Тур дьо Франс 2022: Кои колоездачи са фаворити за победата в Обиколката на Франция?


Тур дьо Франс 2022: Кои колоездачи са фаворити за победата в Обиколката на Франция?
Снимка: Getty Images/Guliver

3489 0

Време е за най-голямото колоездачно състезание - “Обиколката на Франция”! 109-тото издание на “Тура” стартира този петък (1-ви юли) и ще приключи на 24-ти юли. Това са най-вълнуващите три седмици от годината за всеки колоездачен състезател, фен, отбор и всички останали, които по някакъв начин са свързани със спорта.

“Турът” се смята за най-върховното човешко изпитание, като основната причина за това е скоростта, с която се кара през тези 21 дни. Миналата година Тадей Погачар (UAE Team Emirates) спечели надпреварата със средна скорост от 41,17км/ч за 3414км, което е и настоящият рекорд (най-високата средна скорост е дело на Ланс Армстронг от 2005-та - 41,654км/ч, но постижението не се зачита заради допинг скандала с американеца).

21 етапа, 3328 километра, близо 50 000 метра денивелация, 5 финала на изкачвания и 11 павирани сектора - с това ще трябва да се справят 176-те колоездачи, които ще стартират в Обиколката. Нетрадиционното тази година е, че “Тур Дьо Франс” ще започне извън пределите на Франция. Голямото откриване ще бъде в Копенхаген (Дания) - там ще се проведе първият етап, който е 13-километрово бягане по часовник. Освен “Grand Départ”, вторият и третият етап също ще бъдат на датска територия, след което следва първият почивен ден, като тогава колоездачите ще бъдат трансферирани до Франция.

Всеки колоездач ще застане на стартовата рампа в Копенхаген със своя собствена мисия и цел за състезанието. Едни са тук, за да се борят за етапни изяви от откъсване, други ще търсят победи във финалните спринтове, трети ще работят за това да предпазят лидерите си от неприятности, но най-вълнуващи са тези, които пристигат с надеждите да се борят за голямата победа. Претендените за генералното класиране са хората, които трябва да са нащрек всеки ден, да се борят за всяка секунда и да не си позволят отпускане дори и за миг, защото това може да сложи край на всичките им мечти. А ето и кои са най-големите фаворити за спечелването на “Тура”:

Тадей Погачар (UAE Team Emirates)

Безспорно топ претендентът за голямата победа отново е Тадей Погачар. Словенецът триумфира през 2020-та и 2021-ва, като и в двете издания спечели по три лидерски фланелки - Жълтата (за водач в надпреварата), Бялата на червени точки (за най-добър катерач) и Бялата (за най-добър млад състезател), както и по три етапни победи. Формата му през новия сезон е дори по-добра, като освен трите многоетапни състезания, в които победи и взе по два етапа, Погачар показа класа в еднодневните класики и дори спечели “Страде Бианке” през март.

По време на зимната пауза между двата сезона от тима на “UAE Team Emirates” подсилиха редиците си с още класни колоездачи, сред тях бяха Марк Солер и Джордж Бенет, които са част от отбора за френската Обиколка. Освен новите попълнения, лидерът Погачар ще може да разчита на помощта и на добре познатите Рафал Майка, Микел Бйерг и Брендън Макнълти, които ще седят неотлъчно до словенеца. Матео Трентин и Стаке Вегард Лаенген са останалите двама, които завършват перфектно структурираната осмица на “Емирствата”. С качествата, които притежава и толкова силния отбор около себе си Погачар изглежда непобедим, но предстои да разберем дали това наистина е така.

Примож Роглич и Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma)

След като през 2020-та загуби Жълтата фланелка буквално в последния възможен момент и остана втори, а през 2021-ва отпадна заради катастрофа, всички се питат, дали от третия път Примож Роглич ще успее да спечели “Тура”? 32-годишният словенец има всичко нужно, за да стигне до успеха - подиуми и в трите големи обиколки, победител във “Вуелтата на Испания” в последните три години, олимпийски шампион в часовника и още куп постижения. Този сезон започна по перфектен начин за него с победа в многоетапното състезание “Париж - Ница”, последваха няколко неблагоприятни седмици заради контузия в коляното, но в началото на месец юни Роглич отново застана на старт и спечели 8-дневната надпревара “Критериум Дофине”.

Отборът на “Jumbo-Visma” вади най-силните си козове именно за “Тура” и определено пристигат с най-големите амбиции. Те са единственият отбор, който успява да качи свой колоездач на подиума в последните три издания на състезанието - Стивън Кройсвайк, Примож Роглич и Йонас Вингегаард, като и тримата ще бъдат на старта тази година. И докато Кройсвайк ще има изцяло поддържаща роля тук, то Вингегаард пристига с надежди за ново престижно генерално класиране.

Младият датчанин изненада всички с второто си място миналата година, но показа, че това не е било случайност. Този сезон той остана втори на “Тирено - Адриатико” през март, като беше победен само от Погачар, а през юни също беше втори на “Критериум Дофине” зад съотборника си Роглич. Това че първите три етапа ще се проведат в неговата родина е допълнителна мотивация за 25-годишния талант по пътя му към това да се бори за титлата в “Тур Дьо Франс”.

Интересен факт е, че последната загуба на Погачар в многоетапно състезание дойде точно от Роглич и Вингегаард.

Освен помощта на Кройсвайк, лидерите на тима ще бъдат съпровождани и от страхотния катерач Сеп Къс, Тиж Бенот, Нейтън Ван Хойдонк, Кристоф Лапорт, както и Ваут Ван Аерт, който пристига и с мисия да се бори за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор), а защо не и за обличането на Жълтата след някой от първите етапи?

Адам Йейтс и Герант Томас (Ineos Grenadiers)

Когато става дума за “Обиколка на Франция”, един отбор винаги изпъква над останалите. Тимът на “Ineos” е неоспоримият хегемон в това състезание през последното десетилетие, като за периода от 2012-та до 2019-та те спечелиха 7 титли тук с четирима различни колоездачи (до 2018-та вкл. името на отбора е “Sky”). Дойде ли време за “Тура”, пред “Ineos” има само една задача и тя е победа в генералното класиране. Без своята най-голямата звезда и шампион в “Тура” от 2019-та Еган Бернал работата на британския тим се усложни, но гвардията, с която пристигат определено не е за подценяване.

Герант Томас ще стартира в своята 12-та “Обиколка на Франция”. Победителят от 2018-та изпитва редица проблеми последните години, като те най-често са породени от падания, но уелсецът е показал, че може да се справя с всякакви трудности и точно затова от тима отново ще разчитат на него. Формата на Томас върви във възходящ ред през сезона, като той пристига във Франция, след като грабна победата в “Обиколката на Швейцария”. Ако нещо за 36-годишния ветеран се обърка, той веднага ще премине в ролята на помагач за някой от по-младите си съотборници.

Адам Йейтс е човекът, който се намира в най-добрите години за един многоетапник. 29-годишният британец е печелил редица едноседмични надпревари, освен това се е доказал като един от най-силните катерачи в колоната, но стане ли дума за голяма обиколка все нещо не му достига. Най-доброто класиране на Йейтс в “Тура” е четвъртото място от 2016-та и той със сигурност ще иска “поне” да се качи на подиума този път.

Третият коз в ръкава на “Ineos” се казва Даниел Фелипе Мартинес. Досега Дани Мартинес винаги е бил безценният помощник в най-сложните ситуации за своя лидер, като през миналата година до голяма степен той изкова триумфа на Еган Бернал в “Обиколката на Италия”. Този сезон обаче за него се намери и лидерска позиция и той не разочарова - трети в “Париж - Ница” и първи в “Обиколката на Баските” през пролетта показват, че колумбиецът ще бъде фактор по изкачванията, с който всички ще трябва да се съобразяват.

Тримата претенденти на отбора ще бъдат съпровождани от Филипо Гана, който е и най-големият фаворит за спечелването на първия етап, Люк Роу, Дилън Ван Барле, Томас Пидкок и Джонатан Кастровиехо.

Дамиано Карузо и Джак Хейг (Bahrain-Victorious)

Макар и на 34, Дамиано Карузо се намира в най-добрата форма през живота си. Италианецът завърши втори в “Джирото” миналата година и спечели един етап, а през тази спечели “Обиколката на Сицилия” и завърши четвърти на “Критериум Дофине”. Най-доброто генерално класиране на сицилианеца в “Обиколката на Франция” датира от 2020-та, когато той е 10-ти, но амбициите му сега определено са за нещо доста по-голямо.

Джак Хейг винаги е бил състезател в сянка и рядко е попадал под светлината на прожекторите до миналата година, когато финишира трети в “Обиколката на Испания”. Австралиецът записа няколко престижни класирания тази година, включително пети и шести във френските състезания “Критериум Дофине” и “Париж - Ница” и определено има потенциал да впечатли на “Тура”

Двамата водачи ще могат да разчитат на някои от най-силните си съотборници. За “Bahrain” тук са още спечелилият двата най-дълги етапа през миналата година - Матей Мохорич, както и Камил Градек, Дилън Тьонс, Луис Леон Санчес, Ян Тратник и Фред Райт.

Александър Власов (Bora-Hansgrohe)

Руснакът Александър Власов е колоездачът, който търпи най-голямо развитие през този сезон. Той показва страхотно израстване в часовниците, като това в допълнение с качествата му на катерач го правят един завършен многоетапник. Спечелването на “Обиколката на Романдия” и “Обиколка на Валенсия” през пролетта го поставят в позиция на основен фаворит за Франция. Той трябваше да напусне “Обиколката на Швейцария” по-рано този месец заради положителен Ковид тест, но щом е заявен за участие тук, то всичко с него е наред.

От “Bora-Hansgrohe” показаха, че са се превърнали в перфектния тим за триседмични обиколки. Техният колоездач Джай Хиндли триумфира в “Джиро Д’Италия” тази година, което ще даде допълнителна увереност на Власов и компания за “Тура”. Освен руснакът, за “Bora” тук са също печелилият етапи и в “Тура”, и в “Джирото” Ленард Кемна, а също така Патрик Конрад, Фелик Грохшартнер, Марко Халер, Нилс Полит, Максимилян Шахман и Дани Ван Попел.

Когато става дума за генерално класиране и претендентите за него, няма как да не споменем още няколко имена. Ромен Барде (Team DSM), който остана втори през 2016-та, а тази година спечели “Обиколката на Алпите”. Ригоберто Уран (EF Education Easypost), който също е бил втори тук, но през 2017-та. Лидерът на “Movistar” Енрик Мас, чието най-добро класиране на “Тура“ е петото място през 2020-та. Изненадващият четвърти от миналата година Бен О’Конър (AG2R Citroen). Завръщащият се към най-славните си дни Тибо Пино (Groupama FDJ) и младият му съотборник Давид Годю. Осмият от миналата година Гьом Мартен (Cofidis).

И последният изброен, но не и по важност, е четирикратният победител в “Тур Дьо Франс” - Крис Фрум (Israel Premier-Tech), който не прилича на себе си след това животозастрашаващо падане, което претърпя преди три години, но въпреки това не се предава и продължава да се състезава на най-голямата сцена в колоезденето.

“Обиколката на Франция” ще стартира на 1-ви юли с 13-километрово бягане по часовник из улиците на Копенхаген. Началният част ще бъде около 15 часа българско време.

АВТОР: ИВАН АНДРЕЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички