Преди 31 години Христо Стоичков подписа договор с Барселона


Преди 31 години Христо Стоичков подписа договор с Барселона

14863 0

На днешната дата (03.05.2021 г.) преди точно 31 години Христо Стоичков подписва своя договор и преминава от ЦСКА в европейския гранд Барселона - трансфер, който не само сега, а и тогава е бил немислим за родните стандарти!

През сезон 1989/90 Камата печели приза "Златна обувка" за голмайстор на Европа със своите 38 гола в шампионата на България. С ЦСКА той достига до полуфинал за КНК, където отборът отпада от Барселона и именно доброто му представяне привлича вниманието на каталунците. Легендарният Йохан Кройф има желанието да привлече Камата година по-рано, но поради една или друга причина това не се случва. Все пак, на 3 май 1990 година Ицо акостира на "Ноу камп" за сумата от 4,5 милиона долара!

Макар че стартът му в Испания не е перфектен и още в първото си Ел Класико на финала за Суперкупата на Испания получава червен картон, той постепенно се приспособява отлично в Барса и със своите незабравими пробиви от дълбочина, своя поразяващ ляв крак и с прословутия си чепат характер, той бързо се превръща в основен играч на тима и любимец на феновете:

За него Йохан Кройф казва:

"Преди Стоичков да дойде, ние имахме отбор от много мили и любезни играчи, но не можеш да имаш тим от само такива футболисти! Нуждаеш се от някой като Стоичков, който е агресивен в положителния смисъл. Той търси топката и когато я получи, веднага стреля. Има играчи, които може би биха изчакали, за да преценят дали няма друга опция пред тях, но Стоичков просто върви напред и вкарва гол".

Камата успява да спечели 5 пъти титлата в Ла Лига, веднъж Купата на Краля и 4 пъти Суперкупата на Испания. През 1992 година той триумфира и в КЕШ (сега Шампионска лига), а през същата година печели и Суперкупата на Европа. На два пъти е включван в сборния отбор на света: на бенефисния мач в чест на 50-годишния юбилей на Пеле (1990г.) и срещу Германия под егидата на УНИЦЕФ (8.10.1991г.), където бележи гол.

Постепенно обаче ситуацията в Барселона се променя, а треньорът Йохан Кройф напуска тима, като на негово място идва друг холандец – Луис ван Гаал. Ван Гаал има други виждания за тактиката и Стоичков все по-често започва да губи титулярното място. Това кара Ицо през 1995 година да приеме офертата на тогавашния италиански гранд Парма, като Стоичков остава на стадион "Енио Тардини" в продължение на един сезон. След края му той се завръща в любимата Барселона и дори успява да спечели и трофея от КНК през 1997 година.

Ето и числата, които Христо Стоичков успя да постигне в един от най-големите клубове в света:

Барселона 1990/91; 24 мача, 14 гола

Барселона 1991/92; 32 мача, 17 гола

Барселона 1992/93; 34 мача, 20 гола

Барселона 1993/94; 34 мача, 16 гола

Барселона 1994/95; 27 мача, 9 гола

Барселона 1996/97, 22 мача, 7 гола

Барселона 1997/98, 4 мача, 0 гола

Не се притеснявайте, не сме забравили - оставихме най-големият личен успех на Христо Стоичков за "черешката на тортата"! Заедно с националния отбор на България Ицо постига запомняща се победа над отбора на Франция в последен и решаващ мач от квалификациите за световните футболни финали в САЩ 94, игран на 17 ноември 1993 година. Тази победа дава началото на най-великия момент в историята на българския футбол - четвъртото място на Световно първенство, което едва ли някога ще бъде повторено!

През същата година френското футболно списание Франс Футбол поставя Христо Стоичков на 1-во място в своята годишна класация, печелейки с това най-желаната и престижна футболна награда в света – "Златната топка"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички