Боксьорът, който прекрати кариерата на Майк Тайсън - къде е той сега?


Боксьорът, който прекрати кариерата на Майк Тайсън - къде е той сега?
Снимка: Guliver/GettyImages

13700 0

Най-анонимният боец, който ще помним винаги. Това може би е най-доброто определение за боксьора, който сложи край на кариерата на Майк Тайсън през 2005 година. Сега 15 години по-късно името на Кевин МакБрайд отново доби широка популярност, след като Железния се завръща на ринга в демонстративен, но очакван от милиони двубой срещу наскоро отказалия се Рой Джоунс Джуниър. 

Но да се върнем на ирландеца, който през 2005 година отказва Тайсън в 6-ия рунд и, въпреки че не успява да го победи с нокаут, в статистиката остава фактът, че легендарният нокаутьор не излиза за рунд №7 и повече не се качва на ринга в официален двубой, а МакБрайд остава в историята като човека, който отказва Железния от бокса. Какво обаче се случва с МакБрайд в ден днешен? 

Кой е последният боксьор, победил Майк Тайсън - Кевин МакБрайд? 

Ирландецът е почти анонимен дори за най-върлите боксови привърженици, след като дори като аматьор няма особени върхове. Той участва на Олимпийските игри в Барселона през 1992 година, но и там не стига далеч. В професионалната си кариера записва 35 победи, 10 загуби и едно равенство. До епичния дуел с Майк Тайсън обаче той не е особено популярен и, въпреки че има някакви титли на сметката си, те са основно незначими, като никога не е бил дори претендент за една от основните световни титли в професионалния бокс. 

На 11-и юни 2005 година обаче остава завинаги в историята като боксьора, отказал Тайсън от спорта. 

Как МакБрайд печели мача срещу Майк Тайсън? 

Въпреки че е огромен фаворит преди мача, Тайсън не успява да влезе в ритъм в нито един момент от мача. Още в първите два рунда МакБрайд успява да измори своя опонент и, докато Железния Майк опитва да влезе под гарда на опонента си и да търси бой от близка дистанция, коравият ирландец го държи далеч със сериозния си разтег и по-подвижната си игра. Умората веднага си казва думата и след 3-ия рунд МакБрайд е тотален доминатор на ринга. 

В 5-ия рунд ирландецът нанесе много тежки удари на своя опонент, което предизвика сериозна ярост у Тайсън. Но вместо да демонстрира боксови умения, бившият световен шампион се опита да счупи ръката на МакБрайд при ситуация "клинч". Това е наказано с 2 точки от актива на Тайсън, а след като сяда в своя ъгъл, Майк така и не се връща на ринга, слагайки край на кариерата си веднага след мача. 

Самият той признава, че не е бил изобщо готов за този двубой и на ринга се е чувствал като на 120 години. Единствената причина да се навие за боя е гарантираната сума, която получава - 5 милиона долара. МакБрайд пък получава най-високата сума в кариерата си - 150 хиляди долара. 

Победата над Тайсън остава единствената значима за МакБрайд 

След триумфа си ирландецът става медийна сензация, но за съвсем кратко, защото краят на неговата кариера на профи-ринга далеч не е впечатляващ. Той пада още в следващия си мач, а в последните си 7 двубоя на ринга, записва цели 6 загуби и безславно се оттегля от бокса. Но все пак с победа над великия Тайсън. 

Какво прави МакБрайд в днешно време? 

След като стана ясно, че Тайсън планира да се завърне на професионалния ринг, самият МакБрайд е потърсен от медиите за коментар. Нещо повече - той коментира, че би се изправил отново срещу Майк, тъй като това може да му помогне финансово и да прати децата си в колеж с финансовите постъпления от подобен мач. 

"Никой не може да изключи нищо в този свят. Ще бъде експлозивно отново да се бия с Тайсън и съм сигурен, че Майк ще се радва да се реваншира за загубата си. Ще бъде прекрасно, ако се бия отново срещу него на ринга", казва още той в последното си интервю пред TMZ. 

Допреди завръщането на Тайсън на ринга, почти никой не бе чувал за коравия ирландец. След края на кариерата си, МакБрайд започва да се занимава с други неща, далеч от боксовия свят. Към настоящия момент той е общ работник във фирма, занимаваща се с озеленяване и архитектура, като най-често е използван за пренасяне на тежки товари. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички