Колоездене: Михаил Квятковски с драматична победа в “Амстел Голд”


Колоездене: Михаил Квятковски с драматична победа в “Амстел Голд”
Снимка: Getty Images

1565 0

Михал Квятковски (Ineos Grenadiers) спечели 56-тото издание на класиката “Амстел Голд”. Полякът надделя във финален спринт срещу Беноа Коснефроа (Ag2r Citroen) и така спечели Арденската класика за втори път в кариерата си. Тиж Бенот (Jumbo-Visma) се измъкна от догонващата група в последния километър и се пребори за третото място на подиума.

Получи се любопитен момент, тъй като първоначално след финала Коснефроа беше обявен за победител, но след преразглеждане на фотофиниша се видя, че всъщност първи е Квятковски.

“Амстел Голд” е първата от Арденските еднодневни класики за сезона и традиционно е едно от най-интересните състезания през годината. С дължина от 254,1км и общо 33 изкачвания някои, от които по изключително тесни пътища, победата тук е по силите само на най-добрите колоездачи в света.

Денят започна с откъсването на 6 състезали само 8 километра след старта. Те поддържаха аванс от около 4 минути за дълъг период от време, но това се промени при достигането на височината “Вракелберг” 100 километра преди края.

Именно там последва атака на двама колоездачи, това бяха белгийците Виктор Кампенаертс (Lotto Soudal) и Нейтън Ван Хойдонк (Jumbo-Visma).

Състезателите от тима на “Alpecin-Fenix” задаваха темпото в основната група и при достигането на височината “Гулпербегвег” на 52 километра от финала, те бяха скъсили преднината на основната група до само 40 секунди.

Но от отборът на “Ineos Grenadiers” бяха тези, които извършиха финалните действия по застигането на откъсналата се група. Именно техните колоездачи седяха най-отпред при преминаването през “Круизберг”.

Младият талант на британския тим - Бен Търнър, засили скоростта в челото и това доведе до “разтеглянето” на основната група по хълмистото трасе.

При достигането на “Каутенберг” 35 километра преди финала, последва ускорение на Михал Квятковски, благодарение на което се образува група от 12 души, в която се намираха всички най-изявени фаворити за победата. Дузината отпред бяха Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix), Каспер Асгрен (Quick-Step Alpha Vinyl), Александър Камп (Trek-Segafredo), Щефан Кюнг (Groupama-FDJ), Майкъл Матюс (Team BikeExchange-Jayco, Дилън Тьонс (Bahrain-Victorious), Марк Хирши (UAE Team Emirates), Беноа Коснефроа, Тиж Бенот, както и дуото от “Ineos Grenadiers” - Квятковски и Том Пидкок.

С добра организация помежду си, 12-те лидера отвориха солидна разлика пред преследвачите си и стана ясно, че някой из между тях ще спечели 56-тото издание на “Амстел Голд”.

20 километра преди финала, от “Ineos” се възползваха от численото си предимство и Квятковски атакува с цел да “прекара” някои от конкурентите на Пидкок да догонва. Никой обаче не се нае с това да прихване полякът и така той започна да се откъсва сам напред.

3 километра по-късно Коснефроа тръгна сам по петите на Квятковски и го застигна. Двамата започнаха да си взимат смени в челото и успяха да отворят аванс пред фаворитите, 15км преди края те водеха с 30 секунди.

22 секунди разделяха двамата лидери от най-близките им преследвачи при достигането на последната височина за деня - “Бамелерберг” на 6,5км от финала. Там последваха няколко атаки на колоездачите в догонването, но всички те бяха неутрализирани. След множеството ускорения, Пидкок за момент излезе най-отпред в групата с цел да успокои нещата и съотборника му в челото Квятковски да не бъде застигнат.

Двамата лидери започнаха да се “дебнат” един друг когато достигнаха до дългата финалната права във Валкенбург. Коснефроа седеше на първа позиция, а Квятковски беше като залепен за задната му капла. Французинът пръв започна на спринтира, но полякът веднага отговори на предизвикателството. Двамата прекосиха линията и не можеше да се прецени с просто око кой печели състезанието.

Първоначално за победител беше обаяен Коснефроа, но няколко минути по-късно и след преразглеждане на кадрите от фотофиниша, стана ясно, че първи е Квятковски.

Отзад Тиж Бенот ускори рано преди финала, неговите действия останаха “проспани” от останалите колоездачи и така белгиецът прекоси финала на трето място, което е най-доброто му класиране в това състезание.

Както миналата година, така и тази, фотофиниш определи кой печели “Амстел Голд”. И докато през 2021-ва, спорът между Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) и Том Пидкок беше спечелен от белгиеца, то тази година тимът на “Ineos Grenadiers” беше от печелившата страна с Квятковски.

Това е втора победа за полякът в Арденската класика, първата му такава беше през 2015-та, а през 2017-та остана на втора позиция “надлъган” от Филип Жилбер.

Другите две Арденски класики - “Ла Флеш Валон” и “Лиеж - Бастон - Лиеж”, са на 20-ти и 24-ти април.

Топ 10 на “Амстел Голд” 2022-ра:

1. Michal Kwiatkowski (Pol) Ineos Grenadiers

6h01’19”

2. Benoît Cosnefroy (Fra) AG2R Citröen

st

3. Tiesj Benoot (Bel) jumbo-Visma

+10s

4. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

+20s

5. Alexander Kamp (Den) Trek-Segafredo

st

6. Kasper Asgreen (Den) Quick-Step Alpha Vinyl

st

7. Michael Matthews (Aus) Team BikeExchange-Jayco

st

8. Stefan Küng (Fra) Groupama-FDJ

st

9. Marc Hirschi (Swi) UAE Team Emirates

st

10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious

st

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички