Историята на Антъни Джошуа - от нокаута срещу престъпността до гонитбата с великите


Историята на Антъни Джошуа - от нокаута срещу престъпността до гонитбата с великите
Снимка: Guliver/GettyImages

6794 0

Антъни Олуафеми Олашени Джошуа - препятствието преди боксовото величие за българския боксьор в тежка категория Кубрат Пулев. Британецът е с цели 8 години по-млад от българина, като е роден на 15 октомври 1989 година в Уотфорд. Към момента е носител на поясите в тежката категория на IBF (за който е претендент Кубрат), WBA, IBO и WBO. Освен легендарните Мохамед Али и Майк Тайсън, не са много боксьорите, които са налагали подобна доминация при най-тежките. Как обаче AJ стига до този момент?

"Феми" - универсалният спортист

Майката на Джошуа е от Нигерия, докато баща му - от Великобритания. Той прекарва детството си в африканската страна, но на 12 години, след развода на родителите му, заживява в Англия. Феми, както е наричан от учители и връстници (част от второто му име - Олуафеми), впечатлява със спортната си личност още от дете, като демонстрира завидни умения във футбола и в леката атлетика, като подобрява рекорда за 100 метра при 9-годишните и записва резултат от 11,6 секунди.

Британецът решава сравнително късно, че иска да се занимава с бокс - през 2007 година, когато е на 18. Идеята идва от негов братовчед и Джошуа решава да опита, като се записва в местен клуб. Бързо се разбира, че това е неговото призвание, тъй като впечатлява с представянето си и за отрицателно време става много добър - в началото на 20-те си години вече има само победи от 18-те си мача при аматьорите. В този период получава и оферта от 500 000 паунда да започне мениджърска работа, на която "да не си цапа ръцете". Той отказва, а след време признава, че не се е захванал с бокса заради парите и затова лесно е отхвърлил тази оферта.

Големият пробив

Големият пробив идва през 2012 година на Олимпиадата, но до този момент има време. Преди него AJ печели някои турнири като държавното първенство за аматьори на Великобритания (2010 година), допуски загуби в други състезания като Европейското първенство (2011 година) и бива избран за Боксьор на годината при аматьорите. Апетитът идва с яденето и Антъни си поставя оптимистичната цел да спечели олимпийско злато. И го прави. Успехът е дори на домашната сцена, тъй като Олимпиадата се провежда в Лондон. Във финалния сблъсък той надделява над италианеца Роберто Камареле, който е считан за фаворит.

Професионалният бокс

През 2013 година Джошуа вече е професионален боксьор - само 6 години, след като изобщо е решил да опита в този спорт. Първата му победа идва на 5 октомври същата година и е срещу Емануеле Лео. А триумфите му след това идват един след друг. По-малко от година по-късно, той вече има цели 8 успеха и се изправя в 9-ия си мач срещу Денис Бахтов в спор за овакантената световна титла в тежка категория на WBC. Сблъсъкът е на 11 октомври 2014 година и е спечелен от Антъни след нокаут във втория рунд, като така става шампион едва на 24 години.

През 2015 година се изправя срещу Гари Корниш, който по това време е носител на колана на IBO и няма нито една загуба като професионалист. Двамата се бият в спор за това кой да стане шампион в тежката категория на бокса на Великобритания. Джошуа побеждава. Три месеца по-късно се изправя срещу друг непобеден състезател - Дилиан Уайт, но отново излиза краен победител.

На 9-и април 2015 година AJ е претендент за титлата на IBF за световен шампион в тежка категория. Тогавашният шампион Чарлс Мартин предлага ужасяващо слабо представяне, което впоследствие е разкъсано от критики. По този начин Антъни няма проблем и взима победата, както и пояса. Самият Мартин се оправдава по-късно, че е бил сериозно разсеян и повлиян от странични фактори. Това пък се явява 16 победа от 16 двубоя за британеца.

В следващите месеци му се налага на два пъти да защитава новия си пояс. И двата пъти е успешно, като първо победен е Доминик Бризийл в 7-ия рунд, а след това и Ерик Молина, който пада безпомощен още в 3-ия рунд. На 29 април 2017 година е един от най-паметните мачове за Джошуа - победата срещу легендата Владимир Кличко, която му носи и още два пояса. Още преди двубоя е ясно, че победителят ще трябва да се изправи срещу претендента Кубрат Пулев за IBF. AJ и Кличко правят стойностен двубой, като и двамата имат силните си моменти, за да се стигне до 11-ия рунд, в който британецът печели след технически нокаут. Така той печели още два колана - WBA и IBO. След този мач от IBF предлагат реванш вместо да се даде шанс на претендента Пулев. Кличко обаче отказва и обявява официалното си оттегляне от бокса.

Така идва ред и за българина, като има уговорен мач, но в крайна сметка той се проваля, тъй като Пулев има контузия в рамото. Карлос Такам изскача на негово място, но "предизвикателството му" към шампиона е недостатъчно и губи. На 31 март 2018 година Джошуа продължава доминацията си в бокса при най-тежките, като добавя още един пояс - този на WBO. Той го печели срещу Джоузеф Паркър, като самото уреждане на двубоя е доста трудно поради уточняването на разпределението на финансовите награди за двамата.

След него Антъни трябваше да срещне Дионтей Уайлдър, но пропуски в договора и намеса на WBA, която принуди Джошуа да се бие с Александър Поветкин, осуетиха плановете. Така следващата му жертва се оказва именно Поветкин. Британецът побеждава в 7-ия рунд, а това е 22-ра победа от 22 мача за него. Обявен е за супер шампион в тежката категория.

Изненадата на века?

На 1-ви юни 2019 година се стига и до историческата първа загуба за Джошуа като професионален боксьор, която му коства и 4-те пояса, които притежава. Тя може да претендира за една от изненадите на века, след като идва от мексиканеца Анди Руис, който е абсолютен аутсайдер и който дори предизвиква множество подигравки със себе си поради не толкова спортния вид, който притежава. Подценяването изиграва фатална роля за Антъни, който е победен след технически нокаут в 7-ия рунд, като не успява да се спаси от тежките удари на Руис.

Все пак Джошуа учи урока си много бързо и се изправя срещу същия съперник само половина година по-късно. Този път британецът е с коренно променена тактика и дочаква своите моменти, за да победи накрая с резултат. Това е и неговата последна битка на ринга.

Антъни трябваше да се изправи срещу Кубрат Пулев по-рано през годината, но пандемията от коронавирус промени сериозно плановете. Сега мачът трябва да се състои на 12 декември. Българинът има 28 победи и 1 загуба, докато британецът е с 23 успеха и 1 поражение.

Извън ринга

Боксът и успехите на AJ там му носят и сериозни финансови приходи, като е един от най-богатите боксьори в света. Неговото състояние се оценява на 60 милиона щатски долара към 2019 година. Любопитен е фактът, че шахът е сред любимите му игри и много му помага, за да подобрява тактиките си.

В миналото е имал проблеми със закона и дори прекарва време "на топло" заради обвинение за насилие. Той носи електрическа проследяваща гривна на глезена през 2009 година след освобождаването му. През 2011 година пък е санкциониран за превишена скорост, а в колата му са открити наркотици. Той се признава виновен в съда и това смекчава наказанието му. През октомври 2015 година му се ражда извънбрачен син - Джоузеф, чиято майка е бившата на боксьора Никол Озбърн. Вижте красавицата, която подлуди Джошуа и го направи самотен баща (ГАЛЕРИЯ).

Не забравяйте, че може да гледате НА ЖИВО сблъсъка за титлата в тежка категория между Кобрата и Ей Джей в новата стрийминг услуга в България - DAZN (какво е DAZN вижте в линка). 

Също така не пропускайте нито една новина покрай сблъсъка в специалната страница на Sportlive.bg, посветена на двубоя - Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа

ВАЖНО: DAZN предлага срещата Антъни Джошуа - Кубрат Пулев на територията на България. Компанията има правата на двубоя за излъчване в по-голяма част от Европа, но няма да предава сблъсъка в определени страни като Великобритания и Ирландия. Имайте това предвид преди да се регистрирате

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички