Отпада ли боксът от Игрите в Лос Анджелис? МОК изключи Международната боксова федерация от олимпийското движение


Отпада ли боксът от Игрите в Лос Анджелис? МОК изключи Международната боксова федерация от олимпийското движение
Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

1191 0

Международният олимпийски комитет изключи от структурите си Международната боксова асоциация (ИБА). Решението бе гласувано с почти пълно единодушие на проведената в Мумбай 140-а сесия на МОК. В подкрепа на решението гласуваха 69 делегати, един бе против, а десет се въздържаха.

В началото на месеца Изпълнителното бюро на МОК даде препоръка ИБА да бъде извадена от структурите на международния комитет заради продължаващите проблеми с управлението на боксовата организация. Те датират от 2017 година, когато Международната боксова асоциация реши да отстрани от поста на президент Чин Куо У. Китаецът се ползваше с отлична репутация в Международния олимпийски комитет, на който бе дългогодишен член.

През 2018 година ИБА избра за свой президент узбека Гафур Рахимов, който е свързван с трафик на хероин и организирана престъпност. През 2020 година Рахимов бе заменен от руския олигарх Умар Кремльов, като и двата избора предизвикаха сериозно неодобрение от страна на олимпийското движение.

Въпреки отстраняването на ИБА, мястото на бокса в програмата на Олимпийските игри на този етап не е застрашено, увериха от МОК. Белгиецът Кристоф де Кепер, който е член на Изпълнителното бюро на МОК, каза по време на сесията, че може да гарантира, че спортът ще остане в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. Много е вероятно обаче отново МОК да се заеме с организацията на квалификации, както бе за Олимпийски игри в Токио 2020 и както е за предстоящите Игри в Париж 2024.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Двойният живот на внука на Мохамед Али: Боец през деня, охрана в клуб през нощта

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички