Десетте отбора с най-много трофеи в историята


Десетте отбора с най-много трофеи в историята
Снимка: Gulliver/GettyImages

10086 0

Манчестър Юнайтед може да спечели своя трофей номер 75 в историята, ако вземе финала на Лига Европа срещу Виляреал. При успех „червените дяволи“ ще се доближат само на едно отличие от десетте отбора с най-много титли в историята си. Грандове като Байерн Мюнхен, Ювентус и Ливърпул също са далеч от избротените тимове. Ето кои са най-успешните отбори в историята по брой трофеи.

10. Порто (76 трофея)

„Драконите“ постигнаха дубъл през сезон 2019/20, но загубиха титлата от Спортинг Лисабон, докато на финала за Купата на Португалия ще играят Бенфика и Брага. Тимът има 29 титли на Португалия, 21 национални купи и 22 Суперкупи. На европейската арена португалският гранд спечели два пъти КЕШ/Шампионска лига (1987, 2004), като в същите години взе и междуконтиненталната купа, а освен това Суперкупата на УЕФА през 1987 г. През сезон 2002/03 беше спечелена Купата на УЕФА, като Порто повтори този успех през 2010/11, когато турнирът вече се казва Лига Европа.

9. Олимпиакос (78 трофея)

Грандът от Пирея защити титлата си в шампионата на Гърция, която е 46-та за „червено-белите“. На 22 май „олимпийците“ ще имат шанс да защитят и Купата, като излизат във финала срещу ПАОК. Момчетата на Педро Мартинш са и рекордьори по спечелени Купи (28 на брой), а освен това гръцкият тим е спечелил 4 Суперкупи, 3 купи на Велика Гърция, както и 25 титли в регионалния шампонат на Пирея. Единственяит евроторфей за Олимпиакос е Балканската купа, която е спечелена през 1963 г.

8. Бенфика (82 трофея)

Въпреки че проклятието на Бела Гутман възпрепятства Бенфика да покори европейския връх от 1962 г. насам, „орлите“ продължават да са най-успешния португалски отбор. 37-те шампионски титли на отбора са рекорд за местния футбол. Освен това лисабонци имат рекордно количество Купи на Португалия (29), Купи на Лигата (7). Суперкупата на страната е печелена от „червените“ 8 пъти. Купата на Европейските шампиони е била печелена два пъти – през 1961 и 1962 г. През 1950 г. Бенфика печели регионалния турнир Латинска купа, където участват още тимове от Италия, Франция и Испания.

7. Реал Мадрид (91 трофея)

Рекордьорът по трофеи в Шампионска лига с цели 13 триумфа е едва на седма позиция във вечната ранглиста. „Кралският клуб“ е рекордьор и по победи в Междуконтиненталната купа (3) и Световното клубно първенство (4). Реал е печелил 19 пъти Купата на Краля и още 11 пъти Суперкупата на Испания. „Лос бланкос“ триумфират в две поредни издания на Купата на УЕФА (1985 и 1986 г.). Четири пъти Реал вдига Суперкупата на УЕФА, а освен това по веднъж са спечелени Купата на Ева Дуарте (1947) и Купата на Лигата (1985). Реал е единственият отбор, побеждавал дублиращия си отбор на финал за Купата, като това става през 1960 г. След мача и дваа тима празнуват.

6. Барселона (92 трофея)

С победата си в Купата на Краля каталунците дръпнаха пред вечния си съперник, като имат едно отличие повече. С 31 Купи и 13 Суперкупи на Испания Барселона е рекордьор по победи в тези турнири. Освен това каталунците са спечелили 26 титли на Испания, 2 Купи на Лигата и 3 пъти Купата на Ева Дуарте. На европейската арена Барселона е рекордьор по трофеи в КНК с 4, като последният е спечелен през 1997 г., а в състава личат имената на Христо Стоичков и Роналдо. Пет пъти катлаунците са триумфирали в Суперкупата на УЕФА и още три в Купата на панаирните градове. Световното клубно първенство е спечелено три пъти.

5. Селтик (106 трофея)

През последното десетилетие „детелините“ бяха тотален хегемон на Шотландия, което им позволи да минат квотата от 100 трофея. Титлите в шампионата на страната са цели 51, докато националните купи са 40. 19 пъти Селтик е печелил Суперкупата на Шотландия. Единственият европейски успех на „келтите“ е Купата на Европейските шампиони през 1967 г., когато шотландците печелят с изцяло местни футболисти. Същата година Селтик губи мача за Междуконтиненталната купа. Тимът беше най-близо до нов евроуспех през 2003 г., но тимът със Стилиян Петров в състава си загуби финала срещу Порто.

4. Пенярол (108 трофея)

Уругвайският отбор е избран за отбор на столетието в Южна Америка през 2000 г. И няма как да е иначе, след 50 шампионски титли на страната и 5 триумфа в Копа Либертадорес (само Бока Хуниорс и Индепендиенте имат повече). Освен това има две титли през 20-те години, които са спечелени в Примера дивисион в периода на разделение над две местни фдерации. Тимът никога не е печелил Купата на страната, а чак през 2018 г. за първи път спечели Суперкупата. На международно ниво освен Копа Либератадорес, три пъти е спечелена Междуконтиненталната купа, а един път Междуконтиненталната Суперкупа.

3. Насионал Монтевидео (114 трофея)

Големият съперник на Пенярол – Насионал, е най-усшеният южноамерикански отбор с цели 114 трофея. 48 пъти е спечелена титлата на страната, както и 56 пъти различни местни купи. Два пъти Насионал става носител на Суперкупата (2019 и 2021 г.) Освен това Насионал печели три пъти Копа Либертадорес, три пъти Междуконтиненталната купа, два пъти Копа Судамерикана и веднъж Рекопа Судамерикана. Играчи на „трикольорите“ пък са гръбнакът на уругвайския национален отбор при най-големите му успехи – двете олимпийски титли от 1924 и 1928 г. и двете световни титли от 1930 и 1950 г.

2. Глазгоу Рейнджърс (116 трофея)

Стивън Джерард изведе „рейнджърите“ до първа титла на Шотландия след 10-годишно прекъсване и общо 55-та в историята. Освен това Рейнджърс са носители на националната купа 33 пъти и 27 на Суперкупата. В „тъмните години“ извън елита бяха спечелени втора, трета и четвърта дивизия на Шотландия. Единственият европейски трофей е КНК през 1971/72, когато на финала е победен отбора на Динамо Москва. През 2008 г. Рейнджърс достигна финала на Купата на УЕФА, но загуби от друг руски отбор – Зенит.

1. Ал Ахли (Египет) (118 трофея)

Тимът на Ал Ахли е рекордьор по титли, що се отнася до всеки трофей в Египет – 42 шампионски титли, 37 купи на Египет, 11 Суперкупи, 7 купи на султан Хюсеин, 16 титли на Кайро, 1 Купа на Египетските конфедерации и 1 титла на Обединената арабска република (когато Египет е в една държава със Сирия). Тимът е деветкратен победител в Шампионската лига на Африка, има 4 успеха в Купата на носителите на купи, 1 купа на африканските конфедерации и 6 Суперкупи на Африка. Освен това е печелил Арабската Шампионска лига, Афроазиатската купа и Арабската Суперкупа, което го прави най-титулуваният отбор в историята.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички