Преди Ел Класико: Всичко интересно за сблъсъка Реал Мадрид - Барселона


Преди Ел Класико: Всичко интересно за сблъсъка Реал Мадрид - Барселона
Снимка: Guliver/GettyImages

4063 0

Настъпи денят на едно от най-ключовите издания на "Ел Класико" в скорошната история на легендарното съперничество между двата най-големи испански отбора - Реал Мадрид и Барселона. Двата колоса на световния футбол ще кръстосат шпаги на "Сантиаго Бернабеу" в неделя вечер в дерби, което ще определи кой ще е лидерът в Ла Лига и кой отбор ще дръпне с едни гърди напред в битката за титлата, в която останаха само двата гиганта. 

Срещата между "белия балет" и "лос кулес" е в 22:00 часа българско време в столицата на Испания. След 0:0 в първия сблъсък през декември очакванията на феновете са грандовете да изиграят страхотен двубой, който да заслужи званието "Ел Класико". Може да следите НА ЖИВО Реал Мадрид - Барселона в Sportlive.bg

Историята на Ел Класико 

Това ще е 244-и официален сблъсък в легендарното съперничество между Реал и Барселона. Те имат и 33 срещи с приятелски характер, които не влизат в официалната статистика. Интересен е фактът, че разликата в победите между двата тима е само една в полза на "блаугранас". Барселона има 96 победи срещу 95 в полза на Реал Мадрид, което прави още по-интересен факта, че най-дългата серия от равенства (общо 52) в съперничеството е 3 мача (между 2002 и 2003 година). Що се отнася до Ла Лига, паритетът между Реал и Барса е пълен - по 72 победи и 35 равенства. Който спечели тази вечер, ще поведе по този показател в испанския шампионат. 

Въпреки че каталунците водят в исторически план с една победа, двата най-убедителни успеха са на сметката на Реал Мадрид. Единият е с 11:1 за Купата на Краля през далечната 1943 година, а другата - през 1935 с 8:2. За сметка на това през новия век единственият случай с успех с 5 или повече гола разлика е на сметката на Барселона - 5:0 през 2010 година на "Камп Ноу". Най-дългите серии за победи и мачове без загуба са на сметката на Реал (8 поредни срещу без поражение в периода 03.03.2001 - 06.12.2003 и 7 поредни победи в периода 1962 - 1965). Що се отнася до Ла Лига двата отбора имат по 7 поредни мача без поражение, разделяйки си челното място. 

Двама от рекордьорите в "Ел Класико" ще вземат участие и в днешния двубой. С най-много мачове в този сблъсък е Серхио Рамос (43 срещи), а голмайстор №1 в дербито е Лионел Меси (26 гола). Интересен факт е, че през настоящия век само играчи на Барса са отбелязвали хеттрик в мачовете между двата отбора - два пъти Лео Меси и веднъж Луис Суарес, който няма да играе тази вечер. Големият футболен съперник на аржентинеца - Кристиано Роналдо, държи рекорда за най-много последователни срещи с гол в "Ел Класико" - 6. Меси е лидер по асистенции с 14. 

Формата на Реал Мадрид и Барселона 

"Кралския клуб" водеше в класирането на Ла Лига до съвсем скоро, след като беше в отлична серия от победи, но след равенство у дома срещу Селта (2:2) и шокираща загуба от Леванте (0:1) като гост, "белия балет" сдаде първото място за сметка именно на Барселона. В момента каталунците са в серия от 4 поредни победи и все още нямат загуба, откакто Кике Сетиен пое отбора. Сега "блауграна" е с 55 точки и води с 2 на "лос че". 

През седмицата двата тима имаха мачове в Шампионска лига и, докато Барса стигна до 1:1 в Неапол, то "белия балет" падна у дома с 1:2 от Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола, което изобщо не се хареса на феновете на "белите" особено предвид факта, че Сетиен се опитва да налага модела на игра именно на Гуардиола. 

Скорошните резултати в "Ел Класико" 

Безспорен е фактът, че в последните 15-20 години Барселона има надмощието в големия испански сблъсък. В последните 6 мача на "Бернабеу' каталунците имат 5 победи, а в периода май 2009 - юли 2012 Реал Мадрид нямаше изобщо победа на собствения си стадион. В последните 3 мача в испанската столица Реал не просто регистрира 3 загуби, но и не успя да отбележи гол - ахилесовата пета на тима през този сезон. В последните 7 мача "кралете" нямат успех над Барселона. Последният успех на Реал беше за Суперкупата на Испания през лятото на 2017 година. 

Какво казаха Зидан и Сетиен преди Ел Класико 

Френската легенда беше много внимателен в думите си преди мача заради слабата форма, в която се намира Реал в последните 2-3 седмици. "Това е деликатен момент за нас, защото не успяхме да спечелим последните три мача на нашия стадион. Наясно сме, че подобни неща могат да се случат, трябва да сме положително настроени. Можем да излезем от тази ситуация само като останем силни и не обръщаме внимание на това какво говорят за нас. Разбирам защо привържениците ни са разстроени, но ние се нуждаем от тях от първата до последната минута. Моите играчи са най-добрите и трябва да продължим да се борим". 

В същото време Кике Сетиен е категоричен, че напрежението е повече върху играчите на Реал Мадрид, защото те са в ролята на преследвачи. "За Реал Мадрид този мач е много по-важен, отколкото за нас. За нас също е от значение, но не колкото за тях в този момент. Победа ще ни донесе пет точки преднина, но тези мачове не се влияят от формата и миналото. Очаквам равностоен двубой, ще видим кой заслужава успеха повече". 

Съставите на Реал Мадрид и Барселона

Интересно решение предприе Зидан за сблъска с Барселона, като взе в състава си Мариано Диаз - нападателят, който има едва няколко мача през този сезон и треньорът настояваше да бъде продаден още през лятото. Той заема мястото на Лука Йович, а извън състава остана и Хамес Родригес, въпреки че големият проблем пред Реал е създаването на положения и колумбиецът би помогнал в тази насока. 

В Барселона пък добрите новини са свързани с Жерар Пике и Жорди Алба. Централният бранител получи травма в глезена през седмицата, но все пак е възстановен и ще играе. Изненадващо и Алба попадна в групата за мача, след като се очакваше да пропусне и следващите два мача на "блаугранас", но медицинският щаб е дал зелена светлина той да играе в Ел Класико. 

Реал Мадрид (предполагаеми 11): Куртоа, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро, Валверде, Кроос, Васкес, Винисиус, Бензема. 

Барселона (предполагаеми 11): Тер Щеген, Семедо, Пике, Умтити, Алба, Бускетс, Де Йонг, Артур, Видал, Гризман, Меси 

Полезна информация преди Ел Класико  

  • Изненадващо завръщане в групата на Барселона за Ел Класико
  • Една изненада от Зидан в състава на Реал за Ел Класико 
  • Серхио Рамос с огромно признание за Лионел Меси 
  • Странна, но интересна промяна готви Сетиен за Ел Класико
  • Кристиано Роналдо сравни двете големи дербита в Испания и Италия
  • Гуардиола с откровение за "Ел Класико" 
  • Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от Левски

    Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

    През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички