Шеметен финал на “Ла Флеш Валон”! (ВИДЕО)


Шеметен финал на “Ла Флеш Валон”! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1833 0

Дилън Тьонс (Bahrain-Victorious) спечели “Ла Флеш Валон” със зашеметяващо ускорение по паметното финално изкачване “Мюр де Уй”. Тимът на белгиеца - “Bahrain-Victorious”, маркира масирано присъствие в челните редици на групата през целия ден и заслужено се поздравиха с крайният успех.

Ветеранът Алехандро Валверде (Movistar), който след по-малко от седмица ще навърши 42 години, отново показа страхотно представяне в любимата си класика и завърши втори. Испанецът изглеждаше във водеща позиция за победата до последните 70-80 метра, но там вече се “пропука” и изостана спрямо Тьонс.

Александър Власов (Bora-Hansgrohe) успя да се пребори с Жулиян Алафилип (Quick Step - Alpha Vinyl) за третата позиция. За руснака това е първо място на подиума в някоя от еднодневните класики, докато световният шампион Алафилип за пръв път е извън челната тройка тук (досега той имаше три първи и две втори места).

86-тото издание на Арденската класика “Стрелата на Валон” (както се превежда на български името на това състезание) беше с дължина от 202км и общо 11 кратки, но много стръмни изкачвания, започващи с “Блени” в окръг Лиеж и завършващи на “Мюр де Уй” в областта Валония.

25 километра след началото, група от осем състезатели се откъсна пред “пелотона”, никой от тях обаче не беше заплаха за победата. В продължение на над 100км техният аванс възлизаше на 3-4 минути, като в основната група не се предприемаха каквито и да е действия за догонване .

Най-интересното по трасето се случи в последните 80 километра, в които колоездачите направиха 3 обиколки около Валония, преминавайки по три пъти и трите паметни изкачвания в тази област - “Côte d’Ereffe” (2,1км 5%), Côte de Cherave (1,3км 8,5%) и “Mur de Huy” (1,3км 9,6%), където беше и финалът.

Точно там започнаха и първите мощни ускорения на колоездачи от основната група, което спомогна за застигането на бегълците.

Един от претендентите за победа - Том Пидкок (Ineos Grenadiers), прекрати своето участие в състезанието по време на втрората обиколка из Валония. Англичанинът изпитваше затруднения да се задържи дори и в задните позиции на “пелотона” и слезе от своят велосипед. Световният шампион в колокроса често е възпрепястван от стомашни проблеми от началото на сезона, което вече в няколко състезания му пречи да спори с най-добрите колоездачи.

Друг фаворит за триумф тук - Тадей Погачар (UAE Team Emirates), спука гума 40 километра преди края и трябваше да се връща до сервизния автомобил на тима си. За щастие, словенецът бързо успя да настигне останалите и да възстанови загубените позиции.

Във финалната обиколка Саймън Кар (EF Education-EasyPost) атакува по последното изкачване на “Кот д'Ереф” и се откъсна пред групата, която все още наброяваше около 70 души. Акцията на англичанина обаче беше потушена и така всички лидери отново се движеха в пакет 10 километра преди края.

На 5 километра от финалната линия, Сьорен Крах Андрерсен (Team DSM) поднесе изненада и атакува, като успя да отвори голяма разлика пред останалите. Единствено Маури Вансевенант (Quick-Step Alpha Vinyl) се хвана зад датчанина. Тогава от “Ineos Grenadiers” застанаха най-отпред в “пелотона”, като се стараеха разликата да не надвишава 15 секунди преди достигането на “Стената на Уй” (какъвто е прякора на финалното изкачване).

Дуото отпред направиха всичко възможно да запазят преднината си, но бяха застигнати на “Flamme Rouge”, откъдето наклонът не падаше под 10% чак до финииш линията. Колоездачите се бореха за по-дорба позиция, докато се катереха по стръмната и безмилостна “стена”.

Енрик Мас (Movistar) си проправи път до най-предното място, водейки със себе си лидерът на тима Алехандро Валверде. Извеждането на Мас за Валверде изглеждаше перфектно и много от колоездачите, включително и Погачар, започнаха да изостават от двамата испанци.

Мас се дръпна назад 300 метра преди края, тогава най-близо до Валверде се намираше Александър Власов и двамата успяха да отворят 2-3 метра разлика спрямо пред останалите.

Въпреки малкото изоставане, Дилън Тьонс беше премерил силите си по перфектен начин, ускори и задмина двамата пред него. Власов не успя да отговори дори и за миг, докато Валверде се задържа до белгиеца за около 100 метра, след което и той изостана.

Тьонс не отпусна темпото докато не прекоси финала и спечели своята 13-та и най-ценна победа в кариерата си. Валверде финишира втори в последното си участие на “Ла Флеш Валон”, където е и рекордьор по победи с цели 5 успеха и 9 подиума. Александър Власов показа, че се справя перфектно в стръмните и къси височини и още при първото си участие тук завърши на подиума. Шампионът от миналата година остана 4-ти след като досега имаше три първи и две втори места тук. Смятаният за основен фаворит за победата - Тадей Погачар, не успя да отговори на решаващите атаки в последните 300 метра и завърши на 12-то място.

Арденските класики продължават в неделя с “Лиеж-Бастон-Лиеж”. Монументалната надпревара слага край на пролетните еднодневни състезания.

Топ 10 на “Ла Флеш Валон”:

1. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious, at 4h42’12”

2. Alejandro Valverde (Esp) Movistar

+2s

3. Aleksandr Vlasov, Bora-Hansgrohe

st

4. Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl

+5s

5. Daniel Felipe Martínez (Col) Ineos Grenadiers

+7s

6. Michael Woods (Can) Israel-Premier Tech

st

7. Ruben Guerreiro (Por) EF Education-EasyPost

st

8. Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ

st

9. Warren Barguil (Fra) Arkéa Samsic

st

10. Alexis Vuillermoz (Fra) TotalEnergies

st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички