Българските футболисти, които облякоха екипите на други национални отбори


Българските футболисти, които облякоха екипите на други национални отбори
Снимка: Guliver/GettyImages

12910 0

Темата за натурализираните футболисти в българския национален отбор винаги е била една от най-обсъжданите, като много са аргументите "за" и "против" даване на гражданство на чужденец с целта той да облече екипа на "трикольорите". По-непопулярен факт обаче е, че има и български футболисти, които обличат екипите на чужди държави.

Един от най-известните примери е Божин Ласков, който играе за Чехословакия. Попето, както е прякорът на централния нападател, напуска Левски през 1946 г., за да учи медицина. Той играе в тимовете на Зкройовка Бърно, СК Братислава, Руда Хвезда и Тренчин. Вече с изявите си в шампионата на Чехословакия през 1946 г. получава награда на "Франс Футбол" за най-добър футболист на Европа - мнозина смятат това за равносилно на "Златната топка". Играе за Чехословакия през 1953 г., като записва три мача.

Подобна е и историята на Кирил Симеонов - Джино. Роден в Скопие през 1915 г., когато градът е българска територия, Джино играе за Македония Скопие в шампионата на България и през 1942 г. записва два мача за "трикольорите". След края на Втората световна война Симеонов играе по няколко сезона за Партизан и Вардар Скопие и записва 10 мача за Югославия.

Вече в началото на новия век Узбекистан "купува" двама футболисти на Левски. Поради добрите отношения на тогавашния собственик на Левски Майкъл Чорни с президента на страната Ислам Каримов "сините" получават по 20 000 марки за натурализацията на всеки един от тях. Дуото играе в 5 мача, но след като "белите вълци" не се класират за Световното първенство през 2002 г. Дионисиев и Георгиев не са викани.

По това време за Армения пази роденият в Пловдив Армен Амбарцумян. Армандо, както го наричат феновете, има мачове за младежките формации на България, но е пренебрегван за първия тим. Стражът приема поканата на родината на своите предци през 2002 г. Още на първата тренировка с националния тим чупи крак, но след това до 2004 г. записва 8 мача.

Български футболисти оставят своята следа и в САЩ. Вилян Бижев израства в Страната на неограничените възможности и записва мачове за юношеските национални отбори до 18 и 20 г. Той не успява да стигне до мъжкия национален отбор и когато през 2013 г. облича екипа на Славия записва 4 мача за България до 21 г. Впоследствие той обаче не става национал на нито една от страните на мъжко ниво.

Най-свежият пример е нападателят Индиана Василев. Роден в САЩ, от 2020 г. той е футболист на Астън Вила, а дебютът му във Висшата лига предизвика фурор сред българските фенове. Василев отказа повиквателна от българския национален отбор до 21 г. и реши да играе за САЩ. Той има мачове за гарнитурите до 17, 18 и 20 г., а в момента играе под наем за тима на Интер Маями.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички