Ромен Барде ликува в "Обиколката на Алпите"...


Ромен Барде ликува в "Обиколката на Алпите"...
Снимка: Getty Images/Guliver

1701 0

45-тото издание на “Обиколката на Алпите” се проведе в пет етапа между 18-ти и 22-ри април. Маршрутът преминаваше от Сан Марино към италианската провинция Трентино и натам към Австрийски Тирол с финал в град Лиенц.

Ромен Барде (Team DSM) спечели многоетапно състезание за първи път в кариерата си. Макар и да не взе нито една етапна победа, французинът беше най-постоянен в петте дни из Алпите и се поздрави с крайния успех.

Майкъл Сторър (Groupama - FDJ) още веднъж показа, че се справя добре с височините и финишира втори в общото класиране. Радостта за “Team DSM” беше дори още по-голяма, тъй като Тимен Аренсман се пребори за третото място на подиума. Пейо Билбао (Bahrain Victorious), който беше лидер в класирането през по-голямата част от състезанието, накрая финишира на 4-та позиция.

Етап 1:

Първият етап беше и най-дългият в цялата надпревара, 160,9 километра от Клес до “Сан Мартино ди Кастроца”

Единствено Жофри Бушар (AG2R Citroën) успя да оцелее от откъсналата се група и да не бъде застигнат от фаворитите за генерално класиране. Така Бушар пристигна сам на финала и спечели своята първа професионална победа.

25 километра преди края, французинът се “отърва” от Бен Звиехов (Bora-Hansgrohe), който беше единственият останал до Бушар от ранното откъсване за деня.

По това време състезателят на “AG2R Citroën” имаше аванс от 2 минути пред основата група, която се водеше от тима на “Ineos Grenadiers”. Преднината му се оказа напълно достатъчна и той успя да задържи всички фаворити зад себе си.

Бушар премина пръв финалната линия, като така облече и зелената фланелка за лидер в състезанието. 5 секунди зад него, Пейо Билбао успя да изпревари Ромен Барде за второто място, като още след първият ден се очерта, че те двамата ще бъдат основните претенденти за генералната победа.

Етап 2:

Вторият етап беше дълъг 154 километра от “Сан Мартино ди Кастроца” до Лана и включваше три категоризирани изкачвания, от които първото непосредствено след самия старт.

Пейо Билбао грабна етапния успех и поведе в генералното класиране, след като Бушар не успя да се задържи в първата група. Барде отново остана на крачка зад Билбао, а трети финишира младият унгарец от “Groupama- FDJ” - Атила Валтер.

Испанецът водеше “пелотона” по спускането след последната височина “Passo delle Palade“. Благодарение на страхотните си умения като спускач, той и тимът му “Bahrain Victorious” бяха тези, които застигнаха последните трима колоездачи оцелели от откъсването.

На финалът, съотборниците на Билбао го изведоха по перфектен начин и никой от конкурентите му не успя да му попречи по пътя към етапната победа.

Генералното класиране изглеждаше по идентичен начин с етапното такова. Благодарение на бонус секундите, който спечели вчера и днес, Билбао беше лидер с 6” пред Барде и 12” пред Валтер.

Етап 3:

154,6 километра от Лана до Вилабаса и най-високата точка от цялото състезание - височината “Passo Furgia” (1789м) ни предоставяше третият етап от Алпийското състезание.

Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe) успя да триумфира след като атакува при навлизане в последният километър за деня. Германецът беше един от последните колоездачи, които се включиха с откъсването при оставащи едва 63 километра.

В последните 10км за днес, последваха поредица от атаки, с които Кемна се справи перфектно, а след преминаване на банера за последен километър самият той атакува.

Андрей Амадор (Ineos Grenadiers) се впусна в преследване и за момент изглеждаше, че ще успее да застигне Кемна, но това така и не се случи.

Това е втора победа за германецът през тази година, чийто най-значим успех е спечелването на един зашеметяващ етап от “Тур Дьо Франс” през 2020-та.

В генералното класиране не последваха никакви размествания и Билбао продължаваше да води с 6 секунди пред Барде и 12 през Валтер.

Етап 4:

Четвъртият ден от надпреварата ни пренесе на австрийска земя със 142-километров етап с единствения финал на изкачване - височината “Grossglockner”.

Мигел Анхе Лопес (Astana Qazaqstan) разпредели перфектно своите сили и атакува по финалната височина, с което си завоюва и етапната победа.

Тибо Пино (Groupama- FDJ) прекара по-голямата част от етапа в откъсналата се група, а 10 километра преди края ускори и се устреми еднолично нагоре. С 1 минута аванс пред основната група, изглеждаше че Пино най-накрая ще прекъсне своята суша без победа.

Това обаче така и не се случи, Мигел Анхе Лопес се “изстреля” от “пелотона” на 4 километра от края и никой не реши да го преследва, тъй като той не представляваше заплаха за генералното класиране. Колумбиецът беше със свежи сили и бързо “топеше” изоставането си спрямо Пино.

Двамата навлязоха заедно в последните 1000 метра, но Пино не можеше да отговори на много по-високата скорост, която поддържаше Лопес и така трябваше да продължи да чака за своята нова победа.

Първото място в етапа на Лопес и второто на Пино, означаваше, че за претендентите в генералното класиране има само 4 бонус секунди за печелене. И те отидоха на сметката на Ромен Барде, който завърши трети, на по-малко от метър пред Пейо Билбао. Така преди последния решаващ етап, двамата бяха разделяни от едва 2 секунди.

Етап 5:

Второто място от предния ден не отказа Тибо Пино да преследва етапен успех и този път успя, французинът спечели за пръв път от 1007 дни насам. Той се наложи с финален спринт срещу Давид Де Ла Круз (Astana Qazaqstan) в стръмни последни метри.

Хълмистият последен етап от Алпийската надпревара започна и завърши в град Лиенц и с дължина от едва 115 километра, предразполагаше за атаки още от самия старт. Силен дъжд преследваше колоездачите през цялото време, което накара всички да бъдат една идея по-предпазливи.

25 километра след началото, група от 15 състезатели, сред които бяха Пино, Де Ла Круз Андрей Амадор (Ineos Grenadiers) и Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe), се откъснаха напред от основната група.

От тима на временния лидер Пейо Билбао - “Bahrain Victorious” нямаха намерения да преследват откъсналата се група, тяхната единствена цел беше да отговарят на атаките на “Team DSM”, ако последват такива.

Пино и Де Ла Круз се оказа най-силните колоездачи в първата група и се откъснаха от всички останали на 66 километра преди финала. Испанецът натрупа малък аванс по едно от спусканията, но беше прихванат от французинът, който пък след това се опита да се откъсне по едно от изкачванията, но отново без успех.

Така двамата достигнаха заедно на финала, Де Ла Круз успя да вземе вътрешно последния завой и беше в по-изгодната позиция при започването на спринта, но Тибо Пино се оказа по-силен и спечели една от най-сладките победи в кариерата си.

Междувременно, битката за генералното класиране се разяри в трите най-стръмни километра от височината “Stronach”. Ранна атака на Ричи Порт раздели групата на лидерите на две, като Билбао остана във втората част.

Павел Сиваков започна да изпитва затруднения с поддържаното темпо от съотборникът му от “Ineos Grenadiers”, което накара Ричи Порт да се отметне. Тогава дойде ускорение от страна на Барде, което само Аренсман и Сторър успяха да последват.

Тримата работеха обединено и се изкачиха на “Stronach” 15 секунди преди групата на Билбао. Сътрудничеството на триото продължи до финалната линия, там Сторър премина пръв от тях, следван от Барде и Аренсман. Билбао финишира с изоставане от 39 секунди спрямо конкурентите си в генералното класиране.

Така след финалът на последния етап, победител в състезанието беше Ромен Барде, следван от Майкъл Сторър на 14 секунди изоставане и на 16” пред съотборника си Тимен Аренсман. Билбао не успя да задържи лидерската си фланелка и остана 4-ти на 37 секунди пасив от победителя.

Това е първата спечелена многоетапна надпревара за Ромен Барде, който има 10 професионални победи в кариерата си и чийто най-голям успех е второто място в “Тур Дьо Франс” през 2016-та. Макар и “Обиколката на Алпите” да не е част от световният тур, това състезание ежегодно събира някои от най-добрите катерачи в света, което прави успехът на Барде достатъчно значим.

Генерално класиране в “Обиколката на Алпите” 2022:

1. Romain Bardet (Fra) Team DSM, in 18h59’29”

2. Michael Storer (Aus) Groupama-FDJ

+14s

3. Thymen Arensman (Ned) Team DSM

+16s

4. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious +37s

5. Attila Valter (Hun) Groupama-FDJ

+49s

6. Felix Gall (Aut) AG2R Citroën Team

+53s

7. Richie Porte (Aus) Ineos Grenadiers

+1’00”

8. Santiago Buitrago (Col) Bahrain-Victorious

+1’57”

9. Hugh Carthy (GBr) EF Education-EasyPost

+2’08”

10. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

+2’13”

Четете още: Михаил Квятковски с драматична победа в "Амстел Голд".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички