Александър Везенков между Европа и мечтата НБА (анализ)


Александър Везенков между Европа и мечтата НБА (анализ)

1937 0

Един от баскетболните експерти и драфт анализатори на CBS (американски медиен гигант) - Сам Весини, даде обстоен анализ на играта и възможностите пред Александър Везенков преди драфта в НБА в края на месеца.

"Тези от вас, които не познават Везенков, трябва да знаят, че той е тежко крило с ръст от 210 сантиметра. Той е българин и играе за Арис (Солун), където води лигата по точки. Освен това блесна по време на Европейското първенство за играчи под 20 години. Той е невероятен реализатор и стрелец, който има солиден изстрел с отскок. Може да стреля отлично след пас и играе успешно на пик-енд-рол от зона 4", сподели Сам Весини.

Анализаторът е категоричен, че българинът може да има проблеми със защитата си и физиката си, но е изключителна рядкост подобна доминация, каквато показва Везенков с екипа на Арис.

"Има основателни притеснения за неговия атлетисизъм, но неговата доминация в Европа едва на 19-годишна възраст е нещо много необичайно и го постави в разговорите за играчи, които са спрягани за избор в края на първи рунд на драфта.

Кои отбори ще му паснат най-добре? Мисля, че ще пасне на Спърс. В Сан Антонио имат добра история на реализация на таланти с отлична стрелба и слаба защита. Това обаче минава през много работа и научаване на дефанзивните ротации в НБА, защото в Арис го крият в зоновата си защита.

Мемфис Гризлис също са вариант за Везенков, след като вицепрезидентът на баскетболните операции Джон Холинджър беше в Гърция, за да се срещне с него. Лос Анджелис Лейкърс и Бостън Селтикс имат избор в края на първия рунд на драфта, а и в началото на втория. И двата отбора са готови да оставят в Европа Везенков, ако решат да го изберат. Има доста места, на които Везенков ще пасне и ще помогне", допълва Весини.

Той даде и прогноза, като очаква Везенков да не оттегли кандидатурата си за драфт 2015, но в същото време е категоричен, че крилото ще остане в Европа поне още година.

"Въпросът е дали ще остане в драфта. Барселона и Панатинайкос се борят за него и Везенков е казвал, че НБА е неговата дългосрочна мечта и е убеден, че има още много работа преди да стигне там. Неговият агент Ник Лотсос каза, че няма нищо сигурно. Моето предположение е, че Везенков ще остане в драфта през тази година и ще бъде избран в топ 35. Също така ще се разбере с отбора, който го е изтеглил в драфта, да го остави в Европа за една или две години", завърши Весини.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички