Легендарният колоездач Алехандро Валверде "чукна" 42


Легендарният колоездач Алехандро Валверде  "чукна" 42
Снимка: Getty Images

1663 0

Легендарният испански колоездач Алехандро Валверде празнува своят 42-ри рожден ден днес! Макар и на толкова години, лидерът на “Movistar” продължава да бъде неизменна част от елита на колоезденето, борейки за победи дори и срещу колоездачи 20 години по-млади от него.

Роден е на 25-ти април през 1980-та година в град Мурсия (Испания). Баща му също е бил колоездач, като често е участвал в аматьорски състезания. Качва се на велосипед за пръв път когато е бил на 6 и от тогава почти не слиза от колелата. Между 11 и 13-годишна възраст печели над 50 поредни състезания, с което му слагат прякора “Непобедимият”

През 2002-ра подписва първият си професионален договор и 20 години по-късно продължава да бъде професионален колоездач със зашеметяващите 133 победи зад гърба си. Но трябва да отбележим, че испанецът не просто продължава да кара, ами и спори за първите места в някои от най-престижните колоездачни състезания. Миналата седмица Валверде финишира втори в една от любимите си еднодневни класики - “Ла Флеш Валон”, състезание в което той е рекордьор по победи с цели 5 триумфа и общо 9 подиума.

Но това е само капка в реката от престижни постижения на испанската легенда. През 2018-та най-после спечели златен медал от Световното първенство. Така чакано отличие, което обаче далеч не е единственото му от планетарните състезания. Той е рекордьор по медали от световни шампионати с общо 7 качвания на подиума (едно 1-во, две 2-ри и четири 3-ти места).

През 2009-та печели “Вуелтата на Испания”, родната му триседмична обиколка, която винаги е била и неговата любима. Освен генералната победа преди 13 години, Валверде печели общо 12 етапа, 4 пъти класирането по точки (събирани от финалите на етапите) и 3 пъти комбинацията (класация, която събира резултатите от спринтьорските и планинските етапи, съществува до 2018-та). Завършва “Вуелтата” на подиума общо 7 пъти, като първият от тях е през далечната 2003-та, когато става трети, а последният е през 2019-та, когато беше победен единствено от Примож Роглич.

Що се отнася до другите две големи обиколки, в “Джиро ди Италия” завършва трети през 2016-та, а на “Тур Дьо Франс” е трети през 2015-та. Така се нарежда сред малкото колоездачи, които се качват на подиума във всяка една от трите големи обиколки.

 Успехите му в едноседмичните надпревари са дори още повече. 2017-та е над всички в “Обиколката на Каталуния” и Обиколката на Баските”, 2018-та отново печели Каталунската надпревара, а десетилетие по-рано печели и “Критериум Дуфине” две поредни години (2008-ма и 2009-та).

Стане ли дума за еднодневни състезания, то много от тях свързаме неизменно с Валверде и успехи, особено в двете Арденски класики. Печели монумента “Лиеж-Бастон-Лиеж” 4 пъти (2006, 2008, 2015, 2017) и още 3 пъти се качва на стълбичката. С рекордните си 5 победи (2006, 2014, 2015, 2016, 2017) и 9 класирания в топ 3, “Ла Флеш Валон” е най-успешното му еднодневно състезание. Така и не успява да спечели “Обиколката на Ломбардия”, като три пъти остава на косъм и финишира втори (очаква се през 2022-ра да участва за последен път). Има и 4 шампионски титли на Испания (три на общият старт и една на часовник).

Тези и много други от успехите му, логично го извеждат до там 5 години да завършва под номер едно в световната ранглиста за сезона.

 Тази година ще бъде последна за Валверде в професионалното колоездене. Договорът му с “Movistar” изтича и той обяви, че няма да го подновява. Испанецът ще вземе участие за последен път в “Обиколката на Италия”, която ще се проведе през май месец, а след това в “Обиколката на Испания” през август и още няколко еднодневни състезания есента, след което ще сложи край на знаменитата си кариера.

А ето кой ликува в „Обиколката на Алпите“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички