Кирил Николов - Дизела, за когото единственото "гориво" е бягането в "небесата"


Кирил Николов - Дизела, за когото единственото "гориво" е бягането в "небесата"
Снимка: Jordi Saragossa

4624 0

Има един човек, който винаги би предпочел бягането пред ходенето. Наричат го "Дизела", но истината е, че той рядко си позволява да се движи с помощта на горива. За него е далеч по-практично да преобразува енергията си в бягане, което да го принесе до най-различни краища по света. От Борисовата градина, през красивите панорамни гледки по Витоша, до труднодостъпни планини и върхове, отвеждащи го в "небесата".

Кирил Николов, по-известен като Дизела, е ориентировач и планински бегач, който в последните години участва активно на състезания по скайрънинг. Какво представлява скайрънингът и наистина ли се бяга в "небесата" - чуйте отговорите от Дизела.Има един човек, който предпочита да се придвижва чрез бягане. Викат му "Дизела", но истината е, че той рядко си позволява да се движи с помощта на горива. За него е далеч по-практично да преобразува енергията си в бягане, което да го отвежда до най-различни краища по света. От Борисовата градина, през красивите панорамни гледки по Витоша, до трудно достъпни планини и върхове, отвеждащи го в "небесата".

Той е най-добрият български състезател по ориентиране и планинско бягане, а в последните години е част и от световния елит по скайрънинг. Кирил Николов, по-известен като Дизела, е човек, който във всички аспекти е посветил живота си на спорта. Той може да стане в 6, да изкачи Черни връх и да слезе обратно до София, за да стигне на време за работа. Следобед пък може да го срещнете в някой парк, където да провежда втората си тренировка за деня. А на другия ден всичко се повтаря - единствено маршрутите и дестинациите се сменят... И така в продължение на 22 години.

"През есента на 1998-а започнах да тренирам ориентиране в сливенския отбор. Един съученик ме заведе на тренировка, допадна ми обстановката в клуба и хората, които се занимават с този спорт. Много скоро започнах да ходя по състезания и постепенно това се превърна в начин на живот", споделя Дизела в интервю за SportLive.bg

"Ключът към всеки един успех е постоянството и отдадеността. Вярвам, че когато се придържаш към тези неща и си достатъчно търпелив, рано или късно успехите идват", заяви рекордьорът от "Ком-Емине", за когото най-големи успехи си остават постиженията в ориентирането и скайрънинга.

Кирил признава, че не е напълно удовлетворен от изминалия състезателен сезон, но въпреки това е доволен от постигнатото: "Мисля, че резултатът е добър. Разочарованието идва от това, че винаги поставям много високи цели към себе си."

А какво представлява скайрънингът и наистина ли се бяга в "небесата"? И какво ще гони Дизела през 2020-а? Отговор на тези и други въпроси - чуйте в разговора с Кирил:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички