Деян Петкович - сръбският Рамбо, който едва не стана национал на Бразилия (ВИДЕО)


Деян Петкович - сръбският Рамбо, който едва не стана национал на Бразилия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9904 0

Бразилия произвежда толкова голямо количество футболен талант, че мнозина избират да играят за други държави, за да усетят тръпката да облечеш екипа на национален отбор. Никой в света не би и предположил, че пентакампеоните някога биха имали нужда чужденец да подсилва могъщата селекция. Един сърбин, покорил сърцата на бразилските торсиди обаче е толкова тачен в Страната на кафето, че получава реална покана да заиграе за Селесао. Името му е Деян Петкович.

Атакуващият полузащитник се ражда на 10 септември 1972 г. в Майданпек, на 100-тина километра от границата с България. Впечатлява с изявите си за едноименния тим и през 1988 г. е взет от Раднички Ниш. Още на 16 години и 15 дни дебютира в югославската Първа лига. Нестандартните му техника и креативност хващат окото и за 4 сезона плеймейкърът израства до толкова, че след последния си сезон в Раднички е включен в състава на Югославия за Евро 1992. На фона на войните и разпада на страната обаче тимът е изключен от шампионата дни преди началото му.

Същото лято обаче пристига голяма възможност за 20-годишния Деян - той подписва с Цървена звезда, където трябва да замести гениалния черногорец Деян Савичевич. За три сезона Петкович печели две титли, с което идва и още по-голям трансфер - самият Реал Мадрид привлича халфа с надеждата да създаде конкурентоспособен тим, който да може да се бори с Барселона на Йохан Кройф.

Адаптацията в Испания за Петкович обаче е трудна, той не успява да измести Микаел Лаудруп, а и поради ограниченията за количество чужденци играе крайно рядко. "Лос бланкос" пробват да дадат под наем Петкович, за да се адаптира към Ла Лига. Той прекарва по половина сезон в Севиля и Расинг Сантандер, но и там не успява да блесне истински.

Трансферът, който истински променя живота на Деян, идва случайно. През 1997 г. Реал Мадрид участва в приятелски турнир, където играе с Витория Баия. Приключенецът в Петкович се обажда и той решава, че бразилското първенство е добре следено от европейските скаути и там той ще бъде отново интересен за тях. Освен това Витория е щатски шампион и мощният спонсор - банка Ескел способства за трансферите на Бебето и Тулио Коща в тима. Още в дебюта си смайва феновете, които не знаят нищо за него, с гол и асистенция срещу Униао Сао Жоао. Легендата Паоло Роберто Фалкао сипе суперлативи след първия му сезон: "Това е футболист с редки умения и страхотна визия за гола. Не се бои да дирижира играта, когато има шанс да вкара. Освен това организира атаките и е биткаджия".

След като през 1999 г. става щатски шампион и печели Купата на североизтока, плеймейкърът решава, че е готов за Европа и подписва с Венеция. Съдбата обаче си знае работата и Деян се завръща в Бразилия само след половин година. Той става част от Фламенго. Отборът се представя изключително слабо в местния шампионат, като въпреки славната си история, е един от аутсайдерите. Усилията на Петкович обаче изстрелват Фламенго до две титли на щата и победа в Шампионската купа (нещо като Суперкупа, в която участват победителите от регионалните купи на Бразилия) през 2001 г.

Във Фламенго Петкович е запомнен главно като страхотен изпълнител на преки свободни удари. Попадението му от фал в 89-ата минута във финала на Кампеонато Кариока срещу Васко да Гама е смятано за историческо от много фенове. Легендарният Марио Загало, който е треньор на Деян във Фла дори му предлага да вземе бразилски паспорт и да играе за Селесао. "През 2000 г. разговаряхме с Марио Загало за възможността да играя за националния отбор на Бразилия. Обърнахме се и във ФИФА, но отказаха, защото вече имах мачове за Югославия", обяснява кратко Петкович в интервю. По-късно с усмивка той ще си спомни този момент и ще добави: "Ако някой лудак ме беше повикал тогава, щях да приема с удоволствие. Но конкуренцията на моя пост тогава беше ненормална". И наистина, въпреки наличието на Ривалдо, Роналдиньо, Жуниньо Пернамбукано, Жуниньо Паулиста, сърбинът впечатлява не по-малко.

През 2001 г. обаче Рамбо, както е прякорът на футболиста, прави доста по-слаб сезон - само 4 гола в 21 мача и само едно място над изпадащите в класирането. За капак на всичко Фламенго не изплаща заплатите навреме. Напук Деян си събира багажа, завежда дело срещу клуба и отива в един от вечните врагове - Васко да Гама. Престоят е кратък и не много успешен - тимът оцелява в елита, но когато получава изгодна оферта за Деян от китайския Шанхай Шенхуа на стойност 10 милиона реала, не се поколебава. Петкович играе 1 година в Китай и става шампион. По това време нивото на футбола в страната обаче е далеч от сегашното и халфът се завръща във "втория си дом", като отново облича екипа на Васко. Този път Петкович се превръща в истинска звезда в тима - вкарва 18 гола в 36 двубоя и става първият европеец, избран в отбора на сезона в бразилската Серия А.

Упражнението с кратка азиатска авантюра и завръщане в Рио е повторено - половин сезон в Ал Итихад в Саутитска Арабия, докато траят щатските първенства, и отново край Копакабана. Този път обаче 33-годишният вече Петкович облича екипа на третия гранд от града - Флуминензе. Феновете го посрещат на нож, тъй като е играл за Фламенко, а и за Васко. Още в третия си мач обаче печели сърцата на критиците - вкарва 2 гола за разгрома над Крузейро с 6:2, а авторитетното списание Плакар му поставя оценка 9 от 10 - нещо, което взискателните бразилски журналисти си позволяват много рядко. Флуминензе върви добре в шампионата и завършва на пета позиция. Петкович за втора поредна година е в отбора на сезона.

Въпреки напредналата възраст на плеймейкъра обаче се заговаря, че сензационно той може да попадне в състава на Сърбия и Черна гора за световното първенство през 2006 г., въпреки че е почти забравен в родината си и не е играл за нея от 1999 г. Мнозина смятат, че това е така  заради критиките в миналото към местната федерация. "Щях да имам повече шансове да играя за националния отбор, ако бях във Венеция - отбор, който е 10 пъти по-слаб от Фламенго", смята Деян. Когато Мирко Вучинич се контузва преди турнира, треньорът Илия Петкович обаче включва сина си Душан. Критиката към това решение е толкова голяма, че самият Душан отказва да замине със състава. Журналистите в Бразилия подчертават: "Сърбите трябва да са непобедими, щом имат 23-ма по-добри от Петкович".

След слаб сезон 2006 на Флуминензе, изглежда че кариерата на Петкович постепенно отива към своя край - слаби престои в Гояс, Сантос и след това в Атлетико Минейро, докато през 2009 г. се оказва, че 37-годишният воин още не е казал последната си дума.

След години на съдебни разправии, томахавката с Фламенго е заровена и на 20 май 2009 г. Деян се завръща в тима, който го направи звезда. Нещата при треньора Кука не вървят особено добре, като ветеранът е оставян на резервната скамейка, а тимът върви на 14-то място. През юли обаче треньор става Жорже Андраде, който гласува пълно доверие на Петкович. Борбеността на Деян е основен фактор и за възвръщането на формата на Адриано, който е подписал с родния си клуб за година. Тази кампания е може би последния силен сезон на Императора, който вкарва цели 19 гола. Петкович вкарва 8, като отбелязва и 2 попадения за победата с 2:0 над лидера в класирането Палмейрас в 30-тия кръг. Фламенго записва победа след победа, за да стигне до първа шампионска титла от 1992 г. насам.

Заради приноса си към сензационното за мнозина шампионство, Петкович е включен в Залата на славата на бразилския футбол на "Маракана", като е петият чужденец в историята с такова признание. Получава място в отбора на годината и освен това награда за най-добър полузащитник на сезона. Той остава още година и половина в клуба и до почти 40-годишна възраст е истински лидер и пример за младите футболисти.

През 2010 г. външният министър на Сърбия Вук Йеремич назначава Деян Петкович за Почетен консул на Сърбия в Бразилия. Чужденец, който промотира футбола в страната, където той е религия. Какво по-голямо признание за Рамбо от Сърбия, който едва не облече екипа на най-успешния национален отбор в историята?

Вижте и 10-те най-красиви гола на Петкович по бразилските терени в следното видео:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички