Как Цървена звезда се превърна в хегемон и защо е труден съперник за Лудогорец


Как Цървена звезда се превърна в хегемон и защо е труден съперник за Лудогорец
Снимка: Getty Images/Gulliver

3162 0

Цървена звезда е един от отборите на Балканите, който се развива стремително. "Звездашите" са неизменен шампион на Сърбия вече пет сезона, а работата в последните години закрепи тима като редовен участник в европейските клубни турнири. През изминалия сезон белградчани вдигнаха титлата с актив от 108 точки - световен рекорд във всички първенства. В тази статия ще разгледаме факторите за подема на Цървена звезда от сезон 2017/18, когато "звездашите" си върнаха шампионската титла, до този момент.

За развитието на тима спомогна солидния спонсорски договор с Газпром, като руската компания подкрепя Звезда вече повече от 10 години. Така в клуба успяват да се завърнат футболисти, тръгнали от стадион "Райко Митич" като Ненад Милияш, а игралият за Сампдория Ненад Кръстичич също е изкушен да облече екипа на "звездашите". Сред чужденците през тези сезони са футболисти с опит в Европа като Гелор Канга, Дамиен льо Талек, Марко Марин, Лоренцо Ебелисио, Мичел Доналд.

Тъй като Сърбия не е членка на ЕС, в първенството всеки отбор има право да ползва 4 чуждестранни футболисти по време на мач. Така освен могъщата школа, "звездашите" използват хитър ход - привличането на футболисти с югославски корени, които лесно да получат двойно гражданство - такива са капитанът Милан Борян, бранителят Милош Дегенек (национали на Канада и Австралия съответно), както и дългогодишният австрийски национал Александър Драгович, играл в Базел, Динамо Киев и Байер Леверкузен. Ришаиро Живкович, както може да се досетим от фамилията, също е един от тях. Звездният нападател Ел Фардоу Бен пък беше натурализиран и получи сръбски паспосрт.

Друг фактор е фактът, че много от основните футболисти се завръщат след кратък период другаде. Такива бяха случаите с нападателя Ричмонд Боякие, халфа Гелор Канга, крилото Александър Катай и вече споменатия Милош Дегенек. Колективът е изградил силно ядро, което не търпи резки промени. Вече доста сезони в ядрото са капитанът Борян, десният бек Радован Панков, нападателят Милан Павков, левият бек Милан Родич.

И на края, но не на последно място - ефектът Деян Станкович. Легендарният халф се завърна в клуба, от който тръгна за големия футбол като треньор през декември 2019 г. Авторитетът му, както и опитът, придобит в Лацио и Интер говорят за доста по-високо ниво на подготовка, в добавка с италианските специалисти в треньорския щаб - Виченцо Сасо отговаря за анализа на данни, Пиерлуиджи Бривио подготвя вратарите, а Федерико Пенонсини отговаря за физическото състояние на футболистите. Станкович успя да убеди нападателя на Болоня Диего Фалсинели да пристигне под наем за сезон 2020/21, а в момента в състава е халфът Федерико Фалко, наричан "Меси от Саленто". Фалко има опит в Серия А с екипите на Болоня и Лече.

Резултатите в последните години също говорят за себе си - две участия в групите на Шампионска лига, паметна победа над Ливърпул, както и две участия в 1/16-финалите в Лига Европа, като миналият сезон сръбският тим доста поизпоти Милан, преди "росонерите" да преминат напред само с гол на чужд терен. Всичко това означава, че Лудогорец ще има трудна задача в двубоя със "звездашите" в Лига Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички