Целувката на раздора

Според древногръцката митология всички злини произлизат от ябълката на раздора. Накратко: легендата разказва как богинята на раздора Ерида, прочута с кавгите си, не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида. Разярената богиня се появила на тържеството и хвърлила между гостите ябълка, на която било изписано "На най-красивата!". Всяка от трите богини - Хера, Атина и Афродита, сметнала, че ябълката е предназначена за нея. Те започнали да се карат помежду си, а Зевс изпратил Парис като арбитър, за да разреши спора. Той дал плода на Афродита, която му обещала Елена - съпругата на спартанския цар Менелай. И така започнала Троянската война - един от най-известните конфликти в историята.

Защо ви припомням тази легенда? Поради това, че тя е способна най-точно да пресъздаде една от най-нашумелите и коментирани теми в последните дни - целувката на Кубрат Пулев, която символично можем да наречем "целувката на раздора". А и защото "раздор" е най-уместната дума, която можем да употребим за събитието, простиращо се от България, та чак отвъд Океана. Каква обаче е кавгата в българската митология, кои са боговете около раздора и коя всъщност е най-голямата злина?

Пак ли се провали, Гришо?

"Григор продължава с провалите и през 2019 г." - така бе озаглавена статията на телевизионното предаване "Господари на ефира", която бе публикува...

Да започнем от самото начало и тържеството, поради което се бяха събрали всички гости - боксовата галавечер в Коста Меса, Калифорния. В главната роля бе нашият най-добър боксьор в тежка категория в последните години Кубрат Пулев, а на по-заден план - братът на Кобрата, Тервел. Двамата боксьори на практика дебютираха на американска почва, а за това можем да се досетим и от смразяващия английски език на Кубрат, който надмина и най-великите реплики на емблематични фигури като Христо Стоичков и Николай Бареков.

Лука "на квадрат": Как е редно да се славят балканските страни

През последните няколко месеца страните на Балканите се прочуха по целия свят благодарение на своите посланици... но онези "посланици", които тръ...

Кубрат успя да свърши работата, за която бе прекосил целия океан. Със зверска аркада над окото Пулев възкръсна и просна Богдан Дину в нокаут, а победата постави началото на големия раздор. Съмнявам се, че въобще някой е подозирал какво ще последва от мача като медиен отзвук - не само в България, но и в глобален мащаб. Още повече, че главната тема въобще няма да бъде трудният успех на българина. Или поне не този, постигнат на ринга.

"Целувкагейт", както мнозина нарекоха скандала с Българската целувка (в унисон с политическия оттенък по високите (апартаментиетажи на властта), измести голяма част от отзивите след мача между Пулев и Дину, за да заеме място в дневния ред на българина, американеца и... японеца. Заговори се за суши, гуши и муши. Разясниха ни какво са любовта, приятелството и насилието. Чухме и за шеговитата целувка, и за приемането й като шега. Само не разбрахме: това ли бе най-важният успех на Кубрат Пулев, или пък имаше и нещо друго?

Все още няма яснота дали Дженифър Равало, по-известна под названието Джени Суши, ще повдигне обвинение на Кубрат Пулев за сексуално посегателство. Няма как да знаем и към какво точно се стреми "Кралицата на голото суши", както и в какви отношения е била с българина преди целувката. Това, което обаче можем да видим, е, че нейната реакция далеч не бе негативна, а напротив - прие "изненадата" с широка усмивка. Но въпреки това, действията на Кобрата бяха приети остро и осъдително от световните медии, както и от самото издание, за което работи Равало.

И както в древногръцката митология, тук също се намесва и друга жена - тази, която е най-близо до Кубрат през последните години. Всички очакваха позицията на поп фолк певицата Андреа по казуса с целувката, а тя не закъсня. Музикалната изпълнителка защити Кобрата, заявявайки че "всеки обича суши - стига рибата да е прясна, а оризът да не е преварен". Дали въобще бе правилно да се коментира публично - това е съвсем отделен въпрос, чието решение се взима еднолично от певицата.

Драмата продължи и на следващия ден, а кулминацията на раздора настъпи с кацането на самолета, превозващ Дон Жуан Кубрат Пулев, на летище София. Разбира се, Кобрата бе посрещнат от солидно медийно присъствие, а въпросите заваляха един след друг. Любопитното обаче е, че нито един журналист не пожела или не се осмели да зададе големия въпрос за скандала с целувката. И така в продължение на близо две минути, докато Пулев не взе сам нещата в свои ръце.

След като така и не получи дългоочаквания въпрос, Кубрат пръв подхвърли "стръвта" за целувката, а след това заяви с усмивка: "Ей това ви интересува, а не мача". Не мога да се съглася. И няма как. Репортерите се държаха съвсем възпитано и зададоха въпросите, които трябва да са на преден план - за мача, който вече почти бе забравен. А от целувката се интересува тъкмо Кобрата и това си пролича повече от явно. Това бе темата, върху която размишлява нашият най-добър боксьор и, за която искаше да говори. Представянето на ринга ще почака.

И тръгна разговорът. От това какво прави обкръжението на Кобрата с Джени Суши в тоалетните посред нощ, продължавайки с преценката на Кубрат, че американката е искала много повече от целувка с него, и завършвайки с факта, че Кубрат Пулев "не е някакъв дискотечен тип". Този разговор напомня малко на една скорошна куриозна ситуация, след която МВР обвини вятъра и сградите за сълзите на своите служители. Да се чуди човек - да се смее ли, или да плаче.

"Няма лоша реклама", са казали хората, а сред тях е и Кубрат Пулев. Той също подчерта, че очевидно рекламодателите могат да са доволни от него, а и самата целувка е "част от доброто представяне в мача". С това сякаш раздорът около целувката получи своя завършен вид. Кобрата успя да влезе в световните новини за трети път (първите два бяха при мача с Владимир Кличко през 2014 г. и несъстоялия се двубой с Антъни Джошуа през 2017 г.). Това е важното. А за мача с Богдан Дину - беше хубаво, но нямаше раздор. 

Оставям на вас и вашето въображение да съпоставите героите от двете митологии - за "ябълката" и "целувката".

Автор: Стефан Йорданов

Още по темата

Please select answer!