ВИДЕО: Всички финали на Шампионска лига между клубове от една страна


ВИДЕО: Всички финали на Шампионска лига между клубове от една страна
Снимка: Guliver/GettyImages

5781 0

За осми път в историята на Шампионска лига на финала ще се изправят два отбора от една държава. Челси и Манчестър Сити достигнаха до последната крачка преди най-желания трофей в Европа, като за трети път два английски клуба ще спорят за него. Нека си припомним всички финали, в които клубове от една страна са затвърждавали нейната доминация на европейската арена през сезона.

1999/00 Реал Мадрид - Валенсия 3:0 (Стад дьо Франс, Париж)

Първият случай в историята на турнира е през сезон 1999/00, когато до финала достигат Реал Мадрид на Висенте дел Боске и Валенсия на Ектор Купер. „Лос Бланкос“ елиминират както действащия шампион в турнира Манчестър Юнайтед, така и финалиста от изминалото издание Байерн Мюнхен. Валенсия започва участието си от третия предварителен кръг, но в елиминациите успява да надделее над носителя на Суперкупата на Европа Лацио и Барселона с Ривалдо и Клуйверт.

Реал успява да поведе в 39-ата минута чрез удар с глава на Фернандо Мориентес. През втората част „белите“ решават срещата в рамките на няколко минути – първо Стив Макманаман в 67-ата праща топкаа във вратата с изстрел от воле, а в 75-ата минута Раул подпечатва успеха. Това е първи трофей в кариерата на Висенте дел Боске, а Макманамън става първият англичанин, европейски клубен шампион с чуждестранен отбор.

2002/03 Милан - Ювентус 0:0 (3:2 след дузпи) (Олд Трафорд, Манчестър)

Три години след изцяло испанския финал два италиански гранда излизат един срещу друг за трофея. Милан на Карло Анчелоти печели групите си и в двете групови фази, а освен това се справя с Аякс в ¼-финалите, а на полуфинала драматично отстранява Интер с гол на чужд терен. Ювентус, воден от Марчело Липи, излиза от втория групов етап по не по-малко драматичен начин след като е с равни точки с Базел и Депортиво и продължава по голова разлика. Бианконерите демонстрират класа в елиминациите като се разправят по пътя си с Реал Мадрид и Барселона.

След силен старт гол на Шевченко е отменен, а през втората част Антонио Конте нацелва гредата за Юве. Стига се до изпълнение на дузпи, където големият герой за „росонерите“ се казва Нелсон Дида. Бразилският вратар спасява три дузпи и донася шестата в историята на Милан Шампионска лига. В следващите 4 сезона тимът на Карло Анчелоти ще играе още два финала и ще спечели отново титлата през 2007 г.

2007/08 Ман Юнайтед - Челси 1:1 (6:5 след дузпи) (стадион Лужники, Москва)

Първият в историята изцяло английски финал се играе през 2008 г. в Москва. Сър Алекс Фъргюсън е изградил поредното силно поколение в Манчестър Юнайтед начело с Кристиано Роналдо и Уейн Рууни. „Червените дяволи“ печелят групата си с Рома, Спортинг и Динамо Киев, а след това без проблеми отстраняват Лион, Рома и Барселона. Челси също излиза първи от групата си и елиминира Олимпиакос, Фенербахче и Ливърпул. В средата на сезона начело на тима застава Авраам Грант, който заменя Жозе Моуриньо.

Мачът започва по най-добрия начин за Юнайтед, като „червените дяволи“ натискат и в 26-ата минута Уес Браун асистира на Кристиано Роналдо, който вкарва с глава. В 45-ата минута Микаел Есиен пробва далечен удар, топката рикошира и попада във Франк Лампард, който изравнява. През втората част не падат нови голове, което праща мача в продължения. В 116-ата минута Дидие Дрогба е изгонен след единоборство с Неманя Видич. Идва моментът на дузпите: Чех спасява дузпата на Роналдо, докато всички за Челси са точни. И тук идва онова знаменито подхлъзване на Джон Тери, което лишава „сините“ от триумф. Андерсон и Гигс вкарват своите дузпи за Юнайтед, докато ударът на Анелка е спасен от Ван Дер Сар, което донася успеха за тима от Манчестър.

2012/13 Байерн Мюнхен - Борусия Дотмунд 2:1 (Уембли, Лондон)

Единственият досега германски финал в надпреварата се случва през сезон 2012/13. След като през изминалия сезон Байерн не успява да вземе „ушатата купа“ на собствения си стадион, момчетата на Юп Хайнкес са гладни за успех и не оставят шансове на тимове като Арсенал, Ювентус и Барселона. Борусия Дортмунд на Юрген Клоп обаче също прави фантастични мачове, като е първи в тежка група с Реал, Аякс и Манчестър Сити, а на ¼-финала гол в добавеното време на Фелипе Сантана ги праща напред. Не бива да забравяме и четирите гола на Роберт Левандовски във вратата на Реал Мадрид в полуфиналите.

След нулево равенство в напрегнато първо полувреме Марио Манджукич извежда Байерн напред в 60-ата минута след подаване на Робен отляво. В 68-ата обаче Дортмунд се връща в мача след гол от дузпа на Илкай Гюндоган. И точно когато срещата върви към продължения, Робен изскача между двама и къде на късмет, къде с прецизност, прокарва топката между слисания Роман Вайденфелер. Баварците са на европейския връх и постигат требъл през сезона.

2013/14 Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 4:1 (след продължения) (Ещадио да Луж, Лисабон)

Вятърът обаче започва да духа откъм Испания още през следващия сезон. Карло Анчелоти най-накрая е намерил правилния подход, за да изведе втората вълна „Галактикос“ до финала в Шампионска лига. Реал печели група с Галатасарай, Ювентус и Копенхаген, а след това поваля и двата финалиста от предишното издание – Байерн и Борусия Дортмунд, както и Шалке 04 преди това. Атлетико на Диего Симеоне се утвърждава като корав съперник и в елиминациите първо разгромява Милан, а след това минава през Барселона и Челси.

Гол на Диего Годин в 36-ата минута пък дава комфортен аванс и в познатия си стил Ел Чоло решава да затвори мача. Всичко върви по план, докато в последния възможен момент Серхио Рамос не засича с глава топката от корнер и не праща мача в продължения. Атлети са сломени, а с голове на Гарет Бейл, Марсело и Роналдо от дузпа „белите“ доубиват интригата и вдигат първата си Шампионска лига след 12-годишна пауза.

2015/16 Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 1:1 (5;3 след дузпи) (Джузепе Меаца, Милано)

Реал и Атлетико са единствените тимове от една страна, които са играли два пъти един срещу друг във финала на Шампионска лига. Вторият им сблъсък е през сезон 2015/16. Реал не среща особени трудности по пътя към финала след спечелена група с ПСЖ, Шахтьор и Малмьо и отстранени Рома, Волфсбург и Манчестър Сити в елиминациите. От своя страна Атлетико печели група с Бенфика, Галатасарай и Астана и остранява ПСВ, Барселона и Байерн по пътя към финала.

И отново двата тима играят равностойно в редовните 90 минути. Рамос открива за Реал в 15-ата, докато в 46-ата Антоан Гризман нацелва гредата от дузпа. Все пак Атлетико връща гол чрез Яник Ферейра-Караско в 79-ата минута. Стига се до изпълнение на дузпи, но десният бек Хуанфран стреля в аут при изпълнението на четвъртата дузпа за Атлетико, след което Кристиано Роналдо подпечатва успеха за „кралския клуб“.

2018/19 Ливърпул - Тотнъм 2:0 (Уанда Метрополитано, Мадрид)

Вторият английски финал в историята на Шампионска лига е и един от най-неочакваните. И двата тима минават през иглени уши по пътя – Ливърпул едва излиза от групата с ПСЖ, Наполи и Цървена звезда, а в полуфинала сътворява чудото и обръща Барселона след изоставане с 0:3 и победа с 4:0 във втория двубой. „Шпорите“ излизат по голова разлика от група с Барса, Интер и ПСВ, а в ¼-финала следва инфарктна победа с 4:3 срещу Манчестър Сити и класиране с гол на чужд терен. Полуфиналната среща на „шпорите“ с Аякс се развива по подобен сценарий – наваксани са 3 гола за едно полувреме, а Лукас Моура вкарва третия в последните секунди на добавеното време.

Още в първата минута на финала Ливърпул получава правото да изпълни дузпа след спорна игра с ръка на Муса Сисоко. Мохамед Салах застава зад бялата точка и реализира. Тотнъм не успява да стигне до изравяване, а в 87-ата минута джокерът на Ливърпул Дивок Ориги вкарва втори гол и изкачва Ливърпул на европейския връх.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички