Лионел Меси vs. Кристиано Роналдо? Стига глупости - оценете ги, докато са още тук!


Лионел Меси vs. Кристиано Роналдо? Стига глупости - оценете ги, докато са още тук!
Снимка: Getty Images

5315 0

"Най-добър играч", "Най-велик футболист", "G.O.A.T." - определения, определения, определения... А истината е само една: несравнимото не може, не трябва и не е нужно да бъде сравнявано!

Лионел Меси най-накрая спечели значим трофей с националния отбор на Аржентина и на повърхността отново изплува познатият спор в последните 15 години - №10 или Кристиано Роналдо е по-велик и заслужил футболист!?

В този кратък коментар няма да бъдат сравнявани статистически показатели, брой харесвания в социалните мрежи, брой титли, брой голове, брой асистенции и прочее - числата са до болка познати на всички ни! Този кратък коментар има за цел друго...

Легендата на Бразилия Пеле е играл от 1956-та до 1977-ма година.

Легендата на Аржентина Диего Марадона е играл между 1976-та и 1997-ма година.

Легендата на Нидерландия Йохан Кройф се е състезавал от 1964-та до 1984-та година.

Един от най-известните национали на Италия Роберто Баджо бе футболист между 1982-ра и 2004-та година.

Титанът на Франция Зинедин Зидан бе по терените от 1982-ра до 2006-та година.

Незабравимият англичанин Джордж Бест е радвал публиката от 1963-та до 1984-та година.

Това са само част от най-известните имена, за които в различните десетилетия се е твърдяло, че няма и няма да има по-добри от тях. Това са футболисти, които са играли в различни ери на футболната игра и чрез своя талант са я доразвили до висините, на които сме свидетели през 21-ви век...

Но не е само това - тези титани на игрището са били наблюдавани от хора с различни интереси, професии, морални възгледи и най-вече - от хора с различни характери. Всеки запалянко е склонен да връчи от свое име символичната награда "Най-добър в историята" на футболист, който съвпада с неговите собствени виждания и разбирания за футбола - едни се впечатляват от финтовете и головете, други от пасовете и погледа върху играта, трети от лидерството и психическата издръжливост, а четвърти - от спечелените колективни трофеи и индивидуални награди. 

Няма, а и не може да има "единен протокол", по-който да се определи кой е най-великият футболист на всички времена! В това е и красотата на футбола, а самото многообразие от мнения и гледни точки само обогатява спорта и го прави още по-популярен. 

Не спорете дали Меси е по-добър от Роналдо. Не спорете дали Роналдо е по-добър от Меси. Гледайте ги, докато са все още тук! Лео е на 34 години, а Кристиано на 36. Твърде вероятно е и двамата да слязат от голямата сцена след Световното първенство по футбол в Катар през декември 2022 година. 

Оценете ги сега, а на бъдещото поколение ще оставим тежката задача да ги сравнява със своите идоли, които или още не са родени, или в момента правят първите си стъпки на терена.

От Пеле, Марадона, Кройф, Баджо, Зидан, Бест и десетките други ни останаха само спомените и видеата в интернет. Същото ще се случи и с Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Затова - нека ги оценим сега, защото веднъж изгаснали, прожекторите, които ги осветяват от две десетилетия насам, никога повече няма да светнат!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички