10 футболисти, за които не знаехте, че още играят


10 футболисти, за които не знаехте, че още играят

10978 0

Месут Йозил подписа с Фенербахче в началото на годината, като очакванията към бившия германски национал бяха огромни. Плеймейкърът обаче не показва и малка част от уменията си за "фенерите", а мнозина фенове дори са забравили, че той все още играе. В тази статия ще разгледаме кариерите на други десетима футболисти, които не са сложили край.

Гилермо Очоа

Мексиканският страж дълги години дълги години блести с националния отбор. Феновете помнят най-вече добрите му представяния на Световните първенства през 2010 и 2014 г. Европейската му кариера обаче не се получи толкова блестяща. Именно след световното в Бразилия Очоа напусна френския аутсайдер Аячо и подписа с Малага. Там обаче изигра само 11 мача за два сезона и беше даден под наем на Гранада. Въпреки изявите си на вратата, Гранада изпадна безславно и нашият герой се отправи към Стандард Лиеж. След две години в Белгия Очоа се завърна в Клуб Америка и на 36 години е номер 1 под рамката.

Мартин Шкъртел

Словакът беше основен футболист в Ливърпул в турболентните времена преди пристигането на Юрген Клоп на "Анфийлд". Той записа цели 242 мача във Висшата лига и се утвърди като класен футболист. През 2016 г. обаче Шкъртел избра офертата на турския Фенербахче и игра за "фенерите" в продължение на три сезона. През лятото на 2019 г. подписа с Аталанта, но само месец след това се върна в Турция в Истанбул Башаршехир и изведе тима до титлата. След тежка травма обаче напусна тима през януари, а от август е футболист на Спартак Търнава в родината си.

Фил Ягиелка

Бившият национал на Англия продължава с изявите си, въпреки че е на 39 години. В продължение на 12 сезона Ягиелка беше в центъра на отбраната на Евертън, като записа името си като един от дългогодишните титуляри на "Гудисън парк" и игра на европейско и световно първенство с националния отбор. През юли 2019 г. Ягиелка се върна в родния си клуб Шефийлд Юнайтед, който спечели промоция във Висшата лига, но за две години записа само 16 мача. През август прие да помага на закъсалия Дарби Каунти и подписа за сезон с клуба от Чемпиъншип.

Маруан Фелайни

Белгийският централен халф се превърна в нарицателно за слабите сезони на Манчестър Юнайтед, а мнозина се шегуваха, че той е любимец на треньора Жозе Моуриньо, защото попада в стартовия състав независимо, че не е на нивото на "червените дяволи". Когато през 2019 г. Фелайни беше продаден на китайския Шандонг Луненг, феновете можеха да си отдъхнат. Фелайни подстига типичната за него коса и бързо стана лидер в новия си тим. В един от мачовете дори избухна с хеттрик, а през 2020 г. спечели Купата на футболната асоциация на Китай.

Арда Туран

Турският халф направи добра кариера в Атлетико Мадрид, а когато прие да се присъедини към Барселона, направи компромис да не играе футбол половин година заради трансферния бан на Барса. Туран обаче се оказа абсолютно ненужен на "Камп Ноу", като в Ла Лига записа едва 36 мача за два сезона, докато повече игрово време получаваше в Купата на Краля. Така в началото на 2018 г. Туран беше пратен под наем до края на договора си в Истанбул Башаршехир. Там обаче ще се запомни с наказанието си от 16 мача, след като бутна помощник-съдията при несъгласие с отсъждане. През 2020 г. Туран отново облече екипа на Галатасарай. 

Себастиан Джовинко

"Атомната мравка" дълги години беше определян като бъдещето на Ювентус. Дори след успешни наеми в Емполи и Парма Джовинко обаче не успя напълно да се наложи в Юве. Така през 2015 г. изненадващо плеймейкърът прие офертата на ФК Торонто в Мейджър Лийг Сокър. Италианецът започна веднага да блести и да чупи рекорди в САЩ, като вкара 22 гола в първия си сезон, а през 2017 г. изведе Торонто до шампионската титла. През 2019 г. премина в Ал Хилал в Саудитска Арабия, където обаче не блестеше. В момента Джовинко е свободен агент, но не е приключил кариерата си.

Жереми Менез

Французинът е едва на 34, но следите му като че ли се изгубиха след като напусна Милан. Менез беше обещаваща надежда в Монако и Рома, а след това стана част от многомилионния проект на ПСЖ. През сезон 2014/15 французинът бързо стана лидер на Милан и с 16 гола даде надежда на феновете за по-добри дни. След това обаче започнаха проблемите с контузии. Французинът пробва да се завърне в Лига 1 в Бордо, а след това игра в турския Анталияспор и Клуб Америка в Мексико. През 2019/20 игра в Лига 2 за ФК Париж, а в момента е част от Реджина в Серия Б - много далеч от нивото, на което се представяше.

Андрес Д'Алесандро

Аржентинецът игра няколко години в Европа за Волфсбург, Портсмут и Реал Сарагоса, преди през 2008 г. да премине в бразилския Интернасионал. "Голямата глава" стана истинска легенда за Интер, като записа цели 517 мача и вкара 95 гола. През 2010 г. той беше голямата звезда в тима, спечелил Копа Либертадорес, а през 2020 г. беше награден с бразилско гражданство. Дори на 40 години Д'Алесандро продължава да играе, като от началото на годината е футболист на уругвайския Насионал.

Шунсуке Накамура

Японецът нижеше гол след гол от преки свободни удари в Реджина, Селтик и Еспаньол. След като обаче не успя да се наложи в испанския отбор се завърна в родния си Йокохама Ф. Маринос и игра цели 7 сезона, като през 2013 г. спечели Купата на Императора и стана най-полезен играч на Джей Лигата. Накамура продължи да играе в Джубило Ивата още два сезона, преди да стане част от ФК Йокохама. Ветеранът помогна на Йокохама да се завърне в елита, а в нападение негов съотборник е 54-годишният Казуйоши Миура, пред когото 43-годишният Накамура е все още младеж.

Роке Санта Круз

Нападателят премина в Байерн Мюнхен от Олимпия Асунсион още през миналото хилядолетие (1999 г.). Той играе 6 години за баварците и триумфира в Шампионска лига през 2001 г. Парагваецът е полезна резерва в състава и през 2007 г., когато Байерн подписва с Лука Тони и Мирослав Клозе, Роке е пуснат в Блекбърн. Санта Круз прави фурор във Висшата лига и вкарва 19 гола в 37 срещи. Така по средата на следващия сезон новобогаташите от Манчестър Сити го привличат. Санта Круз не успя да се наложи при "гражданите" и след кратко завръщане под наем в Блекбърн играе и сезон в Реал Бетис. Следват няколко сезона в Малага, където Санта Круз изпълнява познатата роля на ротационен играч. След сезон в мексиканския Круз Азул Санта Круз се завръща в Олимпия и радва феновете на играта в родината си. Изведе тима си до два дубъла (Апертура и Клаусура) през 2018 и 2019 г. и до още една титла в Клаусура през 2020 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички