Майк Тайсън прегази Рой Джоунс, но отсъдиха шокиращ край на двубоя


Майк Тайсън прегази Рой Джоунс, но отсъдиха шокиращ край на двубоя
Снимка: Guliver/GettyImages

57166 0

Немислимото е факт - легендарният Майк Тайсън се завърна на професионалния ринг след 15-годишна пауза и смачка от бой друг огромен шампион от миналото - Рой Джоунс Джуниър, в епичен, но демонстративен дуел между двете легенди на световния бокс, завършил при сензационен анонс от съдиите - равенство! 

Железния беше далеч по-активният боксьор и нанесе почти два пъти повече удари от своя опонент, но така и не успя да го нокаутира. Бившият шампион в 4 различни категории заложи на дефанзивната стратегия "клинч", като във всеки удобен случай просто сграбчваше Тайсън и не му позволяваше да го удря. Въпреки това Майк нанесе няколко много тежки удари и, ако боксьорите играеха с по-малките ръкавици, а не с 12 унции, можеше и да се стигне до нокаут. 

Все пак неофициалните съдии "вбесиха" Майк Тайсън, след като бивши световни шампиони на WBC отсъдиха битката като "равенство" - нещо, с което едва ли някой фен на бокса ще е съгласен. Все пак Железния прие с усмивка решението (което дори не беше обявено от организаторите) и дори заяви, че е готов отново да се качи на ринга в подобен тип двубой. 

Дуелът се проведе в 8 рунда, всеки от които по 2 минути. Двамата също така се биха с ръкавици 12 унции, което "омекотяваше" ударите им и от това Джоунс се възползва максимално, след като при всеки опит за серия на Тайсън влизаше в клинч и тотално убиваше темпото в двубоя. Все пак и той отправи няколко добри удари, но всички боксови специалисти, сред които и бившият анализатор на ESPN Дан Рафаел, дадоха или всички, или почти всичко рундове в полза на Тайсън. 

РАЗВОЙ НА ТАЙСЪН - ДЖОУНС ДЖУНИЪР

Легендарният Майкъл Бъфър изпълни ролята си да обяви появяването на двамата боксьори към ринга. Пръв там се качи Рой Джоунс Джониър, последван веднага от завръщащия се от 15-годишна пауза Майк Тайсън, който беше облечен с типичните си къси шорти. 

След иконичното "Let's get ready to rumble", двамата боксьори удариха ръкавиците си в поздрав и бяха готови да започнат битката си. 

РУНД №1 

Джоунс се опита да държи Тайсън далеч от себе си с технична игра с ръцете, но Железния започна рано-рано да налага своя опонент. Бившият двукратен световен шампион нанесе 2-3 тежки удара, но заради по-големите ръкавици Джоунс не усети пълната ярост на опонента си. 

След няколко клинча скоростта на Тайсън намаля, а Джоунс успя да вкара няколко точни удара, но все пак рундът влезе в сметката на ветерана в тежка категория. 

РУНД №2

Тайсън най-накрая намери точно Джоунс с лява кука и предизвика опонента си да почне да бяга по ринга. Бившият шампион в 4 различни категории успя да се добере отново до клинч и изцеди почти минута от часовника. Въпреки че "оцеля", Джоунс загуби и този рунд, след като Тайсън завърши с нова серия в ребрата на опонента си. 

РУНД №3

Джоунс откри рунда с добър ляв прав и веднага след това се вкопчи в клинч. Веднага след него Тайсън пробва ъперкът, който едва не сполучи. Рундът продължи с отлична близка размяна на удари, като Джоунс отново се защити с клинч, докато Тайсън бе далеч по-активният боксьор - разделен рунд между двамата. 

РУНД №4 

Тайсън отново откри рунда с мощна атака, докато Джоунс се опита да приложи тактика "удар и бягане", като в движение "стреляше" на посоки с водещата ръка и бягаше в ъгъла на ринга. С нови тежки удари в тялото Тайсън си осигури предимство, но все пак с контра в края на Джоунс вкара два добри удара. 

РУНД №5 

Дори реферът се намеси в началото на рунда и призова двете легенди за по-активни действия в нападение. Това обаче не достигна до Рой Джоунс, който във всеки удобен момент прегръщаше здраво Тайсън, за да не се бият. След близо едноминутен клинч Тайсън вкара 2 брутални крошета в главата на Джоунс, който някак отново се добра до клинч. В края на рунда Майк нанесе нови 2 тежки удара и отново взе рунда, въпреки че неофициалните съдии отсъждаха доста равно двубоя, а на всичкото отгоре Вини Пасиенсия даде 3 от първите 5 рунда на Джоунс. 

РУНД №6 

И в 6-ия рунд далеч по-активната игра на Тайсън беше очевидна, като Рой успя малко да укроти своя съперник и в края на рунда дори нанесе два чисти удара, с които може и да спечели тази част. 

РУНД №7 

Рой Джоунс показа скоростта на ръцете си с няколко серии отдалеч, но Тайсън отново се добра до близък двубой и нанесе много тежки удари в тялото - скучен предпоследен рунд. 

РУНД №8

Тайсън все пак се опита да стигне до това, което всички искаха - нокаут. Двамата се разиграха в края на рунда и Железния нанесе две добри серии, но пропусна ъперкът, а Джоунс веднага избяга в другия край на ринга. 44 секунди преди края Тайсън вкара две убийствени куку в тялото на опонента, но Джоунс се добра до клинч за пореден път. Той подходи с тази тактика до края на мача и така и не позволи да бъде нокаутиран. 

РАЗВОЙ НА КАРТАТА

Двамата боксьори ще се насочат към ринга за двубоя си след 05:30 часа българско време.  Преди това обаче предстои програма, която беше открита от Wiz Khalifa, а след това започна един от погряващите мачове - Джърмейн Ортиз срещу Сюлейман Сегоуа. Непобеденият Ортиз направи страхотно представяне и успя да стигне до технически нокаут, след като в 7-ия рунд първо стигна до нокдаун, а след това нанесе толкова удари в дроба на опонента, че съдията спря мача. 

Вторият двубой беше наистина много интересен, като през целите 8 рунда Баду Джак нанасяше тежки и бързи серии срещу Блейк МакКърнан. Бившият шампион на две дивизии нанесе два пъти повече удари, включително 52 прави удара и 151 "power punches", но така и не успя да свали бившия военен и трябваше да се задоволи с победа с единодушно съдийско решение. 

В 3-ия двубой, който противопостави Ютуб сензацията Джейк Пол срещу НБА звездата Нейт Робинсън. За Пол това бе 2-и мач на профи ринга и това ясно си пролича, след като още във втория рунд прати бившия играч на Чикаго Булс в брутален нокаут. 

ВИЖТЕ КОЯ ТВ ЩЕ ИЗЛЪЧВА ЗАВРЪЩАНЕТО НА ТАЙСЪН

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА ТАЙСЪН - ДЖОУНС 

В последните две години Майк Тайсън заговори за завръщане, но масовото мнение беше, че той прави това само като медиен ход и е като мнозината от бившите величия, които от време на време говорят, че биха се качили на ринга. Нищо подобно - в края на 2019 година стана ясно, че намеренията са му искрени, а през 2020 година бе обявен и официално двубоят му срещу Рой Джоунс Джуниър. За съжаление, заради пандемията "Covid-19" мачът им беше отменен и, въпреки че беше пренасрочен за 28-и ноември, фенове в залата няма да има. 

Въпреки това зрелището се очаква от милиони, а цената на пакетите за "pay-per-view" са на стойност 50 долара, или иначе казано много повече, отколкото вървят цените за сблъсъка Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа. И двамата боксьори ще вземат милиони, макар че все още няма конкретни данни за това кой колко ще прибере. Част от сумата ще бъде дарена за благотворителност. 

Майк Тайсън беше истински звяр през 90-те години, но залезът му беше много тъжен. Последният му двубой на профи-ринга пък беше истински позор за кариерата му, след като Тайсън бе победен от абсолютен анонимник в 6 рунда. Сега той излиза с желанието за реванш и да зарадва феновете си. 

Рой Джоунс обаче не е за подценяване. Той е бивш световен шампион в средна, полу-тежка и тежка категория и е считан за един от най-великите боксьори за всички времена. Освен това той се боксираше до съвсем скоро - последният му двубой е през 2018 година, като дори печели срещу Скот Сигмън. 

Мачът НЕ Е официален, като правилата са леко видоизменени. Двамата ще се боксират с малко по-големи ръкавици, рундовете ще са 8 и ще са по 2 минути, вместо по три. Добрата новина е, че след много спекулации стана ясно, че нокаутите между Тайсън и Джоунс ще са позволени

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички