Историята на Кубрат Пулев: От летящия старт до рунд №3 за световния връх


Историята на Кубрат Пулев: От летящия старт до рунд №3 за световния връх
Снимка: БГНЕС

8648 0

Кубрат, който винаги се завръща -  така можем да определим кариерата на най-добрия ни боксьор при професионалистите, който доказа през последното десетилетие, че е и един от най-добрите боксьори в тежка категория в световен мащаб. А това се потвърждава дори само от факта, че Пулев има рядката възможност да се бие за световната титла за трети път в своя живот. 

След броени дни Кубрат Пулев ще се качи на ринга срещу хегемона в тежка категория Антъни Джошуа, за да се опита да му отнеме пояса на Международната боксова федерация (IBF). Този пояс се превърна в една дълго преследвана мечта за Кобрата, замислена в детството му, бленувана в младежките му години и закостеняла с качването му на професионалния ринг.

От дебюта си при най-тежките през есента на 2009-а, през загубата от Владимир Кличко, до двата шанса да се бие с Джошуа: Пулев винаги е преследвал тази своя мечта. А пътят до осъществяването ѝ никак не е бил лек - със своите върхове и падения, успехи и разочарования. Как Кубрат Пулев отново се озова в подножието на световния връх в бокса - въпрос, на който непременно трябва да потърсим отговора.

Не забравяйте, че може да гледате НА ЖИВО сблъсъка за титлата в тежка категория между Кобрата и Ей Джей в новата стрийминг услуга в България - DAZN (какво е DAZN вижте в линка). 

Също така не пропускайте нито една новина покрай сблъсъка в специалната страница на Sportlive.bg, посветена на двубоя - Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа

ЛЕТЯЩИЯТ СТАРТ НА ПУЛЕВ В ТЕЖКА КАТЕГОРИЯ

Според някои закъснял, а според други - тъкмо навреме, на 28-годишна възраст Кубрат Пулев влиза при професионалистите. На 19 септември 2009 година Кобрата излиза за първия си двубой - срещу румънеца Флориан Бенче. Срещата се играе в Германия във формат от 4 рунда, като Пулев печели още във втория с технически нокаут. И така е дадено началото на една дълга победна серия...

Като за начало на професионалната си кариера Кубрат се изправя срещу наглед по-леки съперници, които да му дадат нужния опит и самоувереност за бъдещите големи мачове. След само година на профи ринга Пулев вече има девет победи зад гърба си, като повечето от мачовете му се играят през по-малко от месец време.

ПОБЕДИТЕ, ОТВЕЛИ КУБРАТ ДО БИТКАТА С КЛИЧКО

Първият по-сериозен тест идва през октомври 2011-а, когато Кобрата излиза за първия си мач в пълен формат от 12 рунда. Българинът побеждава Травис Уокър след съдийско решение и постига 14-ата си поредна победа. Следват важни победи над Александър Димитренко и Александър Устинов - и двете постигнати чрез нокаут в 11-тия рунд. Именно тези две победи отварят пътя на Пулев към световната титла.

През лятото на 2013-а Международната боксова федерация публикува актуалната си ранглиста, в която Пулев е поставен като претендент №1 за титлата на IBF. Финалната крачка за Пулев е направена през същото лято, когато побеждава американеца Тони Томпсън след 12 рунда и категорично съдийско отсъждане в полза на българина.

Оттук нататък за Кубрат остава да чака своя миг да се изправи срещу шампиона Владимир Кличко, който преди това трябва да премине през още няколко съперници. За да поддържа формата си, Пулев провежда два мача - с Джоуи Абел и Ивица Перкович, като и двата приключват с отказване за неговите опоненти да продължат битката.

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД!"

Така, с 20 победи в актива си и нито една загуба, Пулев дочаква своя звезден миг, който идва на 5 ноември 2014 година. Първоначално битката трябва да се състои през май същата година, но контузия в бицепса на украинеца я отлага. Въпреки своята енергичност Кобрата отнася три нокдауна още в първите рундове, преди да бъде опустошен с мощно ляво кроше в петия рунд.

След битката Пулев заявява: "Владимир е много добър опонент, но имаше късмет. Искам реванш". Реванш, разбира се, Пулев не получава, но това не променя факта, че загубата му от легендарния боксьор се е превърнала в най-гледаното спортно събитие в България от 2007 г. насам. Оттогава датира и емблематичната фраза на Кобрата "Българите не се предаваме. Продължаваме напред!".

ОБРАТНО КЪМ ПОБЕДИТЕ

Противно на очакванията на някои скептици, Кубрат продължи да се боксира на високо ниво и да преследва целите си. Мнозина смятаха, че с напредването на възрастта Пулев ще става по-слаб боксьор, но той сякаш бе на обратното мнение. След почти година "почивка" Кобрата отново се качи на ринга за две бързи победи над Джордж Ариас и Морис Харис.

През пролетта на 2016-а Кубрат Пулев отново получи шанс да се превърне в официален претендент за титлата на IBF. След нелека 12-рундова битка с опитния боксьор Дерек Чисора българинът стигна до победата, макар и с гласовете на само двама от тримата съдии зад ринга. А тази победа отново го накара да повярва, че един ден може да вдигне победоносно така бленувания шампионски пояс.

НОКАУТ ЗА ИСТОРИЯТА, ОТТЕГЛЯНЕТО НА КЛИЧКО И КОНТУЗИЯТА НА ПУЛЕВ

За Пулев следват две успешни защити на статута си на основен претендент за титлата на Международната боксова федерация, побеждавайки Самюел Питър и Кевин Джонсън, като и двете са спечелени пред българска публика. С това "часовникът" за Пулев отново започва да тик-така. Два дни след последния си мач Кобрата ще стане свидетел на това как британецът Антъни Джошуа нокаутира Владимир Кличко и го сваля от боксовия трон.

И докато светът е шокиран от загубата на украинеца, Кубрат трябва да оцени шансовете си за мач за титлата. Преди това Джошуа е задължен да даде реванш на загубилия шампион. В началото на месец август обаче Владимир Кличко обявява, че слага край на кариерата си и няма да търси реванш срещу Джошуа. И тук някъде Вселената се разтваря, за да даде втори шанс на Кубрат Пулев да се превърне в №1 в бокса.

По-малко от 3 месеца след новината за оттеглянето на Кличко Пулев трябва да се качи на ринга срещу най-добрия боксьор в света. Антъни и Кубрат си стискат ръцете за мач на 28 октомври - дата, която изглежда твърде близко във времето, но българинът не е и в положение да поставя условия. Започва трескава подготовка за галавечерта, която обаче е "секната" от притеснителни слухове в навечерието на срещата.

На 16 октомври в медийното пространство се появяват информации, че Кубрат Пулев е получил контузия по време на спаринг, която поставя под въпрос големия двубой. Нещо повече - от щаба на Кобрата пазили в тайна контузията му в продължение на 10 дни. В крайна сметка котузията се потвърждава и мачът пропада седмица преди уречената дата. Появяват се хипотези, че контузията е била измислена като оправдание, за да се избегне тежка загуба от Джошуа. На другия полюс пък са мненията, че прекаленото желание на Пулев за победа е довела до неприятната травма.

БРАТОВЧЕДЪТ НА ТАЙСЪН ФЮРИ И МАЧЪТ, КОЙТО "ВЪЗКРЕСИ" ПУЛЕВ

Кубрат отвръща на критиците си по най-добрия възможен начин - с ударно завръщане на ринга. С преобразена и самоуверена игра Кобрата успява да победи братовчеда на Тайсън Фюри - Хюи, в епичен сблъсък в "Арена Армеец", провела се точно година след пропадналия мач с Джошуа. Този двубой се оказва повратен в кариерата на Кубрат, който доказва, че на 37-годишна възраст е в разцвета на силите си... И е готов отново да се бие за световната титла.

Пулев отново си връща званието "задължителен претендент" за световната титла на IBF, което обаче нееднократно е пренебрегвано от шампиона и неговия промоутър Еди Хърн, чиято единствена цел е да урежда по-комерсиални мачове на своя клиент. Докато чака своя шанс, Кобрата "доказва", че той е боксьорът, който най-много заслужава да се бие за световната титла. Българинът записва две победи на американска земя - срещу Богдан Дину и Райдъл Букър.

Макар и престоят на Кубрат в Америка да имаше и своите негативни страни (Целувката на раздора), неговите победи показаха, че се намира на правилния път. Българинът най-после получи потвърждение, че ще има шанс отново да се бие за световната титла. След няколко отлагания на битката заради пандемията от COVID-19 Кубрат Пулев ще се качи на ринга срещу Антъни Джошуа на 12 декември.

На 39 години, с 28 победи зад гърба си и едно поражение, което навярно му даде най-големия урок в бокса: Кубрат Пулев никога не се отказва и продължава напред.

Не забравяйте, че може да гледате НА ЖИВО сблъсъка за титлата в тежка категория между Кобрата и Ей Джей в новата стрийминг услуга в България - DAZN (какво е DAZN вижте в линка). 

Също така не пропускайте нито една новина покрай сблъсъка в специалната страница на Sportlive.bg, посветена на двубоя - Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички