Сблъсък за още един шанс: Кубрат Пулев срещу Хюи Фюри


Сблъсък за още един шанс: Кубрат Пулев срещу Хюи Фюри
Снимка: БГНЕС

5140 0

Ако имахте... един шанс, една възможност. Това е всичко, което сте някога сте желали. В един момент. Ще уловите ли възможността? Или ще я оставите да се изплъзне?

В  бокса не са малко случаите, в които големи таланти са получили шанс за световна слава, но поради различни причини са го изпуснали. Грешка на последното стъпало връща загубилите в самото начало, а малцина са тези, които успяват да се изправят срещу тежкото психологическо бреме на бавното изкачване до мястото, на което вече са били. Повечето, отнесли поражение на финалната права, така и не успяват да извървят пътя обратно и остават забравени от времето. Не такъв обаче е днешният случай.

В събота вечер в столицата на България един човек, който изпадна в тежък нокаут срещу един от най-големите боксьори за всички времена, а след това контузия го лиши от бленувания сблъсък, се изправя срещу друг атлет, който беше ограбен от своя шанс. Двама загубили, които преминаха през куп изпитания, за да се доберат до нова възможност - такава, която представя себе си само пред най-заслужилите. Тази вечер е време българският боксов титан Кубрат Пулев и английският джентълмен Хюи Фюри да премерят сили, за да извървят предпоследното стъпало до заветната цел - шампионският пояс на тежка категория в световния бокс.

В зала "Арена Армеец" двама от елитните боксьори в момента ще се изправят лице в лице, за да определят най-достойния измежду тях, който да се опита да разклати доминацията на Антъни Джошуа - човекът, който пенсионира Владимир Кличко. И Кобрата, и Юмрука на яростта заслужиха напълно тази възможност да стигнат до нов шанс за световната титла и са категорични, че в 12-те рунда в събота вечер ще направят всичко по силите си, за да застрашат трона на британския хегемон след няколко месеца.

ПЪТЯТ

Кубрат Пулев сам признава, че не е бил готов за мача срещу Владимир Кличко, в който Кобрата беше прегазен от украинската ярост на бившия световен шампион, за когото това беше последният, а може би и най-силен, нокаут в легендарната му кариера. Последва бавно изкачване нагоре към стълбата на претендентите, което достигна връхната си точка след страхотна победа срещу Дерек Чисора. За съжаление, точно когато трябваше да се изправи срещу Антъни Джошуа, контузия го извади от големия сблъсък и той беше принуден да откаже възможността да се бие за световния пояс. След това загуби и претендентския си статут, бидейки принуден отново да заслужи мястото си на ринга срещу британеца, изправяйки се срещу изключително класен съперник.

Хюи Фюри е определян за бъдещето на бокса от повечето специалисти, но той не иска и да чуе за подобни определения. За него най-важно е какво се случва тук и сега. След като беше ощетен до сериозна степен в мача срещу Джоузеф Паркър, и то на английска земя, Фюри няма никакъв проблем да се бие срещу Кубрат Пулев в тежката атмосфера в зала "Арена Армеец", която го очаква. След поражението той спука от бой британския шампион Сам Секстън, а след това дори не се поколеба да приеме офертата на Кубрат Пулев за сблъсък. Той се възползва максимално от отказа на Дилиан Уайт за двубой и е готов на всичко, за да излезе на ринга срещу Антъни Джошуа. Но Кубрат Пулев е на пътя му и няма никакво намерение да отстъпва това право.

УВАЖЕНИЕТО

"Кубрат и Хюи са истински воини на бокса. Искам синът ми да се бие с такива боксьори, а не с онези пластмасовите, които не заслужават мястото си в класацията. Те подбират съперниците си така, че да им е сигурна победата и гарантирани парите". Думите са на Питър Фюри - бащата на Хюи, а те най-добре описват уважението, което показват двамата съперници. Те говориха с респект за своя опонент, липсваха изкуствено създадени драми и проява на актьорско майсторство - такива, каквито показаха Уайлдър и Тайсън Фюри. Нямаше обиди. Нямаше закани, че единият ще смачка другия и обратното. Това, което видяхме, са двама боксьори, които излизат на ринга с единствената идея да оцелеят и тяхната ръка да бъде вдигната след 12-те рунда в София.

КАНТАРЪТ

В петък се проведе задължителното претегляне на боксьорите, което доказа това, което виждахме с очите си в последните дни - Кубрат Пулев е във най-добрата форма в кариерата си! Българинът показа подобрена физика, здрава мускулатура, особено в областта на корема, а най-съществената разлика беше неговото тегло - 109 килограма в сравнение със 116-те, на които закова кантара за мача срещу Кевин Джонсън.

Хюи Фюри, който е 3 сантиметра по-висок от своя опонент, се оказа с 2 килограма по-лек (107), но поне на пръв поглед изглежда, че физически Кобрата има преимущество. Остава да го покаже и на боксовия ринг.

ЗАЛОГЪТ

Залогът е ясен, особено за Кубрат Пулев. Докато Хюи Фюри е едва на 24 години и евентуално поражение не означава край на пътя към световната корона, то за българина усещането е, че моментът е сега или никога. Кобрата има още няколко много силни години на световната сцена, но все пак е на 37 години и, ако се наложи отново да изкачва стълбата към претендентското място на IBF, следващият му шанс може да дойде или твърде късно, или никога. Предвид факта, че Джошуа прави по една задължителна защита на пояс годишно, то победата за Кубрат Пулев е задължителна. И формата и опитът му подсказват, че тя е напълно постижима.

Тези от вас, които нямат възможност да гледат срещата по телевизията, могат да следят Кубрат Пулев - Хюи Фюри НА ЖИВО в Sportlive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички