциалните разочарования

Южени Бушар


Какво става с канадското чудо? Откакто през миналата година загуби катастрофално от Петра Квитова, Бушар сякаш стана друг играч. Тя рядко прави повече от една победа на турнир през тази година и макар упорито да повтаря, че се нуждае от време, черните облаци над главата ѝ не се разсейват. Всичко тръгна надолу, след като известната с прякора си Джини канадка се раздели с дългогодишния си треньор Ник Савиано. Бушар нае Сам Сумик, бивш треньор на Виктория Азаренка, но това засега въобще не помага.

Бушар опита да заличи спомена от девет загуби в десет мача преди турнира в Ийстбърн, но и там нямаше успех – загуба от Белинда Бенчич, след 4:6, 0:3 и отказване заради контузия в корема. Предвид и този проблем, вероятността канадката да се издъни и на „Уимбълдън” хич не е малка, още повече, че тя трябва да защитава точките си от миналогодишния финал. Бушар няма чак толкова тежък жребий, но още във втори кръг може да играе с напористата Бояна Йовановски, а точно такъв тип играчи в момента са кошмар за Южени. В трети кръг пък би имало мач с Мадисън Кийс или Янина Викмайер – все мощно удрящи тенисистки, а ако все пак оцелее, може на осминафинал да има сблъсък с Екатерина Макарова.

Прогноза: Втори кръг/Трети кръг

Симона Халеп


Румънката определено бележи регрес през тази година, а и тревата досега и е най-неприятната настилка. Последният турнир от Големия шлем за Халеп беше голяма издънка - отпадане в първи кръг на "Ролан Гарос". Халеп направи подготовка за "Уимбълдън" в Бирмингам, където стигна до четвъртфинал, но там загуби от Кристина Младенович, като дори отнесе геврек. Сега жребият поне изглежда добър за румънката, която обаче има за старт доста опасен съперник в лицето на Яна Цепелова. През миналата година Цепелова записа победа над Серина Уилямс в Чарлстън. В трети кръг също може да има интересен сблъсък - Каролина Плишкова, може би Светлана Кузнецова. На осминафинал пък вероятно би имало мач със Сабине Лисицки, а на четвъртфинал - вероятно Каролине Вожняцки.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички