Безапелационен Погачар абсолютен хегемон в Обиколката на Словения!


Безапелационен Погачар абсолютен хегемон в Обиколката на Словения!
Снимка: Getty Images

1179 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) спечели “Обиколката на Словения” за втора поредна година. 23-годишният талант спечели два от общо петте етапа в родната си надпревара и така не остави никакви шансове на своите конкуретни за генералното класиране.

Триумфът за отбора на “Емирствата” беше двоен, тъй като освен Погачар, Рафал Майка също спечели два етапа и остана на втора позиция в общото подреждане. Така колоездачите на “UAE Team Emirates” спечелиха 4 от 5-те етапа в състезанието, както и три от лидерските фланелки (за водач в класирането, за най-добър катерач и по точки от финалите на етапите).

Подиумът за генералното класиране допълни друг словенец, а именно Домен Новак (Bahrain Victorious). 26-годишният състезател на “Бахрейн” остана на 2’32” зад Погачар и на 2’20” зад Майка.

Общо 791 километра и над 11000 метра положителна денивелация разделени в пет дни, беше дистанцията, с която колоездачите в словенската обиколка трябваше да се справят. Разбира се, тази надпревара нямаше дълбочината от звезди, каквито присъстваха в “Критериум Дофине” или пък в “Обиколката на Швейцария”, но въпреки това и Балканската страна беше събрала някой от най-популярните състезатели в последните години.

До голяма степен всички от етапите преминаха под контрола на колоездачите от “Емирствата”. Ето и най-интересното от петте дни из Словения:

Етап 1:

Стартът на Обиколката беше Нова Горица, откъдето следваха 164 километра и близо 3000 метра денивелация, за да се стигне до финала на първия етап в Постойна.

Рафал Майка спечели етапния триумф, след като неговия съотборник Погачар направи решителния ход за деня цели 59 километра преди края. Словенецът атакува по първото категоризирано изкачване, като остави със себе си едиснтвено Майка и Домен Новак.

Дуото от “UAE Team Emirates” “разкъсаха” от атаки своят съперник, който сам трябваше да отговоря на тях. На поредното ускорение от страна на Майка, Новак не успя да отговори и така полякът се отксъна от двамата словенци в последния километър, за да грабне победата.

Етап 2:

Ден втори от словенската надпревара беше единствената по-добра възможност за етапна победа на някой от спринтьорите. 174 километра от Птуй до Рогашка Слатина и само една категоризирана височина още преди средата на трасето.

И макар да имаше само едно изкачване от трета категория, серия от няколко къси височини в последните 50 километра от етапа, редуцираха лидерската група до едва 36 души. В нея обаче бяха оцелели най-силните спринтьори и така се стигна до много конкурентен финален спринт.

Преди финалната линия стана доста хаотично, като Дилън Гроневеген (Team BikeExchange-Jayco) беше този, които се справи най-добре със ситуацията и така спечели етапната победа. Зад нидерландеца останаха Лионел Таминио (Alpecin-Fenix) и Паскал Акерман (UAE Team Emirates), които обаче нямаха силите да оспорят триумфа на Гроневеген.

Етап 3:

Третият ден бележеше средата от “Обиколката на Словения” с 144-километров етап от Жалец до Целе, в който бяха включени две височини от втора категория и финал на изкачване.

Погачар триумфира след като направи мощна късна атака, която никой не успя да последва. 11 секунди по-късно, Рафал Майка прекоси финалната линия и трябваше да предаде лидерската фланелка на своя приятел и съотборник. Подиума в този етап, на 14 секунди зад победителя допълни Никола Кончи (Alpecin-Fenix).

Двамата “UAE” бяха решили да не позволяват на Матей Мохорич да изкачи последната височина в челото на колоната, защото знаеха, че в такъв случай то той ще ги атакува по спускането. Точно на това изкачване дойде акцията на Погачар и до върха той и Майка имаха над 30 секунди аванс пред съперниците си. Макар и страхотните си умения по спусканията, Мохорич на успя да догони лидерите и финишира в групата на преследвачите.

Етап 4:

Предпоследният етап от мнозина беше смятан за кралският такъв в тазгодишното издание на “Обиколката на Словения” със 153 километра от Лашко до Велика Планина и финал на височина от първа категория (7,7км 7,9км).

От тима на “UAE Team Emirates” продължиха доминацията си с нови първо и второ място за Рафал Майка и Тадей Погачар след като се откъснаха напред от всичките си съперници на 5 километра преди финалната линия.

Предимството на двамата беше толкова голямо, че при навлизане в последния километър, те шеговито започнаха игра на “камък - ножица - хартия”, за да определят кой да спечели етапа. В крайна сметка Майка премина пръв финалната линия, плътно следван от Погачар. 22 секунди зад победителите финишираха Фернандо Барсело (Caja Rural-Seguros RGA), Алекс Толио (Bardiani-CSF-Faizané) и Винченцо Албанезе (Eolo-Kometa).

Етап 5:

Неделният ден бележеше края на Обиколката с етап от Връхника до Ново Место с дължина от 156км и близо 1500 метра денивелация.

Последният етап изглеждаше като перфектен за масов спринт на финала, но Погачар реши да атакува по изкачването в “Трска Гора” (2км 9,0%), като единственият, които успя да отвърне на удара беше Матей Мохорич.

Двамата се откъснаха пред всички останали 10 километра преди края, но по спускането след височината към тях се присъедини и Рафал Майка. Тримата се бяха сработили по перфектен начин и не позволиха на преследвачите им да ги догонят.

При навлизане в последния километър Майка ускори пръв, но бързо беше задминат от Мохорич, а след това и от съотборника си. За момент изгледаше, че Мохорич ще успее да стигне до триумфа, но Погачар беше развил по-висока скорост и успя да “прескочи” сънародника си на броени метри от финалната линия.

Така още ненавършил 24 години, Тадей Погачар достигна до своята 40-та професионална победа. Дотук през сезона, словенецът участва в три многоетапни състезания, като и в трите спечели генералната победа, както и по два етапа. Голямата цел на лидера на “UAE Team Emirates” си остава спечелването на трета поредна титла в “Тур Дьо Франс” и с представянето си досега през годината, определено показва, че ще бъде основен фаворит във Франция.

109-тото издание на “Обиколката на Франция” ще започне на 1-ви и ще приключи на 24-ти юли, като за поредна година ще събере най-добрите колоездачи на едно място.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички