Историята на Евро 2016: Португалия се научи да печели като Роналдо, но без Кристиано


Историята на Евро 2016: Португалия се научи да печели като Роналдо, но без Кристиано
Снимка: Getty Images/Guliver

5933 0

Европейското първенство по футбол през 2016 г. беше доста интересно и, макар изненадите да не бяха толкова много, те бяха доста големи. Шампионатът се проведе от 10 юни до 10 юли във Франция на 10 стадиона в 9 града: Бордо, Вилньов д'Аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза. Това бе третият път, в който Франция приема европейско първенство (първото издание през 1960 г. и през 1984 г.).

За първи път на континентален шампионат участваха 24 отбора вместо 16. Домакинът се класира по право, а останалите 53 национални отбора участваха в квалификации. На това първенство Испания защитаваше двете си поредни титли от 2008 и 2012 г., но отпадна в 1/8-финалите от Италия. Шампион на Европа стана Португалия, която завоюва първата си титла на Евро.

Интересното е, че "мореплавателите" не стигнаха до титлата с непрекъсната убедителна игра - в групите те завършиха трети и се класираха напред като един от най-добрите трети тимове. В групата си Роналдо и компания не спечелиха нито един мач, а излязоха от групата с 3 точки, спечелени с 3 равенства.

Групова фаза: В тази фаза първото и второто място в почти всяка група взеха фаворитите. Може би малка изненада беше последното място на Русия в група В, същата позиция на Украйна в група С, и донякъде отпадането на Турция, Чехия и Швеция. Изненадващ беше и фактът, че отборът на Унгария оглави група "F", а Исландия изпревари Португалия, печелейки с 2 точки повече от бъдещия шампион.

1/8-финали: В първия елиминационен мач Полша победи Швейцария след дузпи, Уелс елиминира Северна Ирландия, а Португалия надви Хърватия с гол в продълженията. Домакинът Франция надви Република Ирландия с 2:1 с 2 гола на Гризман, а Германия разби Словакия с 3:0. Набралият самочувствие унгарски тим беше направен на пух и прах от Белгия (0:4), Италия вкара два безответни гола на Испания, а Исландия се разправи с Англия.

1/4-финали: В този етап от надпреварата "мореплавателите" отстраниха Полша с дузпи, след като в редовното време и продълженията двата тима завършиха наравно 1:1. Тук свърши пътят и на "адзурите", които бяха елиминирани от тогавашния световен шампион Германия след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). Франция пък ступа Исландия с 5:2. Голямата изненада в тази фаза беше победата на Уелс над Белгия с 3:1, при това след обрат.

1/2-финали: До предпоследната фаза стигнаха отборите на Португалия, Франция, Германия и Уелс. Тимът на Фернандо Сантош сложи край на мечтите на Уелс с победа с 2:0, а "петлите" надвиха със същия резултат Бундестима. За успеха на "селесао" помогнаха с головете си Роналдо и Нани, а и двата гола за Франция вкара Гризман.

Финалът: В решителния мач един срещу друг се изправиха Португалия и Франция. За нещастие на иберийците, техният капитан и голяма звезда Кристиано Роналдо се контузи още в 8-ата минута. Той бе изнесен на носилка, а на мястото му се появи Рикардо Куарешма. Французите бяха по-активни в мача, но резултатът се запази 0:0 до последната минута. В продълженията обаче, под напътствията на Роналдо, Португалия стигна до скъпоценно попадение в 109'. Негов автор беше Едер, който с изстрел от 23 метра направи Уго Лорис безпомощен.

Играч на турнира: Въпреки че Португалия стана европейски шампион, за играч на турнира бе избран френски национал. Отличието спечели нападателят Антоан Гризман, който в 555 игрови минути вкара 6 гола и даде 2 асистенции. Настоящият футболист на Барселона спечели и "Златната обувка". Както си припомнихте, Гризман сам изкова победите на своя тим на 1/8-финалите срещу Република Ирландия и на полуфиналите срещу Германия, където се отчете с по 2 гола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички