Целувката на раздора


Целувката на раздора
Снимка: интернет

6871 0

Според древногръцката митология всички злини произлизат от ябълката на раздора. Накратко: легендата разказва как богинята на раздора Ерида, прочута с кавгите си, не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида. Разярената богиня се появила на тържеството и хвърлила между гостите ябълка, на която било изписано "На най-красивата!". Всяка от трите богини - Хера, Атина и Афродита, сметнала, че ябълката е предназначена за нея. Те започнали да се карат помежду си, а Зевс изпратил Парис като арбитър, за да разреши спора. Той дал плода на Афродита, която му обещала Елена - съпругата на спартанския цар Менелай. И така започнала Троянската война - един от най-известните конфликти в историята.

Защо ви припомням тази легенда? Поради това, че тя е способна най-точно да пресъздаде една от най-нашумелите и коментирани теми в последните дни - целувката на Кубрат Пулев, която символично можем да наречем "целувката на раздора". А и защото "раздор" е най-уместната дума, която можем да употребим за събитието, простиращо се от България, та чак отвъд Океана. Каква обаче е кавгата в българската митология, кои са боговете около раздора и коя всъщност е най-голямата злина?

Да започнем от самото начало и тържеството, поради което се бяха събрали всички гости - боксовата галавечер в Коста Меса, Калифорния. В главната роля бе нашият най-добър боксьор в тежка категория в последните години Кубрат Пулев, а на по-заден план - братът на Кобрата, Тервел. Двамата боксьори на практика дебютираха на американска почва, а за това можем да се досетим и от смразяващия английски език на Кубрат, който надмина и най-великите реплики на емблематични фигури като Христо Стоичков и Николай Бареков.

Кубрат успя да свърши работата, за която бе прекосил целия океан. Със зверска аркада над окото Пулев възкръсна и просна Богдан Дину в нокаут, а победата постави началото на големия раздор. Съмнявам се, че въобще някой е подозирал какво ще последва от мача като медиен отзвук - не само в България, но и в глобален мащаб. Още повече, че главната тема въобще няма да бъде трудният успех на българина. Или поне не този, постигнат на ринга.

"Целувкагейт", както мнозина нарекоха скандала с Българската целувка (в унисон с политическия оттенък по високите (апартаментиетажи на властта), измести голяма част от отзивите след мача между Пулев и Дину, за да заеме място в дневния ред на българина, американеца и... японеца. Заговори се за суши, гуши и муши. Разясниха ни какво са любовта, приятелството и насилието. Чухме и за шеговитата целувка, и за приемането й като шега. Само не разбрахме: това ли бе най-важният успех на Кубрат Пулев, или пък имаше и нещо друго?

Все още няма яснота дали Дженифър Равало, по-известна под названието Джени Суши, ще повдигне обвинение на Кубрат Пулев за сексуално посегателство. Няма как да знаем и към какво точно се стреми "Кралицата на голото суши", както и в какви отношения е била с българина преди целувката. Това, което обаче можем да видим, е, че нейната реакция далеч не бе негативна, а напротив - прие "изненадата" с широка усмивка. Но въпреки това, действията на Кобрата бяха приети остро и осъдително от световните медии, както и от самото издание, за което работи Равало.

И както в древногръцката митология, тук също се намесва и друга жена - тази, която е най-близо до Кубрат през последните години. Всички очакваха позицията на поп фолк певицата Андреа по казуса с целувката, а тя не закъсня. Музикалната изпълнителка защити Кобрата, заявявайки че "всеки обича суши - стига рибата да е прясна, а оризът да не е преварен". Дали въобще бе правилно да се коментира публично - това е съвсем отделен въпрос, чието решение се взима еднолично от певицата.

Драмата продължи и на следващия ден, а кулминацията на раздора настъпи с кацането на самолета, превозващ Дон Жуан Кубрат Пулев, на летище София. Разбира се, Кобрата бе посрещнат от солидно медийно присъствие, а въпросите заваляха един след друг. Любопитното обаче е, че нито един журналист не пожела или не се осмели да зададе големия въпрос за скандала с целувката. И така в продължение на близо две минути, докато Пулев не взе сам нещата в свои ръце.

След като така и не получи дългоочаквания въпрос, Кубрат пръв подхвърли "стръвта" за целувката, а след това заяви с усмивка: "Ей това ви интересува, а не мача". Не мога да се съглася. И няма как. Репортерите се държаха съвсем възпитано и зададоха въпросите, които трябва да са на преден план - за мача, който вече почти бе забравен. А от целувката се интересува тъкмо Кобрата и това си пролича повече от явно. Това бе темата, върху която размишлява нашият най-добър боксьор и, за която искаше да говори. Представянето на ринга ще почака.

И тръгна разговорът. От това какво прави обкръжението на Кобрата с Джени Суши в тоалетните посред нощ, продължавайки с преценката на Кубрат, че американката е искала много повече от целувка с него, и завършвайки с факта, че Кубрат Пулев "не е някакъв дискотечен тип". Този разговор напомня малко на една скорошна куриозна ситуация, след която МВР обвини вятъра и сградите за сълзите на своите служители. Да се чуди човек - да се смее ли, или да плаче.

"Няма лоша реклама", са казали хората, а сред тях е и Кубрат Пулев. Той също подчерта, че очевидно рекламодателите могат да са доволни от него, а и самата целувка е "част от доброто представяне в мача". С това сякаш раздорът около целувката получи своя завършен вид. Кобрата успя да влезе в световните новини за трети път (първите два бяха при мача с Владимир Кличко през 2014 г. и несъстоялия се двубой с Антъни Джошуа през 2017 г.). Това е важното. А за мача с Богдан Дину - беше хубаво, но нямаше раздор. 

Оставям на вас и вашето въображение да съпоставите героите от двете митологии - за "ябълката" и "целувката".

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички