"Дисциплината на истината": Кои са топ часовникарите на годината


"Дисциплината на истината": Кои са топ часовникарите на годината
Снимка: Getty Images/Guliver

870 0

През последните 3 дни в повечето от големите колоездачни страни се проведоха националните шампионати в “дисцилината на истината”, какъвто е прякорът на индивидуалния часовник (името идва заради интервалния старт, през който потеглят състезателите). В някои държави станахме свидетели на изненадващи шампиони, докато в други статуквото надделя. Нека разгледаме най-интересното от шампионатите из Европа:

Няма как да не започнем с Италия, където Филипо Гана (Ineos Grenadiers) спечели златния медал за трета поредна година. Двукратният световен шампион се наложи по 35,6-километровото трасе с време от 40’29” и впечатляваща средна скорост от 52,762км/ч. Най-близо до него, на 37 секунди изоставане се нареди Матиа Катанео (Quick-Step Alpha Vinyl Team), а топ три допълни Едоардо Афини (Jumbo-Visma), който беше с 50 секунди по-бавен от Гана. Това беше последен старт за колоездача на “Ineos Grenadiers” преди дебюта му в “Тур Дьо Франс”, който тази година започва с часовник и Гана се е прицелил към това облече жълтата фланелка (за лидер в надпреварата) след първия етап.

Във Франция Бруно Армирайл (Groupama FDJ) се наложи над победителя от 2020-та Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl Team) и този от 2021-ва - Бенжамен Тома (Cofidis). Победното време на Армирайл беше 50 минути и 50 секунди със средна скорост от 52,289км/ч за 44,3-километровото трасе. Каваня финишира с 24 секунди по-слаб резултат, а Бенжамен Тома с 30”. Тримата показват завидно постоянство, като в последните 4 години неминуемо някой от тях печели титлата на Франция, а Бенжамен Тома не е завършвал отвъд топ 3 в 5 последните сезона. Това само показва, че ако тримата са във форма през есента, френският национален отбор може да замине с надежди за нещо голямо в смесената щафета на световното първенство.

В Белгия Ремко Евенпул (Quick-Step Alpha Vinyl Team) завоюва първата си титла при мъжете. Интересното е, че Евенепул вече е ставал европейски шампион в тази дисциплина и има два медала от планетарни шампионати, но националната титла все му “избягваше” досега. 22-годишният талант от “Quick Step” премина 34,8-километровият маршрут за 40’22” и средна скорост от 51,726км/ч. Той остави на цели 37 секунди зад себе своя съотборник и национален шампион от 2021-ва Ив Лампаерт (Quick-Step Alpha Vinyl Team). Подиумът допълни един от най-изявените часовникари в света, който обаче позагуби част от силите през последните години, а именно Виктор Кампенаертс (Lotto Soudal). 30-годишният белгиец записа време с цели 1’34” по-слабо от това на Ремко. Големият отстъстващ тук се казваше Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma), шампионът от 2020-та и сребърен медалист от последните два световни шампионата, е получил травма в коляното по време на тренировка и пропуска родните си първенства, но се очаква да бъде на линия за старта на “Обиколката на Франция”, където ще се бори за обличането на жълтата и спечелването на зелената фланелка (за най-добър спринтьор).

В Нидерландия Бауке Молема (Trek - Segafredo) достигна до своята първа национална титла. 35-годишният колоездач на “Trek” измина 29,6-те километра за време от 33 минути и 3 секунди с изумителната средна скорост от 53,737км/ч. Със среброто остана световният шампион от 2017-та и 4-кратен такъв на своята страна Том Дюмолен (Jumbo-Visma). Двукратният медалист от Олимпийски игри, който официално обяви, че прекратява кариерата си след края на сезона, спря хрометрите на 33’34” и беше с 31 секунди по-бавен от победителя. Трети завърши съотборникът на Молема Даан Хуле (Trek-Segafredo), като неговото постижение беше със само 2 секунди по-слабо от това на Дюмолен.

Итън Хейтър (Ineos Grenadiers) защити титлата си от миналата година и отново стана първенец на Великобритания със смазваща преднина. Хейтър, който е световен шампион на писта, но през последните два сезона се представя безупречно и на шосето измина 44,2-километровият часовник за 50’38” със скорост от 52,377км/ч. За втори път подгласник на Хейтър беше Даниел Бигъм. Бигъм, който също е специалист на пистата, записа време 1’14” по-бавно от това на шампиона - 51’52” и със средна скорост от 51,131км/ч успя да спечели сребърния медал. Трети със 17 секунди по-лошо време от това на Бигъм остана Джеймс Шоу (EF Education-EasyPost). Интересното тук е, че през миналата година топ три на националния шампион изглеждаше по абсолютно същия начин.

В Словения Ян Тратник (Bahrain-Victorious) спечели националната титла на часовника за четвърти път. Той победи своят съотборник Матей Мохорич (Bahrain-Victorious) с едва 8 секунди разлика - 35’22” срещу 35’30” и средна скорост от 48,860км/ч за 28,8 километра. Трети на 1’14” зад Тратник финишира Ян Поланк (UAE Team Emirates), което е леко отстъпление спрямо второто му място миналата година. И тук впечатление направи отсъствието на двете най-големи звезди в колоезденето през последните три сезона - Тадей Погачар (UAE Team Emirates) и Примож Роглич (Jumbo-Visma). Двамата ще се изправят в нов спор за триумфа в “Обиколката на Франция” през другия месец, в тазгодишният “Тур” ще има два часовника и ще бъде безкрайно интересно да видим кой от двамата ще се представи по-добре в тях.

Най-малката разлика беше тази в шампионата на Дания, там Матиас Норсгаард (Movistar) се наложи по дългия 39,6 километра часовник за 46 минути и 25 секунди и средна скорост от 51,189км/ч. Зад него на само 7 секунди финишираха двама състезатели - Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) и Матиас Йенсен (Trek - Segafredo). Двамата завършиха с еднакво време до стотната - 46’32” и една и съща скорост - 51,060км/ч, но се оказа, че все пак Магнус Корт е бил с няколко хилядни по-бърз и това му отреди сребърния медал. Но това не бяха единствените малки разлики в състезанието, четвърти с едва 3 секунди по-бавен от Корт и Йенсен беше Мадс Педерсен (Trek-Segafredo). Така първите четирима бяха събрани в само 10 секунди.

В Испания малко изненадващо шампион стана Раул Гарсия Пиерна (Equipo Kern Pharma). Роденият през 2001-ва година колоездач, се справи с конкуренцията на някои много по-класни и опитни състезатели, с което може би си проправи път към по-големите отбори в колоезденето. Победното време на Гарсия беше 46’23” със средна скорост от 49,802км/ч за 38,5 километра. На втора позиция остана Ойер Лазкано (Movistar), който беше с 15 секунди по-бавен, а трети на 23” изоставане завърши Микел Ацпарен (Euskaltel - Euskadi). Интерес прави, че извън топ три останаха имена като Карлоз Родригез (Ineos Grenadiers), Йон Изагире (Cofidis), Алекс Арунбуру (Movistar) и Хуан Аюсо (UAE Team Emirates).

Това бяха част от по-интересните резултати от първенствата на различните страни. Националните шампионати ще продължат и през уикенда, когато следват състезанията с общ старт. Това са последните значими надпревари преди началото на “Тур Дьо Франс”, френската обиколка започва на 1-ви юли и ще продължи до 24-ти.

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички