Тадей Погачар иска и “Тура”, и “Вуелтата” през 2022-ра!


Тадей Погачар иска и “Тура”, и “Вуелтата” през 2022-ра!
Снимка: Getty Images

2979 0

Шампионът от последните две издания на “Обиколката на Франция” - Тадей Погачар (UAE Team Emirates), ще кара и “Тура”, и “Вуелтата” през този сезон. Това ще бъде първата година за Погачар, в която той ще вземе участие в две големи обиколки.

Досега, словенецът има три изяви в триседмични състезания, като и в трите от тях финишира на подиума. През 2019-та, той спечели три етапа в Испания и завърши трети в крайното класиране, победен единствено от сънародника му Примож Роглич (Jumbo-Visma) и ветерана Алехандро Валверде (Movistar). През 2020-та дебютира в “Тур Дьо Франс” и успя да го спечели след драматичен последен етап, в който надделя над Роглич. 2021-ва победата в “Тура” дойде доста по-лесно, като в генералното класиране Погачар спечели с аванс от над 5 минути пред втория Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma).

“Надявам се да направя две големи обиколки тази година, Тура и Вуелтата”, сподели Погачар пред медиите. “Никога не знаеш какво би могло да се случи през сезона, но засега бих искал това."

Но преди да дойде време за големите обиколки през лятото, Погачар ще има натоварена програма и през пролетта. През месец януари, той и отборът му бяха на лагер в югоизточните части на Испания, след който словенецът продължи да се подготвя в дома си в Монако. Другата седмица Тадей ще отлети за Азия, като там ще започне сезона си в домашната за неговия тим обиколка - “ОАЕ Тур”, където е победител от 2021-ва, а през 2020-та остана подгласник на Адам Йейтс (Ineos Grenadiers).

След това ще поеме към Италия, за да вземе участие в класиките “Страде Бианке” и “Милано Сан Ремо”, както и многоетапната надпревара “Тирено Адриатико”, в която е и настоящ победител.

Пролетната акция за състезателя ще продължи с “Ла Флеш Валон”, опит за защита на титлата от “Лиеж - Бастон - Лиеж” и дебют в “Обиколката на Фландрия”, в която цели да придобие повече състезателен опит в карането по павета, като част от подготовката за “Тура”.

“Изключително съм развълнуван за участието си във Фландрия, ще участвам в четири от големите класики, но това не значи, че ще се фокусирам върху спечелването на всички тях. В бъдеще, бих искал да участвам във всяка една от петте."

През изминалата година, словенецът беше единствения колоездач, който успя да спечели две от петте големи класики, това бяха “Лиеж - Бастон - Лиеж” през април и “Обиколката на Ломбардия” през октомври.

Колкото до 2021-ва, освен победите в “Обиколката на Франция” и класиките, Погачар завоюва бронзов медал в общия старт на Олимпийските игри в Токио, спечели “Тирено Адриатико” и “Обиколката на Словения”, както и приза за най-добър колоездач на 2021-ва година.

“Всяка година прогресът намалява, но това не значи, че намалява и мотивацията”, обясни той.

“Аз все още искам да се надграждам всяка година, но знам, че това е невъзможно всеки сезон. Досега ставах все по-добър ежегодно и това е моята мотивация. Никога не знаеш кога ще започнеш да произвеждаш по-малко ватове от тези през предния сезон.” С тези думи Погачар завърши изказването си пред медиите по време на подготвителния лагер в Испания миналия месец.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички