Защо последните мачове от групите на Евро 2020 ще започнат по едно и също време?


Защо последните мачове от групите на Евро 2020 ще започнат по едно и също време?
Снимка: picture alliance via Getty Images

30222 0

Свикнали сме последните мачове от груповата фаза на големи форуми да започват в един и същи час, за да няма възможност за договаряне на резултатите. Евро 2020 също не е изключение. Кога и откъде обаче тръгва това правило?

Причина за въвеждането на еднакъв начален час е така нареченият "Мач на срама" от Световното първенство през 1982 г. Ситуацията е следната: Германия губи на старта на шампионата на планетата от Алжир, а след това печели срещу Чили. Австрия записва две победи срещу отборите от Африка и Южна Америка.

По програма мачът между Чили и Алжир е по-рано и алжирците печелят с 3:2. Тогава за победа все още се дават по две точки и така при резултат 1:0 за Германия в мача с Австрия и двете европейски страни ще се класират напред. При равенство звездният състав с Карл-Хайнц Румениге, Пол Брайтнер и Пиер Литбарски ще трябва да стегне куфарите, а при успех с 3:0 Австрия отпада.

Така двата тима се разбират за резултата. Хорст Хрубеш открива в 11-ата минута, след което срещата минава в спокойно темпо. На трибуните са и алжирските национали, а фенове на африканската страна започват да хвърлят банкноти на терена на "Ел Молиньон" в Хихон. Испанските фенове също са бесни и скандират "Вън!" и към двата отбора.

Самите германски фенове също не възприемат пародията на терена, като един от тях дори запалва знамето в знак на протест. Коментаторът на срещата за германската ORF Роберт Зигер е толкова възмутен, че призовава зрителите да си изключат телевизорите и не произнася нито дума през последните 30 минути.

Възмутените алжирци заявяват, че този мач е нарушил спортната етика и искат декласиране на ФРГ и Авсрия от турнира. В резултат на това от ФИФА решават да избегнат втори мач на срама и въвеждат правилото последните мачове от групите да са по едно и също време. Това е въведено и от УЕФА още на Евро 1984. Така до днес на всеки голям турнир срещите от всяка група започват по едно и също време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички