2019-а, пречупена през призмата на спортните успехи на България


2019-а, пречупена през призмата на спортните успехи на България
Снимка: Getty Images/Guliver

6646 0

В навечерието на новата 2020 година е време за равносметка на постигнатото през последните 12 месеца. В спортен план България може да се гордее с родните си спортисти, които за поредна година прославиха страната със своите успехи в цял свят и доказаха, че българите могат да бъдат успешни в най-разнородни спортове.

Няма как да не започнем от успехите на спортист №1 за годината Владимир Илиев и причината не се крие само в избора на спортните журналисти в България да го поставят на призовото първо място. Биатлонистът заслужава да получи нужните адмирации, тъй като постигнатото от него през годината е нещо изключително и заслужаващо поклон.

През март Илиев пренаписа историята на българския мъжки биатлон. Състезателят от Троян спечели сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд на 20 км индивидуално. В същата дисциплина, но на европейската сцена, Красимир Анев се окичи със злато. Всеки, който поне малко се интересува от биатлон, е наясно за каква убийствена конкуренция става въпрос и колко трудно е да се пробие сред най-добрите нации в зимните спортове.

Докато сме на тема "зимни спортове", редно е да отбележим и страхотния сезон, който имаше и Алберт Попов в ски алпийските дисциплини. Скиорът успя да пробие в призовата десетка на състезания от Световната купа, с което се превърна в едва втория българин, сторил това, след Петър Попангелов през 1988 г. Попов се класира шести в Шладминг, девети в Кицбюел и през 12-ти във Вал д’Изер в слаломите за Световната купа.

От снежната настилка директно се пренасяме на тартана, за да проследим успехите на родната лека атлетика. Ивет Лалова за поредна година изуми света с невероятната си бързина, която не е мръднала дори и на 35-годишна възраст. Красивата спринтьорка за втора поредна година успя да се пребори за място на финалите на 200 метра, завършвайки на престижната седма позиция в света, а догодина ще я гледаме на пета Олимпиада.

Доказателство за изключителния успех на Ивет бе фактът, че следващата най-възрастна състезателка на финала на световното първенство бе с цели осем години по-млада от българката. Друг изключителен успех бе европейската титла на Радослава Мавродиева в тласкането на гюле, както и световните титли за хора с увреждания на Християн Стоянов в бягането на 1500 метра и на Ружди Руджи отново в тласкането на гюле.

Друг значителен български успех постигна най-добрият ни тенисист Григор Димитров. Бившият световен номер 3 постепенно подобряваше играта си през годината, за да достигне своята кулминация на турнира от Големия шлем US Open. Хасковлията достигна до исторически полуфинал, след като преди това изхвърли от надпреварата живата легенда Роджър Федерер, а ATP посочи победата на българина като третата най-голяма изненада за годината.

Пренасяме се на в световния бокс, където се наслаждаваме на успехи както при професионалистите, така и при аматьорите. Въпреки че Кубрат Пулев бе замесен в неприятен скандал с Джени Суши, което доведе до отнемането на лиценза му, българинът показа, че се намира в страховита форма и записа още две победи към почти перфектната си статистика (28 победи/1 загуба).

В "жертви" за Кобрата се превърнаха Богдан Дину и Райдъл Букър, като по този начин родният боксьор си запази статута на основен претендент за титлата на IBF, която е притежание на Антъни Джошуа. Българинът най-вероятно ще получи така желания мач за световната титла през новата година, което е достатъчно добър повод за радост.  

Неговият брат - Тервел, продължи с успешните стъпки на професионалния ринг, добавяйки още три победи на сметката си през годината. Българинът вече разполага с 15 победи при професионалистите и все още няма поражение. Радослав Панталеев пък спечели бронзов медал от Световното първенство по бокс в Екатеринбург в категория до 91 кг.

Благой Иванов - Багата бе другият спортист, освен Григор, който много успешно прославя България отвъд Океана. ММА боецът демонстрира, че е сред най-добрите състезатели в UFC, като победи през годината Бен Ротуел и Тай Туиваса, но записа спорна загуба от Дерик Люис пред погледа на американския президент Доналд Тръмп, който наблюдаваше срещата отблизо. 

Божидар Андреев пък се наслади на най-успешната си година във вдигането на тежести. Щангистът спечели бронз от световно първенство, две европейски титли - за мъже и за младежи до 23 г., златен медал на големия турнир в Газиантеп в памет на Наим Сюлейманоглу, който бе и олимпийска квалификация за Токио 2020. Андреев постави 2 мъжки и 6 младежки европейски рекорда.

Спортист №1 на България от 2018 година Тайбе Юсеин "отсрами" родната борба за 2019-а, донасяйки сребро от световното първенство. Българката беше на секунди от това да защити световната си титла, но в самия край допусна обрат и се задоволи с второто място. Мария Оряшкова не успя да се наложи в тежката категория в борбата, но за сметка на това спечели петата си световна титла в самбото.

И през 2019-а художествената гимнастика продължи да ни радва с успехите си, които вече приемаме за даденост, което не бива да е така. Постиженията на "златните момичета" са нещо изключително, което трябва да бъде уважавано и бурно аплодирано, защото не останаха много отборните спортове, които ни носят слава.

Ансамбълът отново спечели бронзови медали на шампионата на планетата. Ерика Зафирова, Лаура Тратс, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова и Стефани Кирякова взеха и сребърен медал в съчетанието с 5 топки. В индивидуалната надпревара Боряна Калейн и Катрин Тасева спечелиха олимпийски визи, но останаха в подстъпите на отличията.

В спортната гимнастика пък Дейвид Хъдълстоун си завоюва квота за Олимпийските игри в Токио и отново ще гледаме българин в тази дисциплина, след като за последно това се случи през 2012-а чрез Йордан Йовчев. Други впечатляващи успехи през годината бяха световната титла на Петър Стойчев на 1000 метра в ледени води, сребърният медал на кануиста Ангел Кодинов от световно първенство и бронзът на Йоана Илиева от Световната купа на сабя за девойки до 20 г.

Родните състезатели за поредна година доказаха, че България е спортна нация, която въпреки скромните си мащаби може да се мери с най-силните страни на планетата. За нас, любителите на спорта, остава да следим с интерес изявите на нашите сънародници и да се надяваме на още много успехи през идната 2020 година.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички