Как Михаил Лозанов - Танка покори Байерн Мюнхен?


Как Михаил Лозанов - Танка покори Байерн Мюнхен?
Снимка: Левски ТВ

8137 0

Михаил Лозанов - Танка е един от най-изявените български футболисти в годините преди Втората световна война. Легендарен нападател на Левски и първи чуждестранен капитан в историята на Байерн Мюнхен, Лозанов оставя ярка следа за баварците в години, в които в Германия царства режимът на Адолф Хитлер.

До скоро за престоя на Лозанов в Байерн на български език не се срещаше толкова много информация - знаеше се, че през 1937 г. заминава за Германия, за да учи строително инженерство в Техническия университет в Мюнхен, след като е учил и в Чехословакия и че през 1938 г. става капитан на Байерн. Няколко германски източници обаче ни помагат да добием по-пълна представа за изявите на българина по терените на Мюнхен.

По това време няма единнен шампионат на Германия, а системата се нарича Гаулига. Отборите в нея провеждат шампионати на областта, като шампионите от всяка област отиват в плейофен етап, като чрез директни елиминации се определя националният първенец. По това време Байерн далеч не е хегемон, като грандовете са Нюрнберг и Мюнхен 1860.

В своята книга "ФК Байерн Мюнхен. 6389 мача" Валтер Грюбер предоставя пълна статистика сезон по сезон от 1900 до 2016 г. Намираме, че българският футболист Losanoff през сезон 1937/38 е записал 4 мача и 3 гола в Гаулигата, още два мача и два гола в Купата на Германия и 6 мача и 3 гола в контроли - общо 12 мача и 8 гола. Михаил дебютира през януари 1938 г. срещу Швайнфурт 05 и се разписва. Този мач обаче е от 15-тия кръг на Гаулига Бавария, като в сезона се играят 18 мача. Въпреки силните си изяви и головете срещу Нюрнберг и Вакер Мюнхен българинът не успява да помогне на Байерн да заеме по-високо място от петата позиция. Статистиката на Танка се потвърждава и от книгата "Die Bayern Chronik", както и от сайта Historical Lineups, който ни предлага подробна статистика за играчите на Байерн в периода 1900 - 1945 г.

Статистиката на Танка в Гаулигата. Източник: ‘Die Bayern Chronik’ by Dietrich Schulze-Marmeling

През сезон 1938/39, когато Лозанов е капитан, той изиграва 15 мача в шампионата и вкарва 4 попадения. Танка е автор на първия гол за Байерн през кампанията, като с негово попадение Байерн повежда в резултата срещу Швабен Аугсбург. Баварците обаче претърпяват пълен крах и губят с 1:4. Във втория мач срещу тима на Кобург отново Лозанов се разписва с гол в 8-ата минута, след като Байерн вече води с гол на Симещрелер в третата. Срещата е спечелена с 3:0.

Следва редуване на силни и слаби резултати, а един от най-запомнящите се мачове е през февруари 1939 г. Тогава Байерн побеждава градския съперник Мюнхен 1860 с 3:2, като българинът вкарва гола за 1:1 и дава кураж на съотборниците си, че не всичко е изгубено. Той вкарва още един гол във вратата на Регенсбург в следващия кръг, който се оказва и негов последен за Байерн в официален мач. Намираме също информация, че той е бил титуляр в двубой с Рапид Виена от втория кръг на Купата на Германия на 30 април 1939 г. Австрийците отнасят Байерн с 5:2, а техен треньор е първият селекционер в историята на българския национален отбор - Леополд Нич. Общо в Купата на Германия през този сезон Лозанов записва 3 двубоя.

В края на сезона Байерн Мюнхен завършва на седмо място в група от десет отбора. Българинът по това време вече се е дипломирал като студент от Техническия университет в Мюнхен и през ноември 1939 г. отново облича екипа на Левски, откъдето е тръгнала и кариерата му и където две години по-късно той приключва с футбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички