Инфарктен финал в “Обиколката на Фландрия”!


Инфарктен финал в “Обиколката на Фландрия”!
Снимка: Getty Images/Guliver

1605 0

Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) спечели “Обиколката на Фландрия” за втори път в кариерата си, побеждавайки Дилън Ван Барле (Ineos Grenadiers), Валентен Мадуас (Groupama FDJ) и Тадей Погачар в драматичен финален спринт.

De Ronde” (буквално преведено - “Обиколката”) е една от петте големи еднодневни класики в колоезденето. Над 95% от белгийското население гледа “Обиколката на Фландрия” на жуво, състезание без никакъв аналог по света. С дължина от 273км и общо 18 категоризирани кратки, но много стръмни изкачвания, тази надпревара е върховно предизвикателство за всеки един колоездач.

15 километра след старта в Антверп, се образува откъсване от девет състезатели.

Междувренно в основната група се беше получило падане, в което беше замесен и един от фаворитите за победата - Тадей Погачар. За щастие бързо се върна на велосипеда си и продължи напред без никакви последствия.

Авансът на откъсналата се група беше нарастнал до 4 минути при достигането на “Уде Кларемонт” - павирано изкачване с 12,9% среден и над 22% максимален наклон.

При първите преминавания през паветата, скоростта и хаоса в “пелотона” се увеличаваше, което доведе и до няколко падания. Никой от претендентите за победата обаче не пострада и всички те продължаваха да се движат в пакет.

Няколко по-сериозни атаки по изкачванията Моленберг и Берендрие, доведоха и до сформирането на нова откъснала се група, в която изпъкваха имената на Бен Търнър (Ineos Grenadiers) и Мадс Педерсен (Trek-Segafredo). Така по трасето вече имаше три групи колоездачи.

В “пелотона”, “UAE Team Emirates” и “TotalEnergies” бяха принудени да водят, тъй като и двата отбора нямаха колоездач в нито една от двете групи отпред.

81 километра преди финала, се получи катастрофа, след която лидерът на “Jumbo-Visma” се озова в канавка. Шокът и забавянето драстично намалиха шансовете за победа на французина, който сам трябваше да догонва групата на фаворитите.

Приближавайки се към “Уде Кларемонт”, от където колоездачите щяха да минат за втори път, по-малко от минута делеше лидерската и основната група.

Тази разлика намаля още повече, когато Тадей Погачар реши да атакува по паветата. Перфектно изведен от своя съотборник Матео Трентин, словенецът ускори нагоре и започна да поглъща колоездачите от откъсналите се групи. Победителят в “De Ronde” от миналата година - Каспер Асгрен (Quick-Step Alpha Vinyl), следваше като сянка Погачар.

След преодоляването на “Уде Кларемонт”, Погачар, Асгрен, Ван Дер Пул и всички големи претенденти се намираха в челна група наброяваща 25 колоездачи. Вече беше ясно, че от тук до финала атаките няма да спрат и зрелището е гарантирано.

Последва изкачването на още една от знаменитите височини - “Патерберг”, след която Дилън Ван Барле се откъсна напред заедно с младия талант на “Bahrain Victorious” Фред Райт. До достигането на “Копенберг”, двамата бяха изградили аванс от 20 секунди пред останалите колоездачи.

Именно на “Копенберг” последва и ново мощно ускорение от страна на Погачар. Само Ван Дер Пул и Валентен Мадуас успяха да се задържат до словенският супер талант и тримата бързо застигнаха дуото пред тях. Асгрен беше хвърлил твърде много усилия, за да се задържи до Погачар при предната му атака, но този път датчанинът не успя да отговори и изостана.

Челната петица натрупа преднина от малко под минута при достигането в подножието на “Уде Кларемонт”, което колоездачите трябваше да прекосят за трети и последен път.

И отново Погачар повиши темпото, като този път единствено Ван Дер Пул успя да се задържи за него. Двамата се откъснаха сами напред, до края оставаха по-малко от 20 километра.

“Патерберг” беше последната височина преди края, но въпреки наклоните на места от над 20%, двамата не можеха да се отксънат един от друг. Изкачиха се заедно и не се виждаше как биха могли да се изненадат един друг, финалният спринт изглеждаше неизбежен. Зад тях, Ван Барле и Мадуас бяха на 30 секунди изоставане.

До финалът оставаха само равни километри, дълго време 30 секунди продължаваха да делят двете двойки, но това се промени, когато Погачар и Ван Дер Пул започнаха да си играят на “котка и мишка”.

С навлизането в последния километър, никой от двамата не искаше да застане отпред, за да не бъде изненадан от другия с ускорение. Така за момент двамата почти спряха да се движат, докато отзад Ван Барле и Мадуас ги настигаха с висока скорост.

250 метра преди линията, Ван Барле и Мадуас настигнаха първите двама и точно тогава Ван Дер Пул започна да спринтира от първа позиция, а Погачар се оказа лошо позициониран и остана затворен между тримата. Никой не успя да изпревари Матю и така той пръв прекоси финала, Ван Барле записа още едно престижно второ място след това на световното първенство, а Мадуас остана трети, което е най-престижното му класиране в толкова голямо състезание. Голямото разочарование остана за Погачар, който беше най-силен през целия ден и направи най-значимите атаки, но лошата му тактика на финала го лиши от победата.

Колкото до Матю Ван Дер Пул, той се очертава като тесен специалист на “Де Ронде”, какъвто не сме виждали никога досега. Нидерландецът завърши 4-ти при първото си участие тук през 2019-та, след това спечели през 2020-та с, миналата остана втори, а през тази година отново грабна победата.

Топ 10 в “Обиколката на Фландрия”:

1. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

6h18’30”

2. Dylan van Baarle (Ned) Ineos Grenadiers

st

3. Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ

st

4. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

st

5. Stefan Küng (Swi) Groupama-FDJ

+2s

6. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious

st

7. Fred Wright (GBr) Bahrain-Victorious +11a

8. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+48s

9. Christophe Laporte (Fra) Jumbo-Visma

st

10. Alexander Kristoff (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

st

Още новини за колоездене!

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички