Мит или истина: български вратар оставя трайна следа в Байерн Мюнхен?


Мит или истина: български вратар оставя трайна следа в Байерн Мюнхен?
Снимка: https://fcbayern.com

6780 0

След като SportLive.bg представи повече подробности около кариерите на едни от най-изявените футболисти на България, играли в Германия преди 1944 г. - Михаил Лозанов (Танка) и Ганчо Василев, то за следващия ни герой информацията е оскъдна, но и най-различна - за вратаря Атанас Талев (Ацко) се твърди, че е "първият наш вратар, който пробива в Западна Европа".

Цялостните сведения за кариерата на Талев ни съобщават няколко факта - пазил е за ФК 13, след това в края на 30-те години според интервю с бившия вратар на Мюнхен 1860 Райчо Богословов в книгата на Силвестър Милчев "Футболната романтика на България" се споменава, че Талев е играл в Байерн Мюнхен и е оставил "трайна следа". Знае се, че през 1942 г. записва два мача за националния отбор на България и отново играе във ФК 13 по това време. След това е футболист на Чавдар (София) и емигрира в Швейцария.

Според съобщение за възраждането на ФК 13 през 2018 г. и историческата справка в него обаче Талев е играл не за Байерн, а за Мюнхен 1860. Ако това е така обаче защо в интервютата на Силвестър Милчев с бившите играчи на 1860 Богословов и Ганчо Василев те не казват нищо за периода на техния сънародник в същия клуб?

Още по-големият въпрос идва, когато намираме, че името Атанас Талев не фигурира сред статистиките, предоставени за всички футболисти на Байерн Мюнхен. Книгата "Die Bayern Chronik" на Дитрих Шулце-Мармелинг публикува подробна статистика дори за периода 1900 - 1945 г., когато е имало само регионали първенства. Сред всички футболисти от първия мач, за който има данни (1904 г.) до края на Втората световна война името Атанас Талев не фигурира.

Другата голяма енциклопедия на баварския колос - "ФК Байерн Мюнхен. 6389 мача" от Валтер Грубер също дава статистики сезон по сезон дори за изявите в Гаулига Бавария през 30-те години - посочва се всеки футболист в кой точно мач от сезона е играл, както и кои са голмайсторите. Името на Атанас Талев обаче не присъства и тук. Възможно е той да е участвал само в приятелски мачове, но тогава за каква "трайна следа" и "пробив в Западна Европа" можем да говорим?

Дори при посещението си в музея на Байерн Мюнхен българският журналист Георги Попвасилев ни показва стената с футболисти на баварците, сред които са двама българи - Михаил Лозанов и Емил Костадинов. Ако и Атанас Талев е играл в Байерн и дори е "оставил трайна следа", то няма причина и неговото име да не фигурира там. Историята обаче остава с много въпросителни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички