Олександър Усик - от селското училище до световната боксова слава


Олександър Усик - от селското училище до световната боксова слава
Снимка: Getty Images

9478 0

Украинският боксьор Олександър Усик за първи път стигна до шанс за световната титла в тежка категория след само два мача при над 90-килограмовите. "Украинския атаман" прегази Чаз Уидърспуун, а след това устоя срещу Дерек Чисора, с което стана междуконтинентален шампион на WBO.

Срещата с Антъни Джошуа в нощта на 25 срещу 26 септември е най-чаканото зрелище на годината, като до нея се стигна след като Тайсън Фюри трябваше да се бие за трети път с Дионтей Уайлдър. Това отложи срещата между двамата сънародници, която трябваше да определи абсолютния шампион. Очаква се мачът да започне около полунощ. Гледайте Джошуа - Усик тук.

Усик постигна всичко възможно в полутежка категория, като стана абсолютен шампион. В тази статия ще проследим пътя на Олександър Усик от селското училище до мача за световната титла при най-тежките.

ЖИВОТ НА СЕЛО, БЪЛГАРСКА СЛЕДА И ОЛИМПИЙСКА ТИТЛА

Олександър Усик е роден в Симферопол, като до 12-годишна възраст живее в село Риботин. Още от малък е възпитаван да е всестранно развита личност, като се занимава с народни танци, джудо и футбол. Дори стига до юношеския отбор на местния Таврия, където играе като ляв халф. Открива бокса на 15-годишна възраст, като се занимава при треньора Сергей Лапин. По инициатива на Лапин е открита първата боксова школа в Симферопол.

Олександър започва кариерата си в средна категория (до 75 кг). Става бронзов медалист на европейското първенство в Пловдив, но поражението му на полуфиналите е смятано за най-позорното в кариерата му (повече за най-тежката загуба на Усик ТУК). Матвей Коробов триумфира над Олександър с над 20 точки разлика, а никой не смята украинеца за нещо особено тогава.

След две години обаче Олександър ще се върне в Пловдив с триумф. Вече в полутежка категория той смачква конкуренцията на Купа "Странджа" и печели олимпийска квота. Олимпийският комитет решава на Игрите в Пекин той да се вдигне при най-тежките, където губи във втория кръг. Все пак успехите в тежка категория не закъсняват - европейска титла в Ливърпул същата година, а през 2011 г. е покорено и световното първенство.

През 2012 г. Усик печели олимпийската титла, като на полуфинала побеждава Тервел Пулев с 21:5 точки. След златото идва време за преход към професионализма. Участва в полупрофесионалния турнир Световни боксови серии в отбора "Украински атамани" и записва 6 победи в 6 мача (2 с нокаут) - вижда се, че Олександър е готов за професионалия ринг.

ОТ ОПЕКАТА НА БРАТЯТА КЛИЧКО ДО МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНА ТИТЛА

Голяма помощ за професионалното развитие на Олександър изиграват братята Кличко. Той подписва договор с тяхната промоутърска компания K2 Promotions. Кариерата му започва ударно с 9 поредни победи с нокаут, а в първия си мач извън пределите на Украйна Усик нокаутира германеца Бен Нсафоа. Срещата е подгряваща за двубоя на Владимир Кличко с Алекс Леипай. На 4 октомври 2014 г. на "Арена Лвов" нокаутира южноафриканеца Даниел Брюер и взима временната междуконтинентална титла на WBO. Украинецът я защитава четири пъти все с нокаути.

АБСОЛЮТЕН ШАМПИОН В ПОЛУТЕЖКА КАТЕГОРИЯ

На 17 септември 2016 г. Усик се изправя срещу поляка Кшиштоф Гловацки. Полският боксьор става първият, издържал 12 рунда срещу Усик, но губи срещата и световната титла на WBO. Защитата на титлата срещу Табисо Мчуну е повече от убедителна - два нокдауна и последвал нокаут в деветия рунд.

В периода 2017 - 2018 Усик е участник в турнира Световни боксови суперсерии, където на полуфинала завоюва титлата на WBC след победа над латвиеца Майрис Бриедис като печели с една единствена точка преднина. Така Олександър достига финала срещу руснака Мурат Гасиев. Насред стадион "Олимпийски" в Москва украинецът поднася сензацията и печели по точки срещу непобедения досега Гасиев. Така към поясите на WBO и WBC Усик добавя още коланите на IBF и WBA (супершампион), както и вакантната титла по версията на The Ring. Окичва се още с купата "Мохамед Али", която се връчва на победителя в суперсериите.

Олександър защитава всички титли, след като нокаутира в осмия рунд опитния Тони Белю. Това се оказва и последният мач на британеца на професионалния ринг. След като е доказал абсолютно всичко, Усик решава да премине в по-горна категория и да се бори с най-тежките.

КЪМ НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ НАЙ-ТЕЖКИТЕ

По план Усик трябва да дебютира при най-тежките срещу Карлос Такам, но през май 2019 г. получава травма на бицепса. След още една травма на украинеца Такам се отказва от боя и подписва контракт с друг промоутър. След това за съперник е избран нидерландецът Тайрън Спонг, но той изгърмява с допинг. Така по спешност съперник на Усик става американският ветеран Чаз Уидърспуун. 38-годишният тогава американец отказва да продължи мача в седмия рунд и така дебютът на Олександър е повече от благополучен.

Вторият двубой на Олександър е срещу много по-сериозен съперник - Дерек Чисора. Двубоят не е никак лесен, а според ревюто на в-к "Спорт Експрес" "първите 7 рунда Усик стои на ринга като пинята". Тактически украинецът изиграва мача правилно, като се засилва във втората половина на боя, когато Чисора вече е задъхан и трудно диша. Това сработва и украинецът спечелва с единно съдийско решение.

Сблъсъкът с Антъни Джошуа със сигурност ще нов връх в кариерата на Олександър Усик. Предстои да видим дали той има качествата да свали AJ от трона.

Не пропускайте всичко най-интересно около двубоя Джошуа - Усик.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички