Каква ще е най-вероятната роля на Александър Везенков в Сакраменто Кингс?


Каква ще е най-вероятната роля на Александър Везенков в Сакраменто Кингс?
Снимка: euroleaguebasketball.net

6446 0

Голямата лятна новина в българския спорт е фактът, че Александър Везенков взе решение най-накрая да демонстрира възможностите си на най-голямата баскетболна сцена - НБА. След като постигна почти всичко на европейската сцена (липсва му единствено трофеят от Евролигата), Саша ще играе за Сакраменто Кингс от новия сезон, който ще стартира през октомври. 

Каква ще е ролята на Александър Везенков в НБА? 

Най-добрият български баскетболист вече беше в Калифорния, където се запозна с ключови фигури в организацията и подписа своя контракт. Очаква се в края на август той да замине отново за Сакраменто, където да започне подготовка с новите си съотборници. 

Специализирани издания, отразяващи събитията в Сакраменто, очакват Везенков да има сериозна роля през следващата година. Той е "голямото ново попълнение", след като клубът фокусира усилията си върху това да задържи основното ядро от играчи. 

Стилът, изповядван от Майк Браун в Сакраменто, пасва отлично на уменията на Саша Везенков

Именно поради факта, че отборът е почти същия като от миналата година, очакванията са Майк Браун да не прави промени в стартовата си 5-ца и Александър Везенков да влиза на паркета от пейката като "скрито оръжие". 

Важно е да се отбележи, че има сериозна разлика между начина, по който се използват резервите в европейския и американския баскетбол, като в САЩ дори имат специална награда за "най-добра резерва" на годината. Твърде вероятно е обаче статутът на Саша като резерва да не се задържи дълго. 

Стилът на Сакраменто и колебливите изяви на Харисън Барнс 

На хартия Везенков ще е тежко крило и зад Кийгън Мъри в ротацията на Майк Браун. Младокът, който записа феноменален първи сезон в лигата, се очаква да е несменяем титуляр и един от баскетболистите с най-много минути. Това предполага по-малко шансове за изява на Везенков, но Браун е почитател на "дълбоката" ротация и също така обича да играе "баскетбол без позиции". 

Везенков може да формира "голямо атакуващо трио" със Сабонис и Фокс

Везенков ще получи шансове за изява редом до Кийгън Мъри, а ако партньорството му с Фокс и Дамонтас Сабонис се окаже сполучливо, Везенков бързо може да измести от петицата Харисън Барнс. Лекото крило беше сред разочарованията на изминалите плейофи, като се представи слабо срещу Голдън Стейт Уориърс, а в същото време игра на приливи и отливи по време на целия редовен сезон. 

От друга страна, Везенков пасва отлично на стила в атака, изграден от Майк Браун. Той се базира на бързо нападение, с постоянно движение и много пресечки от крилата - стил, с който Везенков стана MVP на Евролигата. Той няма нужда от топката в ръце, за да е максимално ефективен, има изключително бърза стрелба, а придвижването му в атака ще освобождава много коридори за основните гардове на тима - Фокс и Монк. 

Скритото българско оръжие на Сакраменто 

Кингс не направиха много подобрения по състава си и очакванията към Везенков ще са високи. Клубът ще се опита да задържи позицията си от редовния сезон (№3 в Западната конференция) и да надгради върху представянето си от миналия сезон. С точковия си принос Саша може да е неизменна част от основната ротация на Майк Браун и рано-рано да демонстрира, че мястото му е в титулярната позиция. 

Везенков ще е в ролята на "скритото оръжиие" за Сакраменто

Най-голямото притеснение, което имат анализатори и фенове на Сакраменто Кингс, е защитата на българина. Везенков е изключително ефективен в атака, а в последните години подобри драстично и представянето си в дефанзивен план. Баскетболът в НБА обаче е по-бърз от европейския и има въпросителни около това до колко Везенков ще може да е ефективен, особено срещу отбори, играещи с ниски петици и бързи играчи. Ако подобри достатъчно защитата си, мястото му в основната 5-ца на Сакраменто е въпрос единствено на време. 

Междувременно, интересен факт излезе на преден план в момента, в който стана ясно, че ще играе за Сакраменто Кингс. Оказва се, че той и голямата звезда на тима са избрани през една и съща година в драфта на НБА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички