Официално: Олимпиада през 2020 година няма да има


Официално: Олимпиада през 2020 година няма да има

14508 0

Олимпийските игри в Токио, които трябваше да бъдат проведени през това лято са отложени. Причина за това е разрастващият се проблем с коронавируса, заради който вече бяха отменени други големи форуми като Европейското първенство по футбол.

Предвид настоящите обстоятелства и информацията от Световната здравна организация от днес, президентът на МОК и министър-председателят на Япония постигнаха съгласие, че игрите от 32-рата Олимпиада, която ще се проведе в Токио, трябва да бъдат отложени до дата, която да е след 2020-а година, но да не е по-късно от лятото на 2021-а година. Това се прави, за да се осигури здравето на спортистите, както и на всички, които са замесени в Олимпийските игри, както и самите държави.

Първоначално министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви, че официално е отправил искане за отлагане на Олимпийските игри, а президентът на МОК Томас Бах е бил на 100% съгласен с предложението и игрите ще се проведат най-късно лятото на 2021 г.

"Поискахме от президента Бах да обмисли отлагане от около една година, за да е възможно всички атлети да са в най-добро състояние и форма и за да бъде събитието безопасно и подсигурено за зрителите и феновете. Бах бе на 100% съгласен" - сподели Абе.

Припомняме, че в Токио приготовленията за Олимпиадата вече бяха напълно завършени, когато COVID-19 започна да се разпространява толкова скоростно из целия свят. Въпреки че до последния момент се твърдеше, че игрите ще протекат по план, то Шиндзо Абе призна преди дни, че евентуално отлагане може да се окаже неизбежно.

Кметът на Токио - Юрико Койке, специално сподели пред медиите, че игрите, които трябва да се проведат най-късно до лятото на 2021 година, ще продължат да носят наименованието Токио 2020. 

Това е 2-ри случай на отменени Олимпийски игри в Токио. Първият е отпреди 80 години, когато през 1940 г. първоначално игрите са преместени от Токио в Хелзинки, още преди започването на войната. Олимпиадата обаче така и не стартира поради избухването на Втората световна война.

Относно тазгодишните игри, натискът върху МОК те да бъдат отменени бе наистина огромен и ставаше все по-голям. Дори се стигна до там, че две големи страни като Австралия и Канада се оттеглиха от Олимпиадата още вчера (понеделник - 23.03), когато не бе ясно официално, че ще последва отлагане с около година. Вижте подробности за оттеглянето им - в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Под лупа


На Острова да си записват: Как Симеоне неутрализира тотално Ливърпул?

Само преди седмица медиите на Острова публикуваха много интересно наблюдение, а именно, че Ливърпул е по-опасен...

Реклама
Реклама