Ван Аерт над всички и в етап 5 от “Критериум Дофине”


Ван Аерт над всички и в етап 5 от “Критериум Дофине”
Снимка: Getty Images

1309 0

Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) постигна нова етапна победа в “Критериум Дофине” и запази водачеството си в генералното класиране. Белгиецът се наложи след масов спринт на финала, в който най-близо до него завърши Жорди Мюис (Bora-Hansgrohe).

Носителят на жълтата фланелка (за лидер в надпреварата) очевидно отново беше най-бърз, но това за малко можеше да се окаже без значение, тъй като половин километър преди финалната линия, от основната група все още не бяха застигнали бегълците. Това беше съкрушително за откъсналалите се състезатели, които прекараха цели 128 километра пред “пелотона”, но не успяха да се поздравят с победата.

Този път Ван Аерт не вдигна ръцете си преждевремнно (както в етап 3) и спечели втората си победа от 5 дни на “Критериума”. Авансът му в генералното класиране вече надскочи едната минута - 1’03” пред Матиа Катанео (Quick-Step Alpha Vinyl) и 1’06” пред Примож Роглич (Jumbo-Visma).

Петият ден от “Дофине” стартира в “Тизи Ле Бур” откъдето следваха 162,3км и почти 2000 метра положителна денивелация до финала в Шайнтре. По трасето се простираха 4 категоризирани височини, от които най-сериозна беше “Côte de Dun” (2-ра кат. 4,9км 6,8%).

Етапът изглеждаше перфектен за откъснала се група и точно заради това мнозина състезатели желаеха да се включат в такава. Опитите за установяване пред “пелотона” доведоха до висока скорост още в началото на етапа.

Първата по-сериозна акция дойде от страна на Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl) и победителя от втория етап Алекси Вюлермоз (TotalEnergies). Двамата прекараха няколко километра в самотна езда пред останалите, но бяха хванати малко след това на цели 137 километра преди финала.

След повече от 30 километра по трасето, най-накрая отксъснала се група успя да се обособи пред “пелотона”. Ян Бакелантс (Intermarché-Wanty-Gobert), Себастиан Шьонбергер (B&B Hotels-KTM) и Фабиен Дубе (TotalEnergies) бяха тримата бегълци, които се измъкнаха напред 128 километра преди края.

Бакелантс премина пръв през върха на първата категоризирана височина за деня, докато отзад двама колоездачи се бяха пуснали в преследване на тримата лидери. Това бяха носителят на фланелката за най-добър катерач - Пиер Ролан (B&B Hotels-KTM), както и сънародникът му Бенжамен Тома (Cofidis). На двамата им отне около 10 километра, за да застигнат челната тройка и така да увеличат откъсналата се група до петима състезатели.

Следваше изкачването от втора категория “Côte de Dun”. Там Пиер Ролан се изкачи пръв, с което затвърди лидерската си позиция в класирането при катерачите. С това французинът постигна своята цел за деня и нямаше защо да продължава да седи в откъсването. Той “охлаби краката” и намали темпото си, изчаквайки да бъде застигнат от основната група. Така отпред останаха само четирима - Дубе, Бакелантс, Тома и Шьонбергер.

При оставащи 100 километра, 2’40” деляха двете групи по трасето. Отзад темпото се задаваше от тима на “BikeExchange-Jayco”, които искаха да поддържат удобна скорост за своя спринтьор Дилън Гроневеген, но и да не позволяват на четиримата бегълци да се откъснат твърде много.

Следваха дълги километри, в които не се случваше нищо значимо. Авансът на първата четворка доста време варираше между 1’30” и 2 минути. Тогава дойде ред за преодоляване на преспоследното изкачване за деня - “Col du Bois Clair” (2,8км 3,7%). Там от “Ineos Grenadiers” излязоха в предни редици и Филипо Гана започна да налага скорост, която да разсипе групата. И макар и късо, това изкачване взе много жертви благодарение на темпото на италианеца.

Едва след няколко километра започна и последната височина - “Côte de Vergisson” (1,7км 4,8%). Гана продължаваше да натиска и този път Дилън Гроневеген се “пропука” и изостана от групата на фаворитите 12 километра преди финалната линия, което беше перфектна новина за Ваут Ван Аерт и Итън Хейтър (Ineos Grenadiers).

И след като “BikeExchange” и техният най-мощен колоездач Гроневеген бяха вън от сметките за победата, за “Ineos” и “Jumbo-Visma” оставаше само да хванат четиримата бегълци, което обаче се оказа доста трудна задача. След като Гана се отметна назад, не беше ясно дали групата ще успее да застигне откъсналите се състезатели. Следваха мощни ускорения от страна на Михал Квятковски (Ineos Grenadiers), а после и от Тиж Бенот (Jumbo-Visma), които стопиха още разликата, но това не беше достатъчно. И на двата тима им се наложи да използват своите козове за генералното класиране, за да могат да догонят бегълците. Тао Геген Харт се включи за “Ineos”, a Примож Роглич и Йонас Вингегаард за “Visma”.

В последните 400 метра от етапа, все още не се знаеше какво ще се случи, но групата отзад връхлиташе с доста по-висока скорост и благодарение на това задминаха бегълците. Ван Аерт беше изведен по перфектен начин от последния си останал съотборник Кристоф Лапорт и ускори много по-добре от всичките си конкуренти. Този път белгиеца не започна да празнува преждевременно и запази високата си скорост до преминаването на финалната линия, което му донесе и етапната победа. Жорди Мюис беше най-близко до Ван Аерт и за момент изглеждаше, че ще го “прескочи”, но това така и не се случи. Макар всички усилия, които хвърлиха “Ineos” по догонването, техният бърз мъж Итън Хейтър не успя да се поздрави с победа, но все пак завърши на престижната трета позиция.

До финалът на “Критериум Дофине” остават три дни. Етап 6 ще бъде най-дългият през тази година (197,6км) и със своите 4 категоризирани изкачвания се очертава като доста непредсказуем.

 

Класиране в етап 5:

 

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

3h38’55”

2. Jordi Meeus (Bel) Bora-Hansgrohe

3. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

4. Edvald Boasson Hagen (Nor) TotalEnergies

5. Hugo Page (Fra) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

6. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo

7. Andrea Bagioli (Ita) Quick-Step Alpha Vinyl

8. Jan Bakelants (Bel) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

9. Matis Louvel (Fra) Arkéa Samsic

10. Juan Sebastián Molano (Col) UAE Team Emirates

 

Генерално класиране след етап 5:

 

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma, in 17h04’31”

2. Mattia Cattaneo (Ita) Quick-Step Alpha Vinyl

+1’03”

3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+1’06”

4. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

+1’32”

5. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+1’36”

6. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious

+1’49”

7. Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers

+1’55”

8. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+1’58”

9. Matteo Jorgenson (USA) Movistar

+2’00”

10. Ben O'Connor (Aus) AG2R Citroën

+2’10”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички