Филипо Гана отново непобедим в часовника на "Критериум Дофине"


Филипо Гана отново непобедим в часовника на "Критериум Дофине"
Снимка: Getty Images

1212 0

Филипо Гана (Ineos Grenadiers) постигна това, за което беше дошъл на “Критериум Дофине”. Италианецът спечели четвъртия етап, който беше индивидуално бягане по часовник и за пореден път затвърди, че е властелинът на тази дисциплина.

Това беше четвърта победа през този сезон за двукратния световен шампион, като това е ясна заявка, че през септември ще търси третата си поредна световна титла в часовниците.

Подгласникът на Гана на планетарните шампионати предишните две години Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma), сега отново остана втори. Белгиецът беше на косъм от триумфа, тъй като завърши със само 2 секунди по-бавен резултат от този на първенеца в етапа.

Макар и за втори пореден ден да завършва втори, Ваут Ван Аерт запази лидерската си фланелка и успя да увеличи драстично аванса си пред най-близките си съперници в генералното класиране. Преднината на звездата на “Jumbo-Visma” пред втория Матиа Катанео (Quick-Step Alpha Vinyl) е 53 секунди, а само 3” по-назад се намира и съотборникът му Примож Роглич (Jumbo-Visma).

Етап 4 от Френското състезание беше 31,9-километрово индивидуално бягане по часовник. Старт в Монбризон и финал в “La Bâtie d'Urfe”, едва 96 метра положителна денивелация и по-малко от 20 завоя бяха част от спецификите на трасето. В последните години е рядкост да има толкова дълги часовници в едноседмичните напдревари и това е една от главните причини, заради които етапното представяне представляваше голям интерес за зрителите.

Първият колоездач, който потегли от стартовата рампа беше Матю Уоулс (Bora-Hansgrohe), който беше замесен в катастрофа по-рано през седмицата. Преминаха няколко състезатели, които не записаха впечатляващи времена, докато не дойде ред на Люк Дърбридж (Team BikeExchange-Jayco). Австралиецът спря хронометрите на 36’25” и застана на временната първа позиция.

Радостта за Дърбридж не продължи дълго обаче, тъй като когато той финишира, големият фаворит за победата Филипо Гана вече се движеше с бясно темпо по трасето. Италианецът финишира с постижение от 35’32” и със средна скорост от 53.865км/ч.

Впечатляващо представяне направи и младият съотборник на Гана - Итън Хейтър (Ineos Grenadiers). Англичанинът, който е национален шампион на своята страна, завърши с изоставане от едва 17 секунди спрямо победителя и с постижение от 35’49” се намираше на временната втора позиция.

Дойде време и за основните фаворити в генералното класиране да направят своите ходове на часовника. Първият от тях беше Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma), който изуми всички с индивидуалните си часовници на “Тур Дьо Франс” миналата година. Датчанинът записа резултат от 36’43”, което беше с 19 секунди по-добър от този на един от най-преките му съперници в общото подреждане Тао Геген Харт (Ineos Grenadiers).

Друг претендент за престижно място в общото подреждане и добър часовникар беше Брандън Макнълти (UAE Team Emirates). Но за нещастие, лош късмет сполетя американеца, който трябваше да сменя своя велосипед едва 4 минути след като потегли, а при смяната беше забавен и от своя механик, което му коства още по-голяма загуба на време. В крайна сметка, лидерът на “Емирствата” прекоси линията с постижение 2’21” по-слабо от това на Филипо Гана.

Дойде ред и на Олимпийският шампион в “дисциплината на истината”, който е основем фаворит и за спечелването на генералната победа тук - Примож Роглич. Словенецът беше по-бавен от Гана, но значително по-бърз от всичките си конкуренти за общото подреждане, което го поставя в най-изгодна позиция за предстоящите планински етапи. 42 секунди по-слабо време от това на Гана, отреди на Роглич четвърто място в края на деня.

Останалите фаворити за победата отстъпиха значително на Роглич. Дамиано Карузо(Bahrain-Victorious) остана осми на 43 секунди зад него, Бен О’Конър и Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe) завършиха съответно 14-ти и 15-ти на 1’04” и 1’06” по-бавно от Роглич, а Енрик Мас (Movistar) остана едва 19-ти на 1’53” от победителя Гана и на 1’11” от основния си съперник от Словения.

Дойде време да стартира и последният колоездач и носител на жълтата фланелка - Ваут Ван Аерт. Белгиецът премина междинната времева контрола с време 11 секунди по-бавно от това на Гана, но скоростта му във втората част от етапа беше по-висока от тази на италианеца. В крайна сметка, само две секунди не достигнаха на Ван Аерт, за да се добере до победата. Така след първите четири етапа от “Критериума”, Ван Аерт е записал 1-во, 6-то и две 2-ри места подред. Това само показва колко всестранно развити са способностите на белгийската звезда.

Ван Аерт остава носител на жълтата фланелка (за водач в състезанието) с преднина от 53 секунди пред Матиа Катанео, който завърши трети в този етап.

“Критерум Дофине” продължава с петия етап, който ще бъде с дължина от 162 километра и ще включва 4 категоризирани височини.

Класиране в етап 4:

1. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers,”

35’32”

2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

+2s

3. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

+17s

4. Mattia Cattaneo (Ita) Quick-Step Alpha Vinyl

+39s

5. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+42s

6. Luke Durbridge (Aus) Team BikeExchange-Jayco

+53s

7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+1’12”

8. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious

+1’25”

9. Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers

+1’31”

10. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+1’34”

 

Генерално класиране след етап 4:

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma, in 13h26’06”

2. Mattia Cattaneo (Ita) Quick-Step Alpha Vinyl

+53s

3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+56s

4. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+1’26”

5. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

st

6. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious

+1’39”

7. Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers

+1’45”

8. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+1’48”

9. Matteo Jorgenson (USA) Movistar

+1’50”

10. Ben O'Connor (Aus) AG2R Citroën

+2’00”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички