Връчиха "Спортния Икар" за 2019 година


Връчиха "Спортния Икар" за 2019 година

2189 0

Традиционните годишни спортни награди "Икар" бяха връчени по време на бляскава обстановка в Национална галерия „Двореца“. Успоредно с това Българският олимпийски комитет също раздаде своите призове. На тържеството присъстваха много олимпийски, световни и европейски медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата. Сред официалните гости бяха Стефка Костадинова – председател на БОК, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Николай Божинов - председател на Фондация Български спорт и други.

С големия "Спортен Икар" за 2019 г. на Фондация "Български спорт“ бе отличен Владимир Илиев. Биатлонистът бе удостоен с наградата, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на световното първенство в Йостерзунд, Швеция. Призът е уникална пластика на художника Христо Христов, придружен с диплома, които, поради това че Владимир е на състезания в чужбина, бяха връчени на неговата майка.

Много овации заслужиха момичетата от определения за "Отбор на годината" национален тим по баскетбол за жени до 20 години за спечелената титла от европейското първенство в Дивизия Б и промоцията за елита.

Със специалния приз на Фондация "Български спорт“ бяха наградени Божидар Андреев (вдигане на тежести), Радослав Панталеев (бокс), Радослава Мавродиева (лека атлетика), Ангел Кодинов (кану-каяк) и Уилям Чолов (бокс). Специална награда получи и Българската федерация по баскетбол по повод 100-годишния си юбилей.

Наградите в категория "Млад и проспериращ спортист" бяха за Светла Згурова (17 г., модерен петобой) и Йосиф Миладинов (16 г., плуване), а отличието за пробив в световния спорт отиде в ръцете на световната шампионка за девойки по ловна стрелба в дисциплината "трап" Селин Али (17 години).

Ивет Лалова пък получи "Спортен Икар" за спортно дълголетие. През 2019 година тя достигна финал на 200 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха през октомври и си осигури квота за пето участие на Олимпийски игри в Токио догодина. В категория "Достойно представяне" бяха отличени Мария Оряшкова (самбо), Християн Стоянов (лека атлетика, паралимпикс), Тайбе Юсеин (борба), а наградата в категория "Впечатляващо представяне" заслужи младата фехтовачка Йоана Илиева.

Призът за "Висок спортен дух" бе връчен на 11-годишния плувец Калоян Кичуков, който с риск за живота спаси 6-годишно момче от Русия, както и на 92-годишния Танчо Тенев, който спечели общо седем медала от световното мастърс първенство по плуване в Република Корея. Момчил Караилиев получи наградата за "феърплей". Лекоатлетът помогна на съперника си Борис Линков при инцидент при приземяването му в скока на дължина по време на националния шампионат за мъже и жени.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички