Денят, в който "бъдещето" нокаутира "миналото" - Титаничният дуел Джошуа - Кличко (ВИДЕО)


Денят, в който "бъдещето" нокаутира "миналото" - Титаничният дуел Джошуа - Кличко (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

9281 0

Като заговорим за бокс, се сещаме за едни от най-запомнящите се съперничества на ринга. Шугър Рей Робинсън и Джийн Фулмър, Мохамед Али и Джо Фрейзър, Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд, но никое от посочените не успя да се добере до магнитуда на това, което се случи на тази дата (29.04) през 2017 година.

Тогава, на емблематичния "Уембли" пред 90 хиляди души, се изправиха едни от най-страховитите боксьори в тежка категория Владимир Кличко и Антъни Джошуа. Залогът беше огромен - титлите на WBA и IBF, а двамата бойци сътвориха истинско боксово шоу, което ще се помни винаги.

ПРЕДИ МАЧА

Двете страни работиха усърдно, за да се разберат около детайлите за така чакания двубой. Имаше големи спорове къде трябва да се играе мача. Много почитатели на Кличко негодуваха, че Джошуа ще се бие у дома и че украинецът ще се превърне във враг веднага щом излезе на "Уембли"

За разлика от други сблъсъци двамата главни герои запазиха самообладание, показаха уважение и смирение един към друг, без да се стига до ексцесии и нападки по време на промотирането на срещата. Опонентите бяха оставили най-доброто за ринга.

МЛАДОСТТА СРЕЩУ ОГРОМНИЯ ОПИТ

Първи, под звуците на песента "Can't Stop" на Red Hot Chilli Peppers, на ринга излезе Владимир Кличко. Украинецът не показа никаква емоция, придвижвайки се към ринга и до голяма степен вся страх сред британската публика, която дори не си помисли да го освирква.

Настроението обаче при излизането на Антъни Джошуа бе съвсем друго. Британецът бе усмихнат до уши, навярно щастлив, че става част от нещо велико. Цялата публика пееше в един глас и подкрепяше своя любимец. Той пък ги поздрави, стоейки между горящит фигури на своите инициали, което наелектризира допълнително срещата.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

В първите няколко рунда двамата боксьори се опитваха да се разгадаят един друг. Местният боксьор изглеждаше доста нервен, а благодарение на опита си, Кличко изглеждаше далеч по-спокойния от двамата.

В четвъртия рунд обаче се започна с екшъна. Джошуа взе предимство с няколко силни удара в главата и тялото на украинския си опонент. А по-късно дори успя да повали съперника си, всичко изглеждаше решено, Кличко бе разклатен.

В рунд №6 обаче самоувереността на Джошуа му изигра лоша шега. Десен прав на Кличко повали британецът и като че ли целият "Уембли" заглъхна. Джошуа обаче успя да устои на мощта на съперника си и се изправи на крака.

Последваха рундове, в които Ей Джей доминираше и съвсем заслужено в 11-я рунд той бе обявен за победител. 

ДВАМАТА БОЙЦИ ДНЕС

След срещата Антъни Джошуа бе коронясан за "супер шампион" и желаещите да отнемат поясите му бяха много. Джоузеф Паркър, Карлос Такам и Александър Поветкин се опитаха, но не успяха. Изненадата поднесе мексиканеца Анди Руиз през лятото на 2019, но радостта му беше кратка, след като Джошуа успя да спечели реванша и да си върне поясите.

Британецът успя да си защити титлите и срещу Кубрат Пулев, преди да ги загуби от Олександър Усик през есента на 2021 година. Джошуа ще се изправи срещу украинеца през юли и ще бъде готов на всичко, за да си ги върне.

За Кличко загубата от Джошуа бе и последния му мач в 21-годишната му боксова кариера, изпълнена с какво ли не. Той бе приет в боксовата зала на славата през 2021 година. Украинецът дори говореше за завръщането си на ринга, в момента той е поел задачата да защитава родната си Украйна в конфликта с Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: За кога бе насрочен реваншът между Джошуа и Усик.

Най-доброто от дуела: 

Пълният запис на битката: 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички