5 причини Роджър Федерер да смаже Григор Димитров на Australian Open 2016


5 причини Роджър Федерер да смаже Григор Димитров на Australian Open 2016
Снимка: Getty Images/Guliver

2464 0

Пак на голямата сцена, пак срещу голям съперник – най-добрият български тенисист Григор Димитров си остава една от малкото бели лястовици в професионалния спорт, които все още носят радост на България със спортни успехи. А сега за Григор предстои ново предизвикателство – на „Род Лейвър Арена” срещу 17-кратния носител на титли от Големия шлем Роджър Федерер. Мачът е трети от дневната сесия, т.е. ще започне около 5:30 - 6:00 часа българско време.

Какви са шансовете на Димитров за победа? За съжаление Actualno.com и Sportlive.bg не ги оценяват за особено добри. Прогнозата ни е за категорична победа на Федерер поради следните причини:

1. По-добрият сервис. В съвременния мъжки тенис сервисът е основният удар – без него не може. И Федерер, и Григор обаче са от играчите, чието представяне зависи особено много от началния удар. А дотук от началото на сезона и конкретно на Australian Open швейцарецът има явно предимство. В Мелбърн той вкарва средно 66% първи сервис и има цели 31 аса, като 25 от тях дойдоха срещу по-тежкия до момента съперник от двамата преодолени дотук в турнира от Федерер – Александър Долгополов. Маестрото е допуснал и само един пробив, като срещу Долгополов дори не позволи да се стигне до точка за пробив на свой сервис. За сравнение Григор има 69% първи сервис, при 23 аса и е допуснал 4 пробива, въпреки по-високия процент първи начален удар, което показва ясно накъде клонят везните по отношение на качеството. Още едно потвърждение – при вкаран първи сервис Григор печели средно 74% от точките, докато Федерер взима цели 90%! На втори сервис Димитров печели 53,5% от разиграните точки, а Федерер – 51%.

2. По-стабилният ретур. На ретур швейцарецът взема 50,5% от точките дотук в Мелбърн т.е. всяка втора точка е за него докато Димитров печели 37,5% от точките – отново стряскаща разлика. В мача с Долгополов Федерер доста често опитваше агресивен ретур от форхенд и умишлено бягаше от бекхенда си, което трябва да бъде взето под внимание от Григор и той да е готов да сервира по правата от адвантидж полето, дори на втори начален удар. Отделно в Бризбън Григор много често на втори сервис беше поставян пред задачата да отиграва лифтиран бекхенд на подсечен ретур на Федерер, който веднага след ретура тръгваше и към мрежата – тактиката чип енд чардж. В нито един случай Григор не можа да направи минаващ удар, като всеки път опитваше с удар с всичка сила да преодолее Федерер и всеки път топката спираше в мрежата, след като българинът по-скоро стреляше към тялото на налитащия на мрежата швейцарец. Ако сега тактиката е подобна, убедени сме, че резултатът пак ще е същият!

3. Физическо състояние. Отново предимството изглежда на страната на Федерер. Имаше известни съмнения, че швейцарецът може да покаже отстъпление заради представянето му на финала в Бризбън, където загуби доста безславно от Милош Раонич и се оказа, че е боледувал в този момент, но предвид особено победата над Долгополов е кристално ясно, че Григор не може да се надява на такова нещо. След Бризбън Федерер не игра в седмицата преди Australian Open, докато Григор Димитров се пусна на турнира в Сидни, където игра и финал т.е. всички възможни мачове от тази надпревара и на практика нямаше никаква почивка – още един минус за нашето момче. Отделно досега в Мелбърн Федерер е бил на корта общо 2 часа и 35 минути, докато Григор игра 5 часа и 4 минути. Да, Димитров е десетина години по-млад, но швейцарецът винаги е бил христоматиен пример за кондиция и точно тук разликата в годините няма да повлияе.

4. Преки двубои. 4:0 дотук в полза на Федерер, като само в Бризбън тази година Григор успя да вземе сет на швейцареца и да окаже сериозна съпротива. Досега Федерер винаги е успявал да неутрализира Димитров с типичната си светкавична игра, с много бързо темпо и с висок процент първи сервис особено на бекхенд, което просто разбива ретура на Григор. Може ли българинът и Франко Давин да измислят нещо сега в тази насока – едва ли, а е задължително, защото когато не затрудняваш противника на негов сервис и се затрудняваш на свой, то вратата към загубата е широко отворена.

5. Опит. При спечелени 17 титли от Шлема и още 10 финала на сметката на Федерер, като само в Австралия той има 4 титли и 1 загубен финал от Рафаел Надал през 2009 година нужно ли е въобще да коментираме кой е с предимство тук? А опитът е особено важен в ключовите моменти, важен е и когато не ти върви много в даден отрязък - за да намериш решение и да изчакаш миникризата да премине, без да допускаш голямо изоставане от противника.

При всички тези обстоятелства перспективите за Григор изглеждат мрачни. Той обаче трябва да покаже, че може да направи мач на високо ниво без характерните за него резки спадове и да търси шанс да вкара Федерер в по-дълги размени, със смяна на темпото. Не го ли направи, а досега вече 4 пъти не успява, ще последва нова загуба – като нищо и разгромна. Защото Роджър Федерер не прощава – надуши ли кръв, следва клане. Затова и Федерер е в елитния клуб на големите шампиони, където Григор тепърва трябва да заслужи мястото си – ако може. Пожелаваме му да успее и още утре, 22 януари, да опровергае песимистичната ни прогноза.

Прогноза: 3:0 сета за Федерер

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички