Дилън Ван Барле триумфира в класиката "Париж-Рубе"!


Дилън Ван Барле триумфира в класиката "Париж-Рубе"!
Снимка: Getty Images

2043 0

Нидерландецът Дилън Ван Барле (Ineos Grenadiers) спечели най-прочутата колоездачна класика - “Париж-Рубе”. Решителната атака, с която той успя да спечели дойде на 19 километра от финалната линия на колодрума в Рубе.

Това е най-големият триумф в кариерата на 29-годишния Ван Барле, който има 6 победи, сребърен медал от Световното първенство през 2021-ва и второ място в “Обиколката на Фландрия” преди две седмици.

Втори днес остана Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma), за който това беше първо състезание след прекаран COVID-19. Лош късмет преследваше белгиеца през целия ден, тъй като той на три пъти спука гума и трябваше сам да догонва своите конкуретни, което коства голяма част от енергията му.

Щефан Кюнг (Groupama FDJ) продължи със солидните си класирания в пролетните класики и завърши трети днес. Това е първо качване на подиума в някой от петте монумента за Кюнг.

Смятаният за основен фаворит за победата - Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) очевидно не беше в най-добрата си форма и не успя да отговори на ключовите атаки и финишира на 9-та позиция.

“Адът на севера”, както е известно “Париж-Рубе”, тази година се проведе за 119-ти път, първото издание е през по-миналият век в далечната 1896-та. Дължината от 257 километра, от които 54,5 по тежките, големи и разбити павета прави това състезание най-трудното от всички и най-обичано от повечето фенове.

Стартът беше даден под ясно небе и топло време, което съпровождаше колоездачите през целия ден.

Първото значително действие дойде на цели 210 километра преди края. Благодарение на силният страничен вятър основната група се раздели на две големи половини. Първата част наброяваше общо 73-ма души, сред които целият отбор на “Ineos Grenadiers”, 6 от “Quick Step - Alpha Vinyl” и много други претенденти за престижно класиране. Но хора като Ван Аерт, Кюнг, Ван Дер Пул и Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) бяха “хванати в крачка” и се озоваха в догонваща позиция.

Разликата между двете големи групи варираше между 1’30” и 2 минути за близо 100 километра езда. За толкова време станахме свидетели само на една атака и то от победителя през 2014-та - Ники Терпстра (TotalEnergies), който прекара около 10 километра на челна позиция преди да бъде застигнат.

С наближаването на някои от най-важните от общо 30-те павирани сектора, тимът на “Alpecin-Fenix” се впрегна на работа по догонватено на първата група.

Няколко километра по-късно петима колоездачи се откъснаха напред. Матей Мохорич (Bahrain Victorious), Каспер Педерсен (Team DSM), Давиде Балерини (Quick Step - Alpha Vinyl), Лоран Пишон (Arkéa Samsic) и Том Девринт (Intermaché-Wanty-Gobert Matériaux) бързо отвориха аванс от над 30 секунди пред първите си преследвачи.

При навлизането в прочутата гора на Аренберг, петицата отпред имаше преднина от над минута срещу първите си преследвачи - Конър Суифт (Arkéa Samsic) и Нилс Полит (Bora-Hansgrohe).

Следваха 30 километра, в които се намираха някои от най-трудните и тежки павирани сектори. Отпред бяха останали само трима колоездачи - Мохорич, Девринт и Пишон, а отзад двете големи групи се бяха събрали, но не предприемаха значителни действия по застигане на челното трио.

Раздвижване се получи на 65 километра преди края, тогава Ван Аерт и Матео Трентин (UAE Team Emirates) опитаха атаки, които обаче бяха неуспешни. Осем километра по-късно от “пелотона” се откъснаха 11 души, сред които бяха всички най-големи фаворити.

В елитната група се намираха Ван Аерт, Ван Барле и Бен Търнър от “Ineos Grenadiers”, Ив Лампаерт (Quick Step - Alpha Vinyl), Ван Дер Пул, Кюнг и Яспер Щойвен (Trek-Segafredo), който днес празнуваше своят 30-ти рожден ден. Те “стопиха” до минута изоставането си от групата на Мохорич 50 километра преди финалната линия. Именно тогава Ван Барле направи ускорение и тръгна в самотно преследване.

Оставаха 12 от 30-те павирани сектора, най-отпред Мохорич беше “поставил на ръба” двамата си спътници, Ван Барле беше сам между двете групи, а отзад Ван Аерт не спираше да прави атаки, които Кюнг и Ван Дер Пул бяха принудени да прихващат.

Мохорич и Ван Аерт спукаха гуми почти по идентично време на около 40 километра от финала. Това коства преднината на словенеца, които беше застигнат от преследвачите си. Докато Ван Аерт смени своят велосипед и трябваше сам да догонва лидерите, това беше трета спукана гума за белгиеца в състезанието. Така, малко известният, но каращ много смело през целия ден Том Девринт се оказа сам най-отпред с 25-секунден аванс.

Малко по-късно Ван Аерт не само застигна останалите, но и веднага се пусна в нова атака.

29 километра преди края дойде мощно ускорение от Лампаерт придружен от Мохорич. Двамата застигнаха Девринт, а малко по-късно към тях се присъедини и Ван Барле. Четворката бързо успя да натрупа преднина от над половин минута.

Зад тях Ван Аерт явно се примири, че няма да може да спори за победата, но двамата с Щефан Кюнг ускориха и се отделиха от останалите колоездачи в преследваческата група. Те бързо хванаха Щойвен, който беше тръгнал малко преди тях, но сензацията тук беше, че нидерландската суперзвезда Матю Ван Дер Пул не успя да отоговри на това каране и изостана назад.

Когато се доближиха до четиризвездния калдаръмен сектор “Camphin-en-Pévéle”, който маркираше банера за 19 оставащи километра, Ван Барле направи своят печеливш ход. Никой от останалите трима не отвърна на удара на колоездача от “Ineos” и той се устреми към една зашеметяваща победа.

Преднината на Ван Барле се увеличаваше непрекъснато, до финала оставаха по-малко от 10 километра и само два павирани участъка за преодоляване. Никой не можеше дори да се доближи до лидера, които след малко щеше да стане първият нидерландски победител от 8 години насам.

Но драмата все още не беше приключила. Лампаерт се преобърна зрелищно и се строполи на земята, след като един от зрителите го закачи с ръка. Белгиецът, който щеше да се бори за място на подиума се удари силно в паветата и загуби безценно време, което му коства и всички шансове за топ 3.

Ван Барле пристигна сам на колодрума в Рубе, вдигна победоносно ръце и премина финалната линия за най-ценната победа в кариерата си.

Ван Аерт и Щефан Кюнг настигнаха Мохорич и Девринт, четиримата влезнаха заедно в колодрума и щяха да спорят за останалите две места на стълбичката. Кюнг пръв започна да спринтира, но Ван Аерт отговори бързо и успя да прескочи швейцареца.

Така лидерът на “Jumbo-Visma” остана втори. Белгиецът може би беше най-силният колоездач днес, но лошият късмет с трите спукани гуми и цялата вкарана енергия по догонването не му оставиха шанс да спори за победата. Кюнг поздрави силното си каране с трето място, Девринт записа най-доброто си класиране в толкова голямо състезание с четвърто място днес, а Мохорич, който прекара най-много време на първа позиция остана пети.

Генерално класиране в “Париж-Рубе”:

1. Dylan van Baarle (Ned) (Ineos Grenadiers)

2. Wout van Aert (Bel) (Jumbo-Visma)

3. Stefan Küng (Sui) Groupama-FDJ

4. Tom Devriendt (Bel) Intermaché-Wanty-Gobert Matériaux

5. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-Victorious

6. Adrien Petit (Fra) Intermaché-Wanty-Gobert Matériaux

7. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo

8. Laurent Pichon (Fra) Arkéa Samsic

9. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

10. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички